Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Tobagos bästa stränder finns på den sidan av ön som ligger mot Karibiska havet. Englishman´s Bay är en otroligt mysig strand alldeles i närheten av Castara. Där går djungeln ända ner till stranden. Där finns en liten souvenirshop och en restaurang. De flesta av stränderna är faktiskt rätt folktomma och det är inte så svårt att hitta en strand som man kan ha alldeles för sig själv.

 

Av alla stränderna på Tobago, är Englishman´s den vi gillar mest. Det är här vi hittar den där paradisstranden utan turister. Stranden och bukten här ska vara kända från boken Robinson Crusoe och stranden är otroligt vacker. Enligt sägnen, var det precis här som Robinson spolades i land. Den här lilla pärlan ligger på Tobagos nordvästra del. Enklaste sättet att ta sig hit är med bil. Kör du längs The North Side Road ska du hålla utkik efter en skylt där det står Englishman’s Bay. Den gyllene sanden och det turkosblåa vattnet är en fröjd för ögat och för kameran. den halvcirkelformade stranden omgärdas av gröna berg och djungeln som sträcker sig hela vägen ner till sandens början. Överallt ser man tropiska fåglar, enorma albatrosser och färgglada fjärilar. Från djungeln hörs exotiska läten och stämningen är fantastisk.

 

I skymningen dyker albatrosser efter fisk och allt är bara ljuvligt. Här finns också en restaurang som serverar lokal karibisk mat och det finns även en del souvenirer. Med tanke på referensen till Robinson, skulle man kunna tro att Englishman’s Bay skulle vara en riktig turistfälla. Men av någon anledning är det inte så. Förutom Eulas restaurang och souvenirshop,  känns platsen orörd och bevarad, och livet här är stillsam och oexploaterat.

 

Här kommer en lista på några av alla Tobagos stränder. Man bör veta att de flesta är både öde och utan solstolar och de vanliga bekvämligheterna som vi är vana vid. Det gäller även stränderna som finns i de större byarna. Vill man ha solstolar och bekvämligheter bör man besöka stränder som Store Bay i Crown Point eller Pigeon Point. Så ta med handdukar, liggunderlag, dricka, snacks och kanske lite papper.

 

SYDVÄSTRA KUSTEN


1) STORE BAY I CROWN POINT

Den här lilla stranden ligger i Crown Point, nära flygplatsen. Vid stranden finns en liten hantverksmarknad och matförsäljare med lokala specialiteter. Store Bay kan vara den mest populära stranden som är öppen för allmänheten på Tobago. Många hotell och semesterhus ligger intill stranden och det är i princip alltid gott om folk här. Store Bay är ganska liten, bara runt 200 meter lång, vilket gör att det blir ganska packat med folk. Dåligt om man vill ha gott om plats men kul för den som gillar att titta på människor. Det finns även omklädningsrum och toaletter och flera småshoppar och restauranger om man är hungrig eller törstig.

 

Tobago, Store Bay

 

2) COCO REEF RESORT & SPA I CROWN POINT [favorit]

Denna stranden är privat och tillhör hotellet Coco Reef Resort och Spa. Men den blir en av våra tre favoritstränder. Skulle vi åka tillbaka till Tobago, skulle vi utan tvekan bo här igen.

 

 

3) PIGEON POINT

Är del av en nationalpark och det kostar 20 tobagodollar, cirka 25 kronor per person att gå in. Detta är kanske den populäraste stranden på ön och också de mest folkrika. Det är definitivt en av de mest fotogeniska. Även om den är fin blir det inte för oss någon favorit. Solstolarna ligger lite för tätt för vår smak. Men gillar man lite action, barer och att träffa folk, är det absolut hit man ska.

 

Tobago, Pigeon Point

 

4) BUCCO REEF

Buccostranden är inte den bästa stranden för avslappning. Själva stranden är inte så bred och det finns inga solstolar, men det är ett utmärkt ställe om man är sugen på att utforska vad som gömmer sig under vattenytan. Buccoo Bay är ett av de bästa snorklingställena, eftersom Tobagos största korallrev ligger precis utanför. Det finns några restauranger på stranden där man kan finna något att äta och det är även här som den berömda gatufesten Sunday School äger rum om söndagarna.

 

 

5) MOUNT IRVINE BAY

Mount Irvine beach är en populär strand för de som gillar att surfa. Här finns också riktigt bra vatten för snorkling. Det finns dessutom bar och restaurang här.  Den 800 meter långa stranden har två sidor. Den ena är offentlig och den andra sköts av Mt. Irvine Bay Hotel, men båda är öppna för alla besökare. Här finns också bar och restaurang.

 

6) BACK BAY

Back Bay ligger cirka tio minuter från Mount Irvine Bay hotel. Här kan man snorkla, bodysurfa och sola. Viken ligger ensligt, så man rekommenderas att inte gå dit ensam. Stranden är omärkt och besökare måste parkera mitt emot Gleneagles Drive vid Shirvan Road. Därefter promenerar man förbi en övergiven byggnad, över en klippa. Stranden som är 500 meter lång, ska vara en av Tobagos vackraste stränder.

 

7) STONEHAVEN BAY

Stonehaven Bay är en av de pittoreska stränderna med soft ljus och lite grövre sand. Det är också en av stränderna som många väljer för sina bröllopsbilder, romantiska promenader, snorkling och surf. Den ligger vid Grafton Road mellan Mt. Irvine och Black Rock på sydvästra Tobago. Om man är intresserad av att se sköldpaddor  är det också hit man ska ta sig . Stonehaven är en av få platser på Tobago där man kan se “leatherback turtles” lägga sina ägg mellan Mars och Juni.

 

KARIBISKA KUSTEN – VÄSTRA SIDAN


8) CASTARA

Castara är en av de där mysiga små byarna på Tobago. Det är också en av byarna många turister föredrar. Livet här är enkelt. På stranden ligger några restauranger och stranden är ganska trevlig. Här finns inga surfare eller jetskies. Här lever man de enkla dagarna och äter grillad fisk. Här finns i motsats på många av stränderna på ön både parkering, omklädningsrum, toaletter och duschar.

 

Tobago, Castara

 

9) ENGLISHMAN´S BAY

Det är här vi hittar den där paradisstranden utan turister. Stranden och bukten här ska vara kända från boken Robinson Crusoe och stranden är otroligt vacker. Enligt sägnen, var det precis här som Robinson spolades i land. Den här lilla pärlan ligger på Tobagos nordvästra del. Mer om Englishman´s Bay i början på inlägget.

 

 

10) PARLATUVIER BAY

Den här hästskoformade stranden är belägen nedanför en av de Fransk-karribska byarna. Här ligger fiskebåtar och gungar. Stranden får man dela med de lokala barnen som gärna hoppar från den långa bryggan.

 

11) BLOODY BAY

Stranden i bukten Bloody Bay är en av de nordligaste stränderna längs västkusten som man kan ta sig till. Inte så många turister hittar hit, så här kan du verkligen slappna av medan du tittar på de lokala fiskarna som drar upp sina nät. Namnet kommer av det blodiga slaget mellan engelska soldater och afrikanska slavar 1771 då vattnet enligt berättelserna färgades rött. Men på skylten ger man tre förslag till var namnet kommer ifrån. Ett krigsslag cirka 1666, att uppror från slavarna cirka 1766 eller pigment från de röda dyewood träden. Här finns dessutom en liten bar, omklädningsrum och toaletter.

 

12) GRAFTON BEACH

Det här är en fin strand. Seahorse Inn, en av öns främsta restauranger, ligger granne med stranden.

 

13) FISHERMAN’S BAY

Fisherman´s Bay är en otroligt fin och lugn strand på västra delen av ön, med palmer som lutar sig ut över stranden. Liten strandservering finns.

 

NORRA KUSTEN


14) MAN O´WAR BAY 

I det nordöstra hörnet av Tobago finner du Man o’ War Bay. Man o’ War Bay är en vacker bukt och strand omgärdad av de tropiska regnskogarna och med papayaträd nere vid strandkanten. Känner du dig hungrig när du solar och badar är det bara att gå upp till de fullastade träden och plocka så många frukter du vill. På Man o’ War Bay är sanden mjuk och len mot fötterna och stranden är nästan en och en halv kilometer lång. Alldeles vid vattenbrynet börjar ett korallrev som utgör boplats för tusentals tropiska och färgglada fiskar, så för snorklaren är Man o’ War Bay en perfekt strand. Runt stranden finns det även gott om sällsamma fåglar som bland annat kolibrier och praktfinkar som flyger runt bland blommorna ovanför stranden.

 

15) PIRATE BAY

Enligt många en av Tobagos vackraste och mest oförstörda vikar. Men det krävs lite ansträngning för att ta sid hit. Först en promenad på cirka en kilometer på en liten grupsväg och sedan 157 trappsteg neråt för att ta sig till stranden.

 

16) CAMBLETON BAY

Strax efter att ha kommit kört förbi skylten som säger “Välkommen till Charlotteville”, och innan man börjar köra neråt in mot byn, ser man en liten halvt överväxt stig. Den stigen leder mot en liten avskild och nästan hemlig vik. Den finns inte ens med på de flesta kartor. Efter tio minuters promenad neråt, hittar man de fantastiska stranden Cambleton Bay.

 

17) CHARLOTTEVILLE

Charlotteville är min favoritby på Tobago och stränderna här är verkligen vackra. Men mest används de kanske av fiskarna i byn. Det är härlig atmosfär och här går dagarna sin gilla gång. Helst med en kall öl i handen.

 

Tobago, Charlotteville

Tobago, Charlotteville

 

18) BATTEAUX BAY 

Stranden vid Hotell Blue Waters Inn är en av de finaste längs östkusten. Runt de närbelägna öarna Little Tobago och Goat Island väntar bra snorkling och dykning. Detta är en favoritstrand för de som gillar att simma, snorkla och dyka.

 

19)  SPEYSIDE, TYRELL´S BAY

På den vindhärjade sidan av Tobagos kuster, där Atlanten möter Karibien, blir landskapet lite vildare och lite ruffigare. Speyside är fiskebyn som har en strand som är nästan 1,5 kilometer. Vågorna här är lite större än på Atlantsidan och stranden här är kanske mindre lämpad för solbadande, men perfekt för dykare.

 

ATLANTKUSTEN – ÖSTRA SIDAN


20) BACOLET BEACH

Bacolet är ett finare område som ligger en 20 minuters promenad strax öster om huvudstaden Scarborough. Inne i bukten ligger den riktigt härliga sandstranden Bacolet Beach som skyddas av revet utanför. Stranden är en populär plats för lokala fotbollsmatcher och bukten i sig har genom historien varit skådeplats för flera stora sjöslag. Vid stranden ligger avslappnade strandbaren “No Problems” och hotellet Blue Haven, som var en favorit bland filmstjärnor som Deborah Carr och Rita Hayworth på 40-talet.

 

Alla bilderna nedan är från Englishman´s Bay

Tobagos Stränder

 

Translation:
Here are 20 of the beaches in Tobago. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Fint värre! får se om vi tar oss iväg någon gång.

    1. Tänk att önskelistan bara blir längre ju mer vi reser, borde ju vara tvärtom :). Förr eller senare hamnar ni nog där…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *