En stor del av resandet för oss är maten och matkulturen. Vi älskar att få upptäcka nya dofter, nya råvaror och få uppleva nya smakupplevelser. Det är inte så för alla. Många är lite rädda för att ge sig på okända stigar vad gäller smaklökarna. Men mitt råd är VÅGA. Det värsta som kan hända är att man inte gillar det man smakar, men det bästa är att man kan få en riktigt fantastisk rese och smakupplevelse med sig hem.

 

MERCATO CENTRALE vid San Lorenzo

Italien är ju ett land känt för sin goda mat och sina fina råvaror. Många förknippar Italien mest med  pasta och pizza, men det finns så mycket mer. Friterade zucchiniblommor fyllda med färskost, bruchetta, små köttstuvningar, friterade sardiner, korvar av alla de slag, canoli, arancini och ljuvliga olivoljor.  Stoltheten över det man producerar eller lagar genomsyrar även de minsta krogar. Dock finns det ju i Florens, precis som i de flesta storstäder, mindre lyckade ställen vid de stora turiststråken. Men Mercato Centrale är inte av de mindre lyckade matställena. Tvärtom. Mercato Centrale är en Saluhall och stadens största inomhusmarknad. Och om jag älskar något så är det saluhallar och matmarknader.

 

Jag måste dock erkänna, att inför Florensresan var jag väldigt dåligt påläst. Jag liksom överlämnade all reasearch till syster. Well done. Det var tack vare henne som jag faktiskt kom till Mercato Centrale. Saluhallen ligger vid Mercato Centrale di San Lorenzo, den enormt stora utomhusmarknaden, som är stadens största.  Precis som på de flesta turistmarknader kan man hitta det mesta, men framför allt alla typer av lädervaror. Det till och med luktar läder. Men det var saluhallen som var målet för dagen.

 

Byggnaden som man hittar saluhallen i är utav järn och glas från perioden 1870 till 1878. Då rev man ett helt kvarter för att göra plats åt detta fantastiska verk. Arkitekten Giuseppe Mangoni som ritade byggnaden har är också arkitekten bakom den berömda Galleria Vittorio Emmanuele ll i Milano. Här hittar man fisk, kött, ost, charkvaror, pasta, bröd, frukt, grönsaker, men också små matbarer där man kan sätta sig och njuta av ljuvligheterna.  Det är en fröjd för ögat att njuta av de aptitretande och dekorativa presentationerna och det är svårt att inte låta sig frestas av alla färgstarka läckerheter.

 

Prova den lokala soppan, “zuppa di ferro”, eller en smörgås med kokt kött, panino al lesso, och glöm inte husets vin, som kan serveras både i glas och karaff. Om vädret tillåter är det särskilt trevligt att köpa med mat från någon av de många aptitretande matstånden, för att sedan njuta av en picknick på någon av Florens många vackra platser. Vi smakade oss fram och det blev både ost och korv till de mindre lyckligt lottade där hemma. Tänk på att det inte är öppet på söndagar.

 

MATMARKNAD VID Piazza della Santissima Annunziata.

På vägen tillbaka till hotellet bestämmer vi oss för att ta lite mer okända stigar dit. Och inte långt från den stora katedralen trillar vi in på ett litet torg, Piazza della Santissima Annunziata. Och just idag är det matmarknad. Lite som de där internationella matmarknaderna som turnerar i Sverige på somrarna, men med enbart Italienska produkter. När vi sätter oss för att njuta av dagen med lite fyllda arancini [friterade risbollar gjorda av risottoris] vaniljfyllda canoli och chokladfyllda munkar är det nästa tomt bland borden. Men bara en halvtimme senare är det fullsatt överallt.

 

Och åhhh vad jag älskar Italienarnas matkultur. Den där hela familjen äter samma sak. Där det inte finns något som heter barnvänligt eller för barnen. Vid bordet bakom oss sitter en farfar med sina tre barnbarn. Framför dem har de ett stort träfat med italienska charkuterier och godsaker som de varit och hämtat i ett av matstånden där allt skivas vid beställning. Och alla de tre små pågarna hugger glatt in. Några timmar senare strosar vi vidare och fortsätter upptäcka denna lilla pärla till stad.

 

  ‘

 

MATMARKNAD VID Piazza della Santissima Annunziata.

 

Translation:
Half of the experience for us when travelling is experiencing new food cultures. And Italy has lots of them. Forget about pasta and pizza. Try Arancini, Fried Zucchiniflowers, soupes and different stowages. You won´t be dissapointed. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Underbara bilder! Att botanisera på marknader och prova olika sorters lokal mat på en resa är ju det absolut bästa!!! :) Gillar grishuvudena, de gör att allt ser mer “på riktigt” ut, haha.

  1. Tack så jättemycket. Visst är det. Mat e ju lite för gott ibland. I alla fall för midjemåttet :))

 2. Smukke billeder og det marked i Firenze er så skønt. Tænker man kunne flytte derind og hele tiden spise de lækre varer ;-)

  /Annette

  1. Haha. Det hade inte varit bra för midjemåttet. Men bo i Italien några månader hade inte varit fel :)

 3. Älskar matmarknader <3 Brukar alltid försöka besöka dem. Och de italienska, ja de är ju liksom snäppet ännu mer bäst. Så fina bilder på marknadslivet!

  1. Vi älskar till och med att gå i vanliga mataffärer. Man hittar alltid nåt gott att ta hem. Men matmarknader och saluhallar e ju bara helt underbara. Å storr tack Sofia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *