Mexiko, All Inclusive

 

Det finns fördelar och nackdelar med de flesta sätt att resa på. Men det är väl få alternativ som får så mycket kritik som All inclusive resor. Och jag ska väl erkänna att vi tillhör de som oftast undviker fenomenet. Under våra tjugofem år har vi bott på All inclusive en handfull gånger. Egypten, Dominkanska Republiken, Förenade Arabemiraten [Abu Dhabi], Maldiverna och nu Mexiko.

 

Idag vill jag lite bena ut fördomarna och fundera över om det är så illa som vi alla anser. Oss inkluderat. Kanske tillhör vi en minoritet. Kanske är vi fullständigt oekonomiska. Men vi behandlar ofta, eller alla våra fem besök, all inclusive hotellen precis som vanliga hotell. Att inte lämna resorten, är ett val man gör,. Och alla har sin anledning till det. För vår del är det inte alls ovanligt att vi faktiskt väljer att äta på en restaurang utanför hotellet. Om det går. Ja, jösses, trots att det redan är betalt för inne på resorten. Det är inte heller ovanligt att vi hyr bil i flera dagar, och betalar för nya hotellnätter, ja, trots att vi redan har ett hotell.

 

DET KAN BLI DYRARE ATT PAKETERA ALLT SJÄLV

 

Ibland är det faktiskt så, att totalpriset för ett all inclusive blir billigare än att betala separat för allt. Vi sparar alltså pengar. Helst vill vi ju gärna bo vid stranden. Och gärna frukost. Vi måste ha solsängar [som ibland kan bli ett dyrt kapitel]. Vi behöver ju vatten… och kaffe… och lite öl och vin. Dessutom slipper vi ta med badhanddukar hemifrån. Och schampo och duschtvål. Och är vi väldigt trötta, då är det faktiskt skönt att ha några restauranger inne på hotellområdet. Där maten dessutom ingår. Och ibland ligger hotellet så otillgängligt, att all inclusive faktiskt är enda alternativet. Det vill säga om man vill äta annat än snacks.

 

Sedan får vi ju inte glömma att vi alla reser av olika anledningar. Vi kan väl vara överens om att de flesta reser för att se världen. Uppleva nya kulturer, nya smaker och möta människor. Men många reser av andra anledningar. Som vi denna gången. Ibland är äventyret och upplevelserna det primära. Men denna gången är det faktisk sol, värme och vila. Att få sol hemma i Sverige just nu, är liksom tekniskt omöjligt. Och många som väljer AI, vill bara ha just det. Sol, värme och vila.

 

Har det kanske blivit lite resesnobberi att dissa vissa resealternativ? Om man är en van resenär, bör man per automatik ogilla charter och Al Inclusive! Och varför är det mer okej att säga att man åker charter med  helpension än All Inklusive? Det är ju trots allt exakt samma sak, minus alkoholen. Kan vi inte bara vara överens om att det är bra att det finns alternativ för alla? Och att det kanske är tur att alla inte reser likadant? Eller att olika alternativ passar för olika tillfällen i livet?

 

Med allt det sagt… så föredrar vi hotell med mindre antal gäster alla gånger. Som ger oss den där bekvämligheten och de fräschare rum som vi inte var så noga med i tjugoårsåldern. Och helst inte för mycket barnfamiljer, sorry. Oavsett om de är bokade på en hotellsajt, charter eller All Inclusive. Och oavsett vilket av alternativen ovan hotellet erbjuder.

 

Maldiverna, Sun Island, South Ari Atollen

Maldiverna, Sun Island, South Ari Atollen

 

VAD INNEBÄR ALL INCLUSIVE

Idén med denna semesterform är att man ska kunna fokusera på att slappna av och ha semester, och samtidigt inte behöva bekymra sig om ekonomin. Det betyder att man redan vid avresa vet vad semestern kommer att kosta. All inclusive är ett koncept som innebär att alla måltider, frukost, lunch och middag ingår. Likaså ingår alltid ej alkoholhaltig dryck. I muslimska länder kan man få betala för alkoholen, trots att det är AI. Hotellens koncept kan skilja sig åt,  men ofta kan det bli mer prisvärt. Man vet redan i förväg att måltiderna är inkluderade och semesterkassan kan därför läggas på trevliga upplevelser som shopping, aktiviteter och utflykter.

 

ALL INCLUSIVE FÖRDELAR 

 • Gynnar befolkningen genom jobb. Stora resorter kräver mycket personal. Det innebär att många faktiskt har möjlighet att jobba.
 • Kan kännas tryggt för till exempel barnfamiljer att veta vad sluträkningen för resan blir. Ett sätt att hålla budgeten under kontroll.
 • Man upptäcker landet. För vem säger att man inte kan upptäcka landet bara för att man bor på en resort?!
 • Solstolar ingår. Detta har under många av våra resor, ätit upp en stor del av budgeten. Två veckor i Grekland med en dagstaxa på 250 kronor per dag… så där kul.
 • Underhållning ingår. Inte för att man nödvändigtvis behöver denna post. Men faktum är, att på många av hotellen ingår sådant som man annars får betala för. Olika träningsformer och klasser. Som yoga, dans och underhållning på kvällarna.
 • Dryck ingår. Det kan bli ganska stora inköp av vatten, kaffe och öl [:)]. Vi ser det som att vi faktiskt spara pengar här.
 • Man behöver inte ha med plånboken alls.
 • Du sparar ofta mer pengar med All Inclusive i dyrare länder än i billigare länder.
 • Tryggt. Inte alla är vana resenärer. Många blir bara av tanken på att lämna Sverige nervösa och oroliga. Kanske detta då är ett bra ställe att börja.
 • Ur ett miljöperspektiv kan det vara bättre att samla turismen på ett ställe och därmed undvika slitage av ett större område.

 

ALL INCLUSIVE NACKDELAR

 • Gynnar inte lokala företag. Också sant. På ställen där byarna ligger nära resorterna, förlorar så klart de lokala små butikerna och restaurangerna förtjänstmöjligheter.
 • Personalen får ofta ganska låg lön och förlorar möjligheten till extra inkomst genom dricks.
 • Man upptäcker inte landet. Ja, om man väljer att inte lämna resorten. Du spenderar större delen av tiden på hotellet och upplever inte så mycket av den lokala kulturen.
 • Du får inte möjlighet att smaka på det äkta, lokala köket. Om du väljer att inte lämna hotellet.
 • Mycket barnfamiljer ;). Framför allt på resorter med vattenland kan det vara… eh… ganska högljutt.
 • Stökigt. Eftersom resorterna ofta är väldigt stora, innebär det väldigt mycket gäster. Så självklart innebär det lite högre ljudnivå både på stranden, vid poolen och på restaurangerna.
 • Mycket folk? Faktum är, att de mest överfulla stränderna vi varit med om var på två reguljära resor vi gjort. Den ena i Albanien och den andra på Ischia i Italien. Där var bokstavligt talat inget utrymme mellan solstolarna.

 

 

Translation
All Inclusive is a phenomena that divides people. Some think that no one should travel by choosing AI, while others think it is the optimal way for their family. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. I vår familj har vi ofta svårt att enas om en och samma restaurang så då är All Inclusive väldigt praktiskt och alla blir mätta och glada istället för att man går runt och letar efter en restaurang där alla kan tänka sig att äta medan alla blir mer och mer hungriga och griniga. :-) Vi har bott på tre hotell med All Inclusive och samtliga har haft väldigt bra mat. Dock innebär ju All Inclusive oftast buffé vilket jag kan tycka blir lite ofräscht, speciellt om det är ett familjehotell, så det är ju en nackdel.

  1. Det är ju precis så. Man måste se både fördelar och nackdelar. Och i ert fall underlättade det resan. På två av de fem AI vi bott på har det funnits fler restauranger. Som här i Mexico. Här har vi fyra A la carte restauranger att besöka. Och utanför hotellet… ja där finns inget alls :).

 2. Håller verkligen med! Mycket skitsnack om charter och all inclusive. Man har alla olika anledningar till att resa och olika förutsättningar. :) Det är bra att det finns.

  1. Det är ju alltid lätt att döma ut saker utan att kanske respektera olika förutsättningar och behov. Lätt att bara återge det negativa man hör. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *