Ibland får man en känsla ganska snabbt för ett nytt land. Min kommer redan på flygplatsen i huvudstaden Tashkent i Uzbekistan. Lugnet när planet landar. Visst reser sig folk upp, men ganska lugnt. Mannen som låter mig gå före honom vid sättet. Mannen som låter mig gå före ner för trappan. Och så har vi mannen som tar en äldre dams väska ner för trappan.

 

Det är kanske för tidigt att bilda sig en uppfattning. Men för mig räcker det. Oddsen att så många är så vänliga, artiga och hjälpsamma på en och samma plats, kan ju inte vara ett sammanträffande. Det tar en stund att ta sig igenom säkerhetskontrollen, men en ganska avslappnad upplevelse. Vi checkar in på The Tower hotel i Tashkent. Medan resten av gruppen sätter sig i bilen för att ta sig till bergen för en vandring, stannar jag på hotellet. Jag lär troligtvis missa en fantastisk natur, men vilan just nu är viktigare. För tidigt imorgon, typ sex på morgonen, ska vi ta snabbtåget “Afrosiyab” till Samarkand.

 

Uzbekistan

 

SAMARKAND

I skrivande stund har vi precis checkat in på vårt hotell De villa i Samarkand. Och redan efter två dagar inser jag hur fascinerande och lite unikt Uzbekistan är. Området har styrts av olika välden och präglats av kulturella influenser från många olika håll. Ett språk som låter lite som ryska, men tillhör den turkiska språkgruppen och skrevs med arabiska alfabetet före 1924. Majoriteten av befolkningen tillhör Islam, men man har friheten att följa vilken religion man vill, eller bära, inte bära slöja.

 

Maten påminner om både indisk mat och turkisk. Och alla barn går i skolan gratis i elva år. Ett land som en gång tillhörde kristna Sovjetunion, som en gång var kommunistiskt, men idag satsar på reformer i flera områden. Bland annat privatisering av företag. Ja ni hör. Det är verkligen ett spännande land och jag ser mer än fram emot de kommande dagarna. Vi kommer fortsätta att förflytta oss med snabbtåget. Imorgon kväll kommer det ta oss till Buchara och sedan tillbaka till Tashkent.

 

FÖLJ OSS PÅ RESAN

Ett stort tack till Helena och Peter på Freedom Travel som tagit med mig på detta äventyr till Uzbekistan. Med på resan är också Christian från Mat och Resebloggen och Gunilla på 4000 mil. Ni kan följa oss alla på Instagram där vi heter precis som våra bloggar.

 

Uzbekistan

 

 

Translation
Right now I am exploring the fascinating Uzbekistan. A country filled with history and magical architecture. Follow us on Instagram for real time updates.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *