Jag sitter på Espressohouse och dricker kaffe med kanel. Kroppen känns trött. Att gå 1200 meter hit tog tjugo minuter. Men promenaden genom ett vitt och soligt vinterlandskap gör gott för den mentala hälsan. Likaså den höga energin av samtalande och kaffedrickande sällskap runt mig.

 

Sedan mitt förra Månadssvep, har det snurrat massor med tankar. Det blir ju lätt så när man spenderar stora delar av sina dagar med att läsa nyheter. Och det känns som att det bara går mer och mer utför med vår värld. Samtidigt har 2024 hittills gett mig hopp. För mig själv alltså. Den senaste månaden har jag mått oförskämt bra, och orkat mer än jag gjort på tio år. Ta i trä. Så idag blir det ett långt söndagssvep. Tankar om högt och lågt. Om jobbiga saker som händer i världen. Men också några fina nyheter. Och så lite om vad jag hittat på sedan förra Månadssvepet.

 

LÄS MER: Fler Månadssvep hittar ni här

 

 

ÅRETS FÖRSTA RESA TILL EGYPTEN

Vi är hemma igen från årets första resa. Egypten. Första veckan spenderade vi privat på Marsa Alam-kusten. Där bodde vi på Mövenpick El Quseir. Ett hotell som direkt hamnade på listan av våra favorithotell hittills. Andra veckan var ett PR-besök på Domina Coral Bay i Sharm El Sheik. Ett Italiensk-ägt hotell, som mer är som en egen by. Jag kommer berätta mer om den här resorten, för att vi aldrig varit med om något liknande. Att bo så här, är kanske inte för alla. Kanske inte ens för oss. Men vi lyckades få ett rum i egen liten oas. Mitt i resorten.

 

LÄS MER: Nubisk Hotel Mövenpick på Marsa Alam kusten i Egypten

 

Egypten, El Quseir, Marsa Alam-kusten, Mövenpick

 

OM ATT NETFLIX BÖRJAT RENSA I DITT ABONNEMANG

Jag startade för flera år sedan ett abonnemang med möjlighet för två enheter att koppla upp sig. Eftersom inte mannen använde sitt, överlät jag användningen till syster. Efter ett par år, var syskonbarnen så stora, att de ville titta själva. Så jag betalade snällt till för två enheter till. Spola fram till förra veckan. När jag helt plötsligt blivit utkastad från mitt eget abonnemang. Utan förvarning. Nej, jag fick inget mail. Men en uppmaning om att “klicka här om du anser något blivit fel”, som bara leder till en sida om vad ett hushåll är, och ingenstans att lämna ett meddelande om att de faktiskt kastat ut den som betalar.

 

Min fråga, ska man bara kunna titta på Netflix när man är i sitt primära boende? Hur gör vi som reser i jobbet. Som har stugor och semesterlägenheter? Ska man behöva be om en kod varje gång. Netflix, i Skåne skulle vi säga att “ni har skitit i det blå skåpet”.

 

 

OM ATT FORTSÄTTA MED DISCOVERING THE PLANET ELLER INTE

Det är inte första gången jag pratar om det här senaste åren. Men det är ju här i Månadssvepet som jag ventilerar tankar och funderingar med er. Det här med att fortsätta skriva går upp och ner. Men tanken att sluta kommer allt oftare. Jag har ju nu hållit på i femton år [sextonde året nu]. När jag hade jobbat som instruktör på gym i femton år, bestämde jag mig för att jag var klar med det. Och den känslan börjar lite dyka upp nu med.

 

Jag tror en bidragande faktor är mina höga krav på mig själv. Jag har svårt för att stanna upp och säga att jag är nöjd med det jag kan och gör, och att sidan är tillräckligt bra. Om jag ska fortsätta, har jag krav på mig själv att ständigt hänga med i det social media landskapet. Lära mig. Utvecklas. Och ständigt förbättra och förnya sidan. Det tar massor med energi och tid. Dessutom kostar det en hel del att hålla. Samtidigt har ju all den tiden jag lagt under de femton åren, belönat sig genom fantastiska resor, möten, event och samarbeten. Jag har fått vara med om sååå mycket som jag annars aldrig hade haft möjlighet till. Och det är väl i sig en stor belöning.

 

Thailand, Trat, Chongfolket, Chong Eco Museum

Vietnam, Mekong, Cai Be

Usa, Florida, Sarasota, Marie Selby Gardens

Kambodja, Koh Rong Sanloem

 

BOWLING MED FEMÅRIGA BRORSONEN

Jag kommer inte ihåg när jag bowlade sist. Det var så länge sedan att jag hade en femåring som guide. Var skorna fanns [jag behövde inte ens leta upp hans storlek], vilket klot han skulle ha, vems tur det var och var man hittade “den där plastprylen som hjälper barn” att bowla. Jag hade så klart tänkt låta honom vinna, men efter att ha hamnat i rännan fem gånger, släppte jag tanken på att ens få fler poäng än Dino. Well… det slutade med typ 110 versa 79.

 

 

ABSOLUT HOME I ÅHUS STÄNGER

En liten tråkigt nyhet är att Absolut Home i Åhus stänger sitt besökscenter till våren. Under de fyra åren som det funnits, har verksamheten blomstrat, men att hålla det igång under lågsäsongen har visat sig vara ekonomiskt ohållbart. Målet var att locka 50 000 besökare per år. Det blev knappt hälften. Och pandemin påverkade så klart också. Jag är tacksam att jag hann få uppleva centret. Verkligen besöksvärt.

 

LÄS MER: Om mitt besök på Absolut Home

 

Sverige, Skåne, Åhus, Absolut Home

 

VAD HÄNDER I USA

Hur kan en person som förnedrar så många, inklusive sina egna följare, vara åtalad för så många kriminella aktiviteter, ändå inte tappa följare? Ja, ni vet vem jag pratar om. Men det  är egentligen inte han som förvånar mig. Att han är en dement, rasistisk, hatisk, uppviglande narcissist, är inget nytt. Men låt oss prata lite om hans trogna följare. Enligt amerikanska undersökningar är hans följare vita, outbildade personer över 50. Generellt. Verkligheten är att många av dem inte ens läser nyheter eller fakta.

 

Men att de inte förstår när de blir förnedrade av sin egen idol, är långt över min förståelse. Att republikanerna som sitter vid makten, ser sin möjlighet att få behålla makten genom Trump, visar också att makt är viktigare än människor och demokrati. Men vad händer om Trump kommer tillbaka och börjar sparka alla som inte vill som han vill. Vill tipsa om en otrolig smart kille på Tiktok [om man nu är intresserad av amerikansk politik] som heter Harry, @harryjsisson, och som dagligen analyserar uttalanden av Trump och andra amerikanska politiker.

 

Usa, Florida, Orlando, Universal Studios

 

LÅT OSS STANNA I USA, OM ABORT, IVF & RÄTTEN TILL LÄKARHJÄLP

Eftersom jag följer flera Amerikanska nyhetssidor, får jag så klart upp mycket nyheter om vad som pågår i just Usa. Och mycket av det är för oss Européer helt oförståeligt. Som att skyddet för den nationella aborträtten har rivits upp [Roe vs Wade]. Flera delstater har i snabb takt inskränkt eller så gott som helt förbjudit abort med förödande konsekvenser för otaliga flickor, kvinnor och andra som är i behov av sådan vård. Inte ens våldtäkt eller incest räknas som tillräckliga skäl. Dessutom överväger man  framtiden för abortpillret, det vill säga om och i vilken utsträckning abortpiller kommer att finnas tillgängligt i USA.

 

Nu senast läste jag om en kvinna som blivit nekad i rätten att göra abort. Trots att hennes ofödda barn, hade utvecklat sina organ på utsidan, och inte skulle överleva efter födelse. Dessutom fanns stora risker för hennes liv. I några delstater har man dessutom rivit upp möjligheten att få IVF. Embryon räknas nu som barn med rättigheter. I Frankrike har man gått åt motsatt håll, för att det aldrig ska kunna hända där, skapat lagar, som skyddar kvinnan och hennes rättigheter att besluta över sin egen kropp.

 

LÄS MER: Mer om aborträtten i Usa kan du läsa på Amnesty Internationell

 

Usa, New York

 

INVANDRARE & ÄLDRE I KRISTIANSTAD GÅR PROMENADER

Och så till en otroligt fin nyhet. Här hemma i Kristianstad. Det är äldreboendet Vardaga Christiansro och Folkuniversitetets SFI som har startat ett samarbete för ökad integration. SFI-elever går promenader med de äldre och tränar sina svenskkunskaper. Alltså, det är det finaste jag hört på länge och win win. Jag välkomnar fler sådana här initiativ. Ett sätt att ena folk, istället för att skapa hat och segregera.

 

Sverige, Kristianstad, Höstlov

 

NÄSTA RESA GÅR TILL…

Nästa resa går till Uzbekistan, om allt går som det ska. Utan mannen, tyvärr. Redan om fem veckor. Det är en jobbresa. Men som jag ser fram emot den. Det är ett helt nytt land för mig. Första gången till ett Stan-land. Och jag får dessutom åter resa med Helena och Peter från Freedom Travel. Som dessutom är medarrangörer. Vi har tidigare gjort både Kristianstad i Skåne, Tunisien och Tjeckien två gånger tillsammans. Vad jag vet om Uzbekistan? Inte mycket alls faktiskt. Samarkand och Tasjkent till namnet. Så det blir att läsa på lite under veckorna innan resan. Men innan dess, blir det först en snabb resa till Stockholm för ett event. Och så fira påsk så klart.

 

 

DOKUMENTÄRER, FILMER & TV-SERIER

Senaste månaderna har jag hunnit svepa något fler filmer och serier än förra månaden. Jag har till och med gett mig på två Japanska serier… med engelskt tal :), som jag lite oväntat gillat mer än jag trodde jag skulle göra. Så här kommer månadens tips.

 

THE LOST SYMBOL | 1 säsong | Viaplay
Den förlorade symbolen, är en thriller av den amerikanske författaren Dan Brown. Den utspelar sig i Washington, D.C. efter händelserna i Da Vinci-koden. Det tar cirka två avsnitt att bli engagerad, men sedan var jag fast. The Lost Symbol är baserad på Dan Browns roman med samma namn från 2009 och handlar om en ung Robert Langdon som får i uppdrag av CIA att lösa ett antal pussel när hans mentor blir bortrövad.

HALO | 2 säsonger | Tele 2
Serien är baserad på spelserien med samma namn. Det är också en av de där serierna där man inte bör blicken lämna skärmen. Det händer så mycket, att man lätt tappar bort sig själv i storylinen. Men som den scyfinörd jag är, gillar jag det jättemycket. Master Chief, en cybernetiskt förbättrad supersoldat, försvarar mänskligheten från Förbundet, en allians bestående av fanatiska utomjordingar.

REBEL MOON PART I | 1 säsong | Netflix
När en koloni på kanten av galaxen hotas av arméerna från den tyranniska regenten Balisarius, skickar de en ung kvinna med ett mystiskt förflutna för att söka krigare från angränsande planeter för att hjälpa dem.

HOUSE OF NINJAS | 1 säsong | Netflix
Den handlar om familjen Tawara, som är den sista ninjafamiljen. Om vardagens problem och om gamla händelser som kommer ikapp. Riktigt, riktigt fin.

 

Månadssvep

 

Translation
Time for a new monthtly sweep. First trip of the year is coming up. About the war scares. About roadtripping and the revival of the fondue. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *