Det har ju pratats mycket om flyg, resor och miljö senaste månaderna. Det började med en krönika av Julia Mjörnstedt Karlsten på temat resor och miljöpåverkan, “Hur kunde jag inte veta detta?“, som ledde till en uppsjö av nya artiklar och inlägg om det här med att flyga. Många resebloggare tog diskussionen vidare och diskuterade sina egna avtryck med att vara just resebloggare och att flyga. 

 

Vi flyger mycket, det är inget jag kan sticka under stol med. Och det finns ingen miljökompensering i världen som vi kan göra, mer än att sluta flyga, som kan kompensera upp för alla flygresor. Och slutar jag flyga, jag då lever jag och konsumerar och bidrar ändå till miljöförstöringen. Vi har varken hus eller barn. Det kanske gör lite. Vi har husdjur. Vi har bilar. Vi använder datorer. Vi äter kött ibland. Så vad gör man? Man tar ett steg i taget och gör så gott man kan. Min kära mor brukar säga alla bäckar små. Så vi sopsorterar, vi äter väldigt lite kött, försöker låta bli att handla produkter som innehåller palmolja, använder lågenergilampor, handlar väldigt lite kläder och inredning och vi lämnar en hel del på Erikshjälpen för återvinning istället för att slänga.

 

Men att kalla det för miljökompensering vill jag nog inte, vi lämnar större spår än så. Så många bra inlägg har kommit ur den diskussionen. Inlägg som är så mycket bättre än något jag skulle kunna skriva själv. Ett inlägg som inspirerade och imponerade mig var Lindas inlägg på Resa Medvetet. Hennes inlägg informerar, inspirerar och tar ämnet om vår miljöpåverkan längre än att bara handla om flyget. Det är lätt att hänga upp sig på att vår miljö förstörs av att flyga, men det är så mycket mer komplext än så.

 

Beräkna din miljöpåverkan med Klimatkalkylatorn! Vill du veta hur stora växthusgasutsläpp din livsstil orsakar? Testa dig själv i WWFs och SEIs klimatkalkylator, genom att svara på frågor om ditt hushålls boende, resande, matvanor och shopping får du snabbt koll på din miljöpåverkan och vad du kan göra för att minska den.

 

Så istället för att skriva mer om ämnet, även om jag har läst en hel del, så finns det de som kan mycket mer och gör det bättre än mig. Så idag väljer jag att tipsa om mina favoriter bland artiklarna som skrivits i ämnet senaste månaderna.

 

 

Hur vore det om vi istället för att ge varandra dåligt samvete inspirerade varandra till miljöschyssta val eller informerade varandra om vad olika beteenden har för konsekvenser. I all välmening upplysa varandra, ställa frågor, lyssna på resonemanget och kanske ge en lite puff eller pepp att ändra sig.

Linda – Rese Medvetet

 

 

Translation:
We know that flying is bad for our environment. But should we stop flying all togehter? Or can we choose alternative transportation when possible and maybe choose wisly in our everyday life. 

 

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Profilbild

  Tack snälla för den hyllningen. Jag har mycket kvar att utveckla kring detta, både mitt tankesätt, mina val och mitt sätt att skriva. Var sak har sin tid och vi gör alla så gott vi kan. Det försöker jag påminna mig om varje dag.

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Men det är ju så. Jag tror att så länge man flyttar den egna ribban lite högre hela tiden, lär man utvecklas och bli bättre. Jag försöker själv varje dag utveckla både skrivande, fotograferande och riktning på bloggen. Inte alltid lätt, men babysteps :) ♡

 2. Profilbild

  Klok mor du har, tror också på många bäckar små! Att vi lyfter och diskuterar frågan är ett steg i rätt riktning.

  (Så konstigt det där med “trashade länkar” förresten, jag fick samma felmeddelande när jag klickade hit via din ping på Reform travels sida.)

  1. Daniela Nasteska Olsson

   Det kännd som att vi är bättrr på att såga än lyfta. Så gillar Lindas ord om att pepoa istället :).

   Tror att alla pingningar gick ut med första versionen av inlägget, tyvärr. När jag rättade och uppdaterade var det försent. Men kommer vara lite mer uoomärksam nu. Tack för att du sa till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *