Vi är i vackra Bukhara i Uzbekistan. Medan de andra tar en paus på en uteservering med vars ett glas öl, bestämmer jag och Veera oss, för att gå på ett traditionellt Uzbekiskt tehus för lite tekultur.

 

Att hitta tehuset är lite som att leta efter en hemlig byggnad i Harry Potter. En ensam skylt på gågatan visar riktningen. Sedan inget mer. Vi passerar fler färgglada dörrar, men ingen av dem leder till något tehus. Till sist ser vi en liten skylt. Ovanför en brun intentsägande dörr. En liten glänt av dörren och dofterna av kryddor och saffran sveper över oss, och låter oss veta att vi hittat rätt.

 

Kaffe i Uzbekistan, kan vara som att leta efter en enhörning. Landet har ingen direkt kaffekultur, däremot en enorm tekultur. Kanske inte konstigt med tanke på teets färd längs Sidenvägen från Indien. När man väl hittar en kopp kaffe, ska man vara beredd på att den är dubbelt så dyr som en Coca Cola. Iskaffe däremot, verkar vara något lite mer lätthittat.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Bukhara, Samarkand och Tasjkent i Uzbekistan.

 

Uzbekistan, Bukhara, tehus och tekultur

 

SILKROAD TEHOUSE I BUKHARA

Innanför den mörkt bruna dörren möts vi av ett bord med doftande kryddor och teer till försäljning. Och innanför det, något som påminner om en afterskistuga i Österrike. Lite bastukänsla. Men med de vackraste plädar och mattor på golv och väggar. Och stolsdynor i de hela den röda och rosa skalan. Silk Road Tea House är en familjeägd och familjedriven restaurang som drivs av Mirfayz och hans familj.

 

Huset grundades 2004 i centrala gamla Bukhara. Tehuset har sedan 2005 försett Bukhara med en mängd underbara, avkopplande och läckra teer, traditionella middagar tillagade med örter och kryddor. År 2009 renoverades tehuset av familjen och stoltserar nu med antika inslag i en unik kulturhistorisk miljö. Tehusets mission är att förbättra kundernas upplevelser genom en exklusiv blandning av tidlös kvalitet och excellens inom te, mat och produkter.

 

För att maxa upplevelsen beställer vi både turkiskt kaffe [något som gör mig så glad när jag ser det på menyn], saffranste och lite uzbekiska sötsaker. Det visar sig att sötsaker ingår när man beställer te. Allt serveras på det ljuvligaste blå och vita porslin. Och teet kommer i den sötaste lilla tekanna.

 

 

TEKULTUR I UZBEKISTAN

Te är en viktig del av Uzbekistans kultur och tradition. Traditionellt serveras te till nästan allt i Uzbekistan. Varje måltid börjar med uzbekiskt te och avslutas med det samma. Före maten, till maten, på möten och sociala tillställningar. I Uzbekistan hälsas alltid gästerna välkomna med doftande te.

 

Det finns flera olika typer av te som är populära i Uzbekistan. Grönt te, svart te, men också örtte. En av de mest kända tesorterna är Choy, som är ett grönt te som serveras med socker eller syltade frukter. Svart te, kora-choy, är mer populärt i huvudstaden Tasjkent. Generellt sett dricks uzbekiskt te utan socker och utan mjölk. Uzbekiskt te med socker har ett eget namn, kand-choy. Ofta tillsätts olika örter och kryddor till det uzbekiska teet. Men, undantag finns, i till exempel Karakalpakstan, dricker folk te, både svart och grönt, med mjölk.

 

De Japanska teceremonierna är väl kända, men även här i Uzbekistan har man speciella teceremonier. Enligt en traditioner hålls teceremonin framför gästen. Man häller en skål med te i tekannan tre gånger, och först på den fjärde “arrayen” serveras teet åt gästen. Tetraditionerna inom landet kan skilja sig från varandra, beroende på olika regioner i Uzbekistan. Teet bör läggas i en varm tekanna. Enligt en tradition, fylls tekannan med kokt vatten upp till hälften och hålls över ånga. Därefter fylls tekannan upp till tre fjärdedelar och efter två, tre minuter upp till kanten.

 

Uzbekistan, Bukhara, tehus och tekultur

 

TEMARKNAD I BUKHARA

För teälskare är Telpak Furushon marknaden ett måste att besöka. Marknaden ligger i stadens gamla stadskärna och har ett brett utbud av lokala teer och kryddor. Här kan man prova på olika sorters te, inklusive grönt te, svart te och örtte, och självklart kan man köpa kryddblandningar.

 

HITTA HIT

Silkroad Tehouse
5 Halim Ibodov Street
Bukhara, Uzbekistan
Tel. +998 65 224 2268, Mob. +998 93 383 4034

 

Uzbekistan, Bukhara, tehus och tekultur

Uzbekistan, Bukhara, tehus och tekultur

Uzbekistan, Bukhara, tehus och tekultur

 

Translation

Uzbekistan is a country with great tea traditions. And in Bukhara we make a visit to the old Silk Road tehouse for some tea culture.


Denna resan var en PR-resa som arrangerades av Uzbekistan Tourism och Freedom Travel.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *