Egypten, Ras Mohammed, Sharm El Sheik

 

Egypten är ju vida känt för sina dykvatten och här finns några av världens bästa rev för dykning och snorkling. I Sharm El Sheik, är Ras Mohammed nationalpark ett av dessa ställen. Vilken stavning som är rätt kan jag inte svara på. Men det finns många varianter. Raas Mohammed. Ras Mohamad. Ibland Ras Muhammed. Översatt, betyder det Mohammeds huvud.

 

Jag har inte snorklat många gånger i mitt liv. Mest för att jag har otroligt låg tolerans för kyla. Jag har testat att snorkla med våtdräkt, men kylan från de icke täckta områdena, sprider sig snabbt. Jag hade en lyckad snorkling i Thailand, då jag fick låna ett riktigt bra snorkelsett av nya vänner [som vi 25 år senare fortfararande umgås med]. Sedan har vi ju den där oerhört misslyckade snorklingen på Maldiverna. Där emellan finns bara något enstaka försök. Däremot gör mannen det både mer gärna och ofta. Både dykning och snorkling.

 

Så självklart måste jag boka en tur till Ras Mohammed nu när vi befinner oss på Sinaihalvön. För mannens skull. Jag vet att han kommer uppskatta det här. Nationalparken ligger cirka tio kilometer söder om Sharm El Sheikh, och har Sharm El Sheikhs bästa dykning. Dess unika natur och djurliv har gjort att Ras Mohammed numera är med på UNESCOS preliminära lista för utvärdering, en så kallad tentativ lista.

 

 

RAS MOHAMMED NATIONAL PARK

Nationalparken är en pärla för naturälskare och äventyrsentusiaster. Belägen vid spetsen av Sinaihalvön erbjuds man ett rikt biologiskt mångfald och imponerande landskap som lockar besökare från hela världen. Parken är känd för sina fantastiska korallrev som stupar brant ner i Röda Havets djup. Bland de populärare dykplatserna hittar man Shark Reef, Yolanda Reef och Jackfish Alley. Parkområdet sträcker sig över 480 kvadratkilometer, varav 135 kvadratmeter är land. Den omfattar också de två öarna Tiran och Sanafir.

 

Vill man utforska annat än fiskar, finns här ytterligare ett rikt marinbiologiskt bestånd. Man kan bland annat se grön havssköldpadda, karettsköldpadda, landdjur [läs dromedarer] och fåglar, till exempel nubisk stenbock. Förutom den orörda korallen som väntar till havs, kan man ta stillsamma promenader på tomma stränder, klättra bland robusta klippor och vandra i öken. Och i bakgrunden, ser man ständigt det majestätiska Mount Sinai, även känt som Moses berg, som reser sig i bakgrunden och erbjuder en otrolig vy för de äventyrliga vandrarna.

 

 

BEDAWI ECO CAMPING RAS MOHAMED & NUBIERNA

Vi kör in i Ras Mohammed Nationalpark. Kör igenom det traditionella ökenlandskapet, till vår första snorklingssite. Bedawi Eco Camping. Campingen här drivs av nubier. Jag älskar ju kultur och historia. Och jag blir riktigt exalterad när här blir bjudna på te av de nubiska nomaderna och samtidigt ska få höra lite om deras kultur och historia. Bara ett litet problem. Vi är inbokade på en tur med Italienska gäster och en guide som pratar flytande italienska, men vars engelska tyvärr inte räcker hela vägen fram för att täcka luckorna i min italienska.

 

Jag förstår överskådligt vad som berättas  men jag vill ju ha detaljerna med. Det berättas om att man på sjalarna kan se vart man är från beroende på färg. Det berättas om sederna kring ett bröllop och mycket mer så klart. Det etniskt distinkta nubiska folket härstammar från en civilisation lika gammal som det forna Egypten. De har under tusentals år befolkat Nilens flodbankar i ett område som sträcker sig från Assuan i södra Egypten och ända in i norra Sudan.

 

Här har de hållit fast vid en egen kultur, egna seder och sitt eget språk. Egyptens nubier är ingen enhetlig grupp. Den skiljer sig åt på flera olika sätt. De är bosatta både utanför och innanför Egyptens landgränser, i större städer och i fler än femtio nubiska byar, varav de flesta inte återfinns på sina ursprungliga platser. Vill man läsa mer om Nubiernas komplexa historia, kan man göra det här.

 

 

SHARK BAY, SHARK OBERVATORY

Från Bedawi Eco Camping åker vi till Shark Bay, eller Shark Observatory. Ett helt annat typ av vatten för snorkling. Mannen är först i och sist ur. Och han är helt exalterad när han kommer upp. En av de coolaste snorklingar han gjort. Han berättar att nästan fick svindel där det grunda gick över till ett enormt fall och ett mörkt djup. Mannen tog så många bra bilder, att de förtjänar ett egen artikel.

 

Utöver Jackson Reef och Shark Observatory kan man utforska “Anemone City” och Yolanda Reef. I Anemon City täcker anemoner botten och skapar en färgsprakande undervattenslandskap. Oh på Yolanda Reef har du en chans att utforska historiska vrak som Yolanda, ett skeppsvrak som har gett platsen dess namn. Och via båt kan man ta sig ut till de två öarna Tiran och Sanafir och se ett helt annat liv och kanske både rockor [vilket i och för sig mannen faktiskt såg här med], stora sjöstjärnor och delfiner.

 

 

ANDRA “SEVÄRDHETER” I RAS MOHAMMED

När man åker på en guidad tur till Ras Mohammed, stannar man också till vid flera andra “sevärdheter”. Men vi är överens. Den största sevärdheten här är nog ändå snorklingen och landskapet. Naturen. Men vi gör följande fyra stopp.

ALLAH´S GATE
Allah´s Gate ligger vackert mitt i den kala öknen. Den ritades och byggdes av Egyptiska ingenjörer 1973 efter att Oktoberkriget med Israel tog slut. Designen ska påminna om det arabiska ordet för Allah. Det är en vacker plats att ta en gruppbild på. Men för oss, inget måste.

 

MANGROVE FOREST TAJAMUU´AT SAKAYYINAH
Om man har besökt mangroveskog i Costa Rica och i Mexiko, kan det vara svårt för andra att mäta sig med dessa. Mangroveskogen här i Ras Mohammed är ett några minuters stopp. Och kanske något man egentligen kan hoppa över. Mangroveträden här växer i havsvatten och avsaltar det genom att förånga saltet på undersidan av deras löv. “Mangrove Channel”, är alltså en naturlig kanal omgiven av mangroveträd.

 

EARTHQUAKE HOLE
När vi stiger ur bussen för att titta på Earthquake Hole, tar jag inte ens med mig telefonen. Revan i öknen uppstod vid en jordbävning och innehåller små blinda räkor som anpassat sig till miljön.

HIDDEN BAY MAGIC LAKE
Om man vänder sig om från Earthquake hole, har man Hidden Bay på andra sidan. Den så kallade magiska sjön. Det är ett inlopp från Röda Havet som har skapat denna “sjö”, som byter färg flera gånger om dagen. Ska man välja någon av sevärdheterna här, är det kanske denna. De säger att åttio procent av turisterna åker hit för att spendera några timmar här. Var dock beredd på att vattnet är iskallt.

Egypten, Ras Mohammed, Sharm El Sheik

 

ATT TÄNKA PÅ

  • Inträdet till parken kostar fem euro per person, oavsett om du åker själv eller guidad tur.
  • Man bör ha pass med sig, ibland kräver polis på plats att man visar det.
  • Om man inte har egna snorklingsset kan det vara en bra idé att hyra på sitt hotell. Det kostar kanske lite mer, men man slipper trängsel, strul och kontanter på själva turen. Mannen betalade 10 euro för både fenor och sett under ett dygn.
  • Åker du på guidad halvdagstur, ingår sällan mat. Så har du problem med blodsocker, ta med något att äta och dricka.

 

Egypten, Ras Mohammed, Sharm El Sheik

Egypten, Ras Mohammed, Sharm El Sheik

Shark Bay

Egypten, Ras Mohammed, Sharm El Sheik

Egypten, Ras Mohammed, Sharm El Sheik

 

Translation
Ras Mohammed is a National Park just south of Sharm El Sheik in Egypt. It is one of the most popular sites for snorkeling, diving, hiking and birdwatching.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *