Flyget är försenat

 

Det har ju pratats mycket om flyg, resor och miljö senaste månaderna. Det började med en krönika av Julia Mjörnstedt Karlsten på temat resor och miljöpåverkan, “Hur kunde jag inte veta detta?“, som ledde till en uppsjö av nya artiklar och inlägg om det här med att flyga. Många resebloggare tog diskussionen vidare och diskuterade sina egna avtryck med att vara just resebloggare och att flyga. 

 

Vi flyger mycket, det är inget jag kan sticka under stol med. Och det finns ingen miljökompensering i världen som vi kan göra, mer än att sluta flyga, som kan kompensera upp för alla flygresor. Och slutar jag flyga, jag då lever jag och konsumerar och bidrar ändå till miljöförstöringen. Vi har varken hus eller barn. Det kanske gör lite. Vi har husdjur. Vi har bilar. Vi använder datorer. Vi äter kött ibland. Så vad gör man? Man tar ett steg i taget och gör så gott man kan. Min kära mor brukar säga alla bäckar små. Så vi sopsorterar, vi äter väldigt lite kött, försöker låta bli att handla produkter som innehåller palmolja, använder lågenergilampor, handlar väldigt lite kläder och inredning och vi lämnar en hel del på Erikshjälpen för återvinning istället för att slänga.

 

Men att kalla det för miljökompensering vill jag nog inte, vi lämnar större spår än så. Så många bra inlägg har kommit ur den diskussionen. Inlägg som är så mycket bättre än något jag skulle kunna skriva själv. Ett inlägg som inspirerade och imponerade mig var Lindas inlägg på Resa Medvetet. Hennes inlägg informerar, inspirerar och tar ämnet om vår miljöpåverkan längre än att bara handla om flyget. Det är lätt att hänga upp sig på att vår miljö förstörs av att flyga, men det är så mycket mer komplext än så.

 

Beräkna din miljöpåverkan med Klimatkalkylatorn! Vill du veta hur stora växthusgasutsläpp din livsstil orsakar? Testa dig själv i WWFs och SEIs klimatkalkylator, genom att svara på frågor om ditt hushålls boende, resande, matvanor och shopping får du snabbt koll på din miljöpåverkan och vad du kan göra för att minska den.

 

Så istället för att skriva mer om ämnet, även om jag har läst en hel del, så finns det de som kan mycket mer och gör det bättre än mig. Så idag väljer jag att tipsa om mina favoriter bland artiklarna som skrivits i ämnet senaste månaderna.

 

 

Hur vore det om vi istället för att ge varandra dåligt samvete inspirerade varandra till miljöschyssta val eller informerade varandra om vad olika beteenden har för konsekvenser. I all välmening upplysa varandra, ställa frågor, lyssna på resonemanget och kanske ge en lite puff eller pepp att ändra sig.

Linda – Rese Medvetet

 

Translation:
We know that flying is bad for our environment. But should we stop flying all togehter? Or can we choose alternative transportation when possible and maybe choose wisly in our everyday life. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Tack snälla för den hyllningen. Jag har mycket kvar att utveckla kring detta, både mitt tankesätt, mina val och mitt sätt att skriva. Var sak har sin tid och vi gör alla så gott vi kan. Det försöker jag påminna mig om varje dag.

  1. Men det är ju så. Jag tror att så länge man flyttar den egna ribban lite högre hela tiden, lär man utvecklas och bli bättre. Jag försöker själv varje dag utveckla både skrivande, fotograferande och riktning på bloggen. Inte alltid lätt, men babysteps :) ♡

 2. Klok mor du har, tror också på många bäckar små! Att vi lyfter och diskuterar frågan är ett steg i rätt riktning.

  (Så konstigt det där med “trashade länkar” förresten, jag fick samma felmeddelande när jag klickade hit via din ping på Reform travels sida.)

  1. Det kännd som att vi är bättrr på att såga än lyfta. Så gillar Lindas ord om att pepoa istället :).

   Tror att alla pingningar gick ut med första versionen av inlägget, tyvärr. När jag rättade och uppdaterade var det försent. Men kommer vara lite mer uoomärksam nu. Tack för att du sa till.

 3. Det hjälper ganska mycket att inte ha barn eller hus men ja, hela diskussionen behövs så klart.

  1. Var på en föreläsning där experten sa att flyget bara är 4 procent av problemet. Och det har varit tydligt detta år. Man behöver se på fossila bränslen, konsumtion och industrier. Å massa annat.

   1. Lite så. De totala utsläppen beräknas ju inte minskat mer än 6% på hela 2020. Inklusive allt.

    1. Facebooks makt över de som inte orkar läsa på ;) :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *