Svenskarnas rykte

 

Vi svenskar reser mycket och bildar oss snabbt åsikter om vår värld. Frågan är, hur uppfattar vår värld oss svenskar? Är det verkligen så enkelt att man tror att vi har isbjörnar på gatorna, Ikea och Svenska Köttbullar? Och har vårt svenska rykte fått sig en smäll efter Trumps uttalande? 

 

På ett engelskt forum anser man att Sverige är lika med välfärd, att vi har bra sjukvård och bra åldersvård, att vi har osthyvlar [cheesecutters] och att hundar har lika mycket rättigheter som människor [så långt är det väl hyfsat rätt]. Erfarenheter från arabländer [Libanon, Algeriet, Egypten och Syrien] är att Sverige är ett vackert, kallt och rättvist land med pingviner och volvobilar.

 

På ett annat forum läser jag att Sverige har den högsta självmordsfrekvensen i världen. Och i en annan brittisk artikel anser man att Sverige är det dyraste landet i världen. I ytterligare ett forum läser jag att Slovakerna ibland, på till exempel hockeymatcher, kallar tjecker för “svenskar”. Det är naturligtvis nedsättande och syftar på att tjeckerna anses vara torra, stela och sakna espri.

 

Den roligaste artikeln hittar jag på den brittiska sidan “Mail Online”. Artikeln heter “Sverige är det tråkigaste landet i världen” och inledningen får mig att skratta högt:

“Tänk dig ett land där det är mörkt under större delen av året. Föreställ dig en plats där snön är så djup att du inte kan lämna hemmet utan en snöplog. Tänk dig någonstans där det är så kallt att om du går ut med blött hår, fryser det och bryts av. Och en öl kostar cirka 5 pund, om du kan hitta en. Välkommen till Sverige, ett land med nio miljoner människor, men så tråkigt att inte ens Sven-Göran Eriksson stannat kvar. Det är inte bara kallt och mörkt stora delar av året. Svenskarna är tråkiga också. Bara tre gånger om året är det klackarna i taket – på Valborg, midsommar och när det är dags för kräftskiva.”

 

Artikeln fortsätter med att förklara att det är fullständigt normalt att det snöar från Oktober till April, att man äter rå fisk, om systembolaget, om midsommar, om kräftskivor och oss fogliga svenskar. Förvisso är artikeln tio år gammal med fortfarande värd att läsa. Läs hela artikeln, fullkomligt lysande. Går man längre tillbaka i tiden, när många Svenskar emigrerade till Usa [vilket man kanske lätt glömmer i tider när det är vår tur att ta emot flyktingar], så hade Svenskarna riktigt dåligt rykte. I Ola Larsmos bok Swede Hallow berättar han:

Svenskarna hade dåligt rykte. Till och med tidningarnas beskrivningar av dem var fördomsfulla. De skrev att barnen inte fick gå i skolan, vilket inte stämde. De gjorde sig lustiga över svenskarnas dåliga språkkunskaper och framför allt ondgjorde de sig över ”den svenska lukten”. Svenskarna påstods lukta svett och läder, snus och strömming.

De var lata och lortiga, dumma och misstänksamma. De var tjuvaktiga. De luktade illa och talade ett konstigt språk. Det var bilden av den grupp svenskar som emigrerat till Amerika på 1800-talet och bosatt sig i Swede Hollow i Minnesota. En bild som skiljer sig helt och hållet från den vi fått genom Vilhelm Mobergs böcker om utvandrarna.

Under åren 1850 till 1930 utvandrade ca 1,51 miljoner människor från Sverige varav 1,2 miljoner till Nordamerika.

 

Och för några år sedan skrev Fredrik Tenfält en ledare på Göteborgsposten om Svenskars brist på artighet. Artikeln handlar om hur vi Svenskar är dåliga på att hälsa på varandra och på andra. Om Svenska Utlandskorrespondenter som inte hälsar på sina kolleger. Och här måste jag väl hålla med. Vi är dåliga på att hälsa på varandra. Extra tydligt var det när vi var på Mauritius. ALLA hälsade. Till och med från andra sidan gatan. “Salut”. Ett litet ord som gjorde en glad. Vad har du hört om Sverige när du rest? Vad tror världen om oss Svenskar? Och vad vet de?

 

 

Translation:
What reputation does the Swedish People have around the world?

 


Bild: Kultursidan

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

14 Comments

 1. Intressant! En sak vi lärt oss är att INGEN tror på att HM är svenskt. Zlatan och Nobelpriset och IKEA, visst. Men när vi säger HM då skakar de på huvudet och tycker att vi är väldigt humoristiska …

  1. Vi har ju ganska mycket i Sverige sim man inte tänker på… HM har faktiskt aldrig dykt upp på våra resor :)

 2. Visst är det spännande hur andra ser på oss i övriga delar av världen. Här (Singapore) har de i allmänhet väldigt svårt att skilja Sverige från Schweiz (vilket är fullt förståeligt), vilket gör att vi ofta blir inblandade i klock- och chokladtillverkning ;) Annars är oftast första kommentaren “där som det är så kallt!!” Sedan är det Ikea, volvo och ABBA som är på tapeten. Det där med Skype och Spotify är det många som lyfter ögonbrynen om man säger att det är svenskt.

  1. Jättespännande. Vi tror nog inte det själva, men för många är nog Sverige exotiskt. Oh ja, Sverige versa Schweiz blandas ihop nästan varje gång :)

 3. Men jag dör nästan av skratt “Sverige är det tråkigaste landet i världen”. Så kul läsning! Och intressant. :)

  1. Eller hur. Galet roligt att läsa om hur världen ser oss.

 4. Det är verkligen intressant att se vad människor tycker (har debatterat med en tysk som trodde IKEA var tyskt – inte förrän jag frågade honom vad namnet betyder gav han upp).
  Daily Mail är däremot inget att länka till. En tidning med rasistiska undertoner som gör allt för att späda på britternas förakt för utlänningar och ge dem andra fördomar, skrämma dem om turkisk invasion om landet stannar kvar i EU… Ge den inte ett enda klick.

  1. Superintressant eller hur. Visste faktiskt inte det om Daily Mail. Hittade artikeln och tyckte den var jätterolig bara.

 5. Jag bor i Schweiz och gift med en och hur många gånger har vi inte fått upprepa “No, she is Swedish and he is Swiss…not the same country!”. Annars får man ju ofta höra “Ohhh vackra svenska kvinnor!”

  1. Ja det där är ett dilemma. Man får förklara mer exakt var det ligger och det är ju inte alltid det heller hjälper :). Svenska kvinnor och Svensk massage :)

 6. Tack för härlig, givande och rolig läsning. Och visst ligger det mycket i det hela. Att vara svensk innebär att få utnför Europa känner till var landet ligger ochlätt blandar ihop det med Schweiz. Under de fyra år vi bodde i Kina så kände man väl till pingisspelaren PO Waldner, Björn Borg, ABBA, IKEA, H&M, Volvo och på den tiden Sony- Eriksson.
  Zlatan trodde man inte var svensk. Och Nobelpriset visst man inte mycket om, men det vet man däremot i USA. DEt skiljer lite i vilken världsdel man bor. Men jag fått frågan om hur vi gör med isbjörnarna.
  Vad gäller artighet är vi nog som svenskar inte kända för att vara det och vi trängs gärna i köer och vill vara öfrst och visar dåligt med hänsyn och respekt för äldre.
  Har nu läst för maken som ler, hälsar och tackar.

  1. Lilla landet Sverige har ju exporterat så mycket mer än man kan tro. Och stort tack för att du gillade artikeln :)

 7. Har hört talas om detta inlägg och glad att jag nu läst det!
  Eftersom jag jobbar med alkoholfrågan blir jag alltid lika fascinerad över att den tar så stor plats i folks uppfattning om Sverige, både vad gäller pris, hur vi festar och systembolaget. Intressant läsning!

  1. Åh tack Linda. Jag blev ändå förvånad över hur lite jag hittade om just Sverige och alkohol. Känns som att det var ett större fokus förr. Såg dig i debatten. Du var såååå duktig. Imponerad. Kramiz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *