Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

Bild: Lena Löfblad

 

Som en liten resenörd är önskelistan på vart man vill åka aldrig tom. Den blir inte heller kortare vilket man lätt skulle kunna tro. Det finns också vissa länder som inte är med på listan och inte heller är direkt kandidater för att komma upp på listan, men ändå gör de sig ibland hörda. 

 

Vad gör man då när det känns som att någon försöker säga en något, när ett speciellt land eller ställe dyker upp precis överallt? Jag vet att fenomenet har en helt egen term. Jag såg ju en dokumentär om det. Minnet! En term som med slang kallas Blue Car Syndrom [också känt som The Frequency Illusion]. Känslan av att plötsligt se eller höra om en specifik sak överallt, kort efter att man hört om någonting för första gången eller precis varit där. Själva känslan kommer sig troligtvis av att man helt enkelt är mer uppmärksam på saker man just hört om. Eller något litet som att man bara funderar på att åka till ett specifikt land och helt plötsligt dyker det upp överallt. När jag suttit så länge med att försöka komma på termen ger jag upp och ber mina resebloggande kolleger om hjälp.

 

Lisa är snabb och säger “It´s a Sign”:). Kan det vara så?! Och helt plötsligt har jag en lång lista med ord och ändå känns inget av dem riktigt rätt. Auster, Confirmation Bias, Selektiv Varseblivning, Selektiv perception, Coctail Party-Effekten [som jag gillar att säga], Baader Meinhof-fenomenet eller Frequency Illusion som den också kallas, Synkrositet och Priming. Kanske de som kommer närmast är Baader Meinhof-fenomenet och Blue Car Syndrom ändå. Blue Car Syndrome förklaras lite som att”om du köper en blå bil, så ser du helt plötsligt blå bilar överallt”.

 

Så, sista månaderna har Svalbard varit min Blue Car Syndrom. Det är inget ställe som varit på reselistan, men nu undrar jag om det inte borde vara det? Jag skulle så gärna vilja åka dit, men jag har ju lite problem med kyla, och det är också anledningen till att det inte varit med på listan. Först var det Sofia på Fantasiresor som åkte dit och lade upp fantastiska bilder och inlägg därifrån. Sedan dök TV-dokumentären “Svalbard: Life on the Edge” upp på BBC Brit. En serie som följer människorna som bor på Svalbard och av någon anledning har jag sett varje avsnitt. Sedan dök ett upp ett reportage i en av mina resetidningar. Och för bara någon vecka sedan var det Lena på Ladies Abroad som var där och lade ut magiska bilder därifrån.

 

Så vad visste jag om Svalbard innan jag började stormas med information om öarna från alla håll? Tja, inte mycket jag kan skryta om. Att det finns snö. Att det är kallt. Att man tar sig runt med hundspann och snöskoter och att det inte bor så mycket folk där. Och att det finns isbjörn. Typ så. Svalbard tillhör Norge och är en ögrupp i Arktis med enbart 2 800 invånare. Den största ön är Spetsbergen. Så jag för vidare mitt Blue Car Syndrom. In och titta på Lenas och Sofias fantastiska bilder och texter därifrån.

 

FANTASIRESOR

Läs mer om Sofias Svalbardupplevelser i hennes artiklar nedanför bilderna som så klart är tagna av Sofia själv.

 

 

LADIES ABROAD

Läs mer om Lenas Svalbardupplevelser i hennes artiklar nedanför bilderna som så klart är tagna av Lena själv.

 

 

 

Translation:
The Island of Svalbard in Norway has recently come up on my radar. I would so love to go, but I have to admitt that I have some issues with the cold. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

16 Comments

 1. Men åh. Svalbard, klart en drömmer om Svalbard. Gruvorna, det där stället som lagrar alla världens arter., den där lilla sovjetbyn som är övergiven. Snön, det rosa skimret., de röda stugorna. Tanken att man kanske får se en isbjörn. Älskar snö, älskar kyla! Men det är klart, kyla drabbar inte min kropp heller mer än lite hutter. Så himla fint inlägg. Tänk vad många ord du lärde dig på kuppen och tänk vad engagerade alla blev. :)

  1. Jag tror faktiskt att det är ett av ställena där jag hade bitit ihop och tagit kylan :). Lite som Kiruna :). Eller hur. Många ord och mycket engagemang hahaha…

 2. Jeg har villet besøke Svalbard lenge, men har fortsatt ikke vært der. Så vakre bilder gjør ønsket om å oppleve stedet selv enda større. Og det MÅ være bra vær når jeg en gang kommer meg dit – bare synd det ikke går an å planlegge været der

  1. Visst lockar Sofias ocj Lenas bilder :)? Nu kanske vi tar oss dit…

 3. Vilket fint inlägg! Kanske åka sommar eller höst? Det ser underbart ut då också och man åker hundspann på hjul.

  1. Tack Lena, och tack för att jag fick låna era fina bilder. Efter en liten kommentar från en tjej som bor där, är det faktiskt inte helt omöjligt att det kan bli ett sommarbesök :)

 4. Ja, vi är ju på väg, jag och min sambo. Det blir midsommar där och nu blir det nog en båttur ena dagen och en landtur den andra dagen. Och kylan är liksom inget problem, ser det som en förlängd vinter helt enkelt och hade gärna åkt dit även vintertid, eller framåt mars.

  1. Men åh… Vad är det med Svalbard som drar så mycket:)? Få ju så klart lägga till er när ni kommit hem under Blue Car Syndromet :). Och sommartid det lockar verkligen. Ser fram emot att läsa dina inlägg.

 5. …och med det sagt – klart du ska dit! :)

  1. Hahhaa… Midsommar blir det söderut istället. Denna gång :)

 6. Åh alltså ÅK ÅK ÅK! Men kanske bäst på vår-vintern? Typ april. Tack för länkning och fina ord, det var finare än vad ord kan beskriva t o m. Hoppas verkligen du kommer dit!

  1. Någon gång ska det absolut bli. Och stort tack själv för inspiration och för att jag fick låna dina fina bilder.

 7. Roligt inlägg. Klart du ska åka dit!
  Känner helt klart igen det där med den blåa bilen. I dagens reklamsamhälle är ju re-targeting annonser den tekniska versionen av just detta. Där det känns som att ett varumärke finns ö-v-e-r-a-l-l-t bara för att en en gång snuddade in på nån hemsida.

  1. Eller hur :). Visst e det så. Undrar bara hur mycket vi påverkas i våra val av resmål på grund av detta? Vill ju inbilla mig att jag mest påverkas av bilder på Instagram och resetidningar, men jag kan ju ha fel :)))

 8. Jag vill gärna åka till Svalbard, men nyss hemkommen från Island gör att jag väntar lite! :)

  1. Men Island låter ju med superspännande. Ytterligare ett land man inte har besökt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *