Like” En liten knapp som visar att man bryr sig. Inget fel i det. Men att gilla något förändrar inte världen. Likes är inte pengar. Likes är inte självförtroende och självkänsla. Eller?

 

Vi tittar på Benjamin Ingossos konsert i Dalhalla på TVn. Vi tittar aldrig på musikprogram. Av någon anledning börjar jag undra hur lång han är. Så jag googlar. Okej, han är tjugo centimeter längre än jag trodde. Tack vare Internet, kan jag nuförtiden fylla huvudet med sådant här onödig kunskap. De flesta födda på 70-talet, generation X, minns vår tids Internet. Nationalencyklopedin och Bra Böckers världshistoria i föräldrarnas bokhylla. De dyraste böckerna de ägde. Och hade man tur, hade de haft råd att införskaffa hela serien. Från A till Ö. Hade man otur, fick det blev det en tur till biblioteket för att få information om allt som började på bokstaven K och framåt. Jag var på biblioteket så ofta att jag kände alla bibliotekarierna. Och alla visste vem jag var.

 

Sociala medier och Internet har revolutionerat hur vi kommunicerar, delar tankar och åsikter med varandra. Detta teknologiska framsteg har kastat om vårt sätt att interagera, arbeta och uttrycka oss själva. Trots detta har samhällets behov av mänsklig interaktion blivit tydligare än någonsin. Framför allt, visade coronaåren oss hur viktig vår vardagliga verklighet fortfarande är. Hur viktigt det är med fysiska möten.

 

LÄS MER: Fler krönikor hittar du här

 

 

BEGYNNELSEN AV SOCIALA MEDIER

Innan den digitala eran, var vår kommunikation huvudsakligen beroende av fysisk närvaro. Brev, telefoner och personliga möten. Att ringa var dessutom väldigt dyrt och begränsade därför tiden för samtal. Denna begränsade tillgång till kommunikation, begränsade vår möjlighet att dela tankar och åsikter “just nu” över långa avstånd. Ett brev som tog dagar eller till och med veckor att leverera, kan inte jämföras med den snabbhet som moderna sociala medier gett oss.

 

Det var inte förrän på 2000-talet som sociala medier började dyka upp i form av webbplatser och appar. Dessa gjorde det möjligt för oss att skapa profiler, dela innehåll och interagera med andra online. En av de tidigaste plattformarna, Six Degrees, lanserades 1997 och gav användare möjlighet att skapa profiler och skicka meddelanden till sina kontakter. Trots detta blev Six Degrees kortlivat och stängdes ner i början av 2000-talet. Men andra plattformar dök upp. Innan Facebook, var Lunarstorm och My Space några av de mer populära.

 

 

FACEBOOK & TWITTER

Det var Facebook som verkligen banade vägen för den moderna sociala medierevolutionen. Lanserat 2004 av Mark Zuckerberg, erbjöd Facebook en plattform där användare kunde skapa personliga profiler, lägga till vänner och dela textbaserade inlägg, bilder och videor. Och knuffa varandra :). Facebook gjorde det möjligt för oss att ansluta med andra på global nivå och snabbt växte FB till en av de mest inflytelserika sociala medierna. I Sverige slog Facebook igenom först 2007.

 

Ett annat stort steg i utvecklingen av sociala medier var lanseringen av Twitter 2006. Twitter introducerade konceptet med korta meddelanden, kända som tweets, som begränsades till 140 tecken i början [senare ökad till 280 tecken]. Detta mikrobloggformat möjliggjorde snabb och enkel delning av tankar och åsikter, och det blev snabbt ett viktigt verktyg för nyhetsförmedling och samhällsdebatt.

 

DEN MOBILA TEKNINKENS ROLL

Inte nog med att sociala medier förenklade och förändrade hur vi kommunicerar online, men framväxten av smartphones, gjorde det också möjligt för oss att bära våra sociala nätverk i fickan. I början på 2000 jobbade jag på Europolitan, senare Telenor. Då gick det som mest att läsa e-post och att skicka ett och annat mms på sin knapptelefon med en liten, textbaserad skärm. Tro det eller ej, men jag var till och med med i teamet som var med och utvecklade det trådlösa kontoret. Genombrottet med Smartphones, gjorde det enkelt att uppdatera våra profiler, dela bilder och få omedelbara aviseringar om händelser i vårt nätverk, oavsett var vi befann oss.

 

Sociala Medier och Internet

 

DAGENS SOCIAL MEDIA LANDSKAP & SAMHÄLLSPÅVERKAN

Idag har sociala medier blomstrat med en mängd olika plattformar som Instagram, Snapchat, TikTok och LinkedIn. Varje plattform har sin unika identitet och inriktning, från att dela ögonblicksbilder till att skapa korta videor och nätverka professionellt. Dessa plattformar har inte bara förändrat hur vi kommunicerar, utan också hur vi uttrycker våra identiteter och konsumerar information.

 

Sociala medier har påverkat samhället på flera sätt. De har öppnat dörrar för politisk aktivism, samhällsdebatt och ökad medvetenhet om olika ämnen. De har också gett företag och varumärken en plattform att marknadsföra sina produkter och nå en global publik. Men det har också gett många av oss möjlighet att skapa egna plattformar genom bloggar, där vi kan dela med oss av våra liv, tankar och vår kreativitet. Sociala medier har en djupgående personlig effekt på varje individ. Det är en ny milö som erbjuder en rad möjligheter, både positiva och negativa, som påverkar vårt sätt att tänka, känna och agera.

 

POSITIVA EFFEKTER

1. GEMENSKAP
Sociala medier möjliggör det för oss att konekta med människor från hela världen och ger oss möjlighet att hålla kontakten med vänner och familj, oavsett geografisk avstånd. Det ger en känsla av gemenskap och kan vara särskilt värdefullt för personer som känner sig isolerade.

2. UTBILDNING OCH MEDVETENHET 
Genom att följa sidor och konton som delar intressant och informativt innehåll, kan sociala medier vara en källa till utbildning och medvetenhet om olika ämnen, från vetenskap till sociala rättvisefrågor.

3. SJÄLVUTTRYCK OCH KREATIVITET
Plattformar som Instagram, Tiktok, bloggar och Pinterest ger oss en möjlighet att uttrycka oss själva och visa upp vår kreativitet genom bilder och visuellt innehåll.

 

NEGATIVA EFFEKTER

1. MENTAL HÄLSA 
Ökad användning av sociala medier har kopplats till problem med mental hälsa, inklusive ångest och depression. Jämförelse med andra, cybermobbning och ständig uppmärksamhetssökande, kan orsaka negativa känslor och stress.

2. BEROENDE 
Sociala medier har potential att vara beroendeframkallande. Det konstanta behovet av att kolla och svara på meddelanden eller uppdatera flöden kan leda till att människor spenderar för mycket tid online.

3. FÖRVRÄNGD SJÄLVBILD
Den filtrerade och ofta idealiserade bild av livet som presenteras på sociala medier kan leda till en förvrängd självbild och självkänsla. Många jämför sina egna liv med andras “perfekta” liv online.

4. ONDA KRAFTER
Jag kallar det onda krafter. Grupper som vill göra illa, har fått en snabbare väg att mötas och hitta varandra. Att dela farliga idéer med varandra och genomföra attacker både fysiskt och digitalt.

 

 

SAMMANFATTNING

Sammanfattningsvis har sociala medier en djupgående inverkan på individens liv, och dess påverkan är komplex. Ibland blir jag fortfarande extremt förvånad över hur lite folk är upplysta, trots all tillgång till information. Tänker i skrivande stund på valet i Usa, och att det går så bra för Trump, trots att han pratar helt obeskrivligt och står inför rätta i flera rättegångar. Det är viktigt att vara medveten om både de positiva och negativa aspekterna av sociala medier och använda dem med måtta för att uppnå en balanserad och hälsosam digital livsstil.

 

Trots den dramatiska förändringen i hur vi kommunicerar och delar information, har vissa aspekter av mänsklig interaktion förblivit oförändrade. Vi längtar fortfarande efter att träffa vänner och familj personligen, ha djupa samtal öga mot öga och uppleva verkliga känslor och relationer. Sociala medier kan vara ett komplement till dessa interaktioner, men de kan aldrig helt ersätta den fysiska närvaron och den emotionella kopplingen som människor behöver. I slutändan har sociala medier förändrat världen genom att göra kommunikation snabbare och mer global, men samtidigt har de inte kunnat ersätta de grundläggande aspekterna av mänsklig interaktion.

 

Månadssvep

 

Translaton
Internet and Social Media has changed the world. Conecting in real time is suddenly possible over long distances. But it will never replace the need for real phusical meetings and human conections.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *