Tänk vad lite som idag kan få en att tappa andan. Jag stod på Lidl när mannen ringde. Vet du att blivit hackad? Ditt Googlekonto är hackat? I höstas fick jag ett allvarligt hälsobesked, och det fick mig inte att låsa mig och bli paralyserad som nu. Jag blev fullständigt handlingsförlamad. Både fysiskt och mentalt.

 

Jag satte mig där på Lidl, på ett gäng toalettrullar. Hör att mannen pratar, men det är som att jag inte längre är i samma värld. Jag försöker greppa vad det egentligen innebär. Jag kanske bör ändra något lösenord? Har helt glömt vad jag gör på Lidl. Googlekontot kommer jag inte in på. Inte med något av Googles “bra” förslag. Hur loggar man in på ett konto där hackaren har ändrat allt från email, lösenord och telefonnummer. “Återskapa kontot”, enligt Google. Jo, men det kräver ovan information. Som nu är ändrad. Under timmarna som går där på eftermiddagen inser jag hur mycket som är kopplat till Googlekontot.

 

VAR BÖRJAR MAN NÄR MAN BLIVIT HACKAD

Helt plötsligt äger jag inte min Youtubekanal. Min Google Analytics. Alla lösenord på olika sidor och appar är kopplade till Googlekontot. Jag vet inte riktigt var jag ska börja. Vad skulle jag gjort utan mannen. Vi börjar smått. På ena sidan ändrar mannen lösenord. På andra jag. Bloggen. Alla sidor med betalkort kopplade. Facebook. Instagram. Dropbox. Vi installalerar virusprogram, bättre sent än aldrig antar jag. Å alla nya lösenord ger mig huvudvärk.

 

Jag googlar. Hur anmäler man ett hackat Googlekonto? All information leder till samma sak. Noll information och noll möjlighet. Jag gör allt för att undersöka vem som äger mailen som nu är registrerad på mitt konto. Den kom ju med ändringsmailet. Ingen användare hittas. Jag betalar till och med en slant på Spokeo [sida för att hitta mailadresser], men noll information. Jag mailar Youtube. Får mail tillbaka att på grund av Corona anses inte mitt ärende akut. Men om jag vill anmäla EN copyright på någon video går det bra??? Ehh. Vad sägs om alla.

 

 

GOOGLES HJÄLPTJÄNSTER ÄR VÄRDELÖSA

Så jag går till Youtube för att lösa mitt Youtubeproblem. Hittar en kille från Indien, men bor i Kanada, som haft exakt samma problem. Han skickade ett meddelande till Team Youtube på Twitter. Så jag gör det med. I hans video visar han meddelanden från och till supporten på Youtube. Jag tar helt enkelt adressen och mailar dit med. Och nu… nu kan jag bara vänta.

 

Due to the recent global health crisis related to coronavirus (COVID-19), some of our normal review processes have been disrupted. We can only handle copyright takedown requests, requests to retract a claim of copyright infringement, and counter notifications.

If your issue is in fact a takedown request, counter notification, or retraction, we’d still like to help. You’re welcome to try submitting your request again, making sure that all requirements of a complete copyright takedown notice or counter notification are included in your email. 

 

 

ATT INTE ÖPPNA MISSTÄNKTA MAIL

Jag försöker analysera vad jag gjort fel. Och så kommer jag på. Igår kom en drös mail om samarbeten med Nike. Jag följde min magkänsla och googlade om det kunde vara spam. När jag inte hittade något öppnade jag mailet. I det låg en zipfil. Som jag så här efterklokt inte borde öppnat. Men det gjorde jag. Att jag sedan snabbt tog bort alla filer och mail inom en halvtimme, gjorde ju inte problemet ogjort. Jag har redan blivit hackad.

 

Känslan av att må illa har aldrig varit så här stor. Förvisso är det kanske inte hela världen. Jag har kvar alla videos på datorn. Men att ha förlorat något som man har lagt så mycket tid på slår knut på magen. Jag känner mig tung. Och all den intressanta och roliga statistiken för bloggen… borta. Börja om på noll. Nu börjar väntan på att se om jag får några svar från Twitter. Eller Youtubes support.

 

UPPDATERINGAR & HUR DET HAR GÅTT

UPDATE I: Fått kontakt med supportteamet på Twitter och ett ärende är skapat. Men är så länge har inte mycket mer hänt.

UPDATE II: Har fått ett formulär från Team Youtube på Twitter att fylla i med massor av uppgifter. Det gick bra till jag kan till Channel ID för Youtube. Jag döpte ju om kanalen direkt och har aldrig noterat numret. Och det finns inte heller registrerat i något mail som jag någonsin mottagit från Youtube.

Har också fått mail från Youtubes mailsupport. While I can’t confirm if your Google Account was compromised, you should watch out for clues that something is wrong. De anser alltså att inget är fel trots all information jag skickade till dem. Så då var det att åter vänta och se hur jag ska gå vidare.

UPDATE III: Får nytt mail från Youtubes support. Dels samma tips som tidigare och en ny länk. Båda kräver som tidigare att man loggar in med original mailadress som den nya användaren ändrat. Han har nu dessutom ändrat profilbilden på youtube och aktiverat annonsering. Min fina bloggkollega Eva kommer med förslaget att hon  kan anmäla YTkanalen “rapportera användare” för identitetsstöld. Fler ställer upp. Hoppas att du som läser detta också vill hjälpa mig att få tillbaka min kanal. Gå till de tre prickarna längst upp till höger och rapportera användare .

UPDATE IV: Jag har fått tillbaka all min behörighet på alla mina kanaler. Det tog tid och mycket energi, men jag har lärt mig läxan. Tvåstegsverifikation på så många kanaler som möjligt.

 

MINA TIPS TIL ALLA ER SOM ÄN SÅ LÄNGE KLARAT ER FRÅN HACKARE

* Ha virusprogram.
* Använd lösenordshanterare, [något mannen varit på mig om i flera år].
* Byt dina lösenord kontinuerligt och säkerställ att du har unika lösenord för de digitala tjänster du använder.
* Ha tvåstegs verifikation om möjligt.
* Öppna inte mail som ger er magkänsla att något inte stämmer.
* Och viktigast av allt, skriva upp alla dina original idnummer på dina kanaler. Som Google, Youtube och ADsence. Utan dessa kan man knappt få någon hjälp. När man döpt om sin kanal glömmer man ofta att det faktiskt ligger ett bakomliggande nummer. Channel Id.
* Fler tips på vad du gör om en av dina kanaler hackas, hittar du i denna artikel hos Freedom Travel. Där berättar Inredningsvis hur hon fick hjälp när hon blev hackad.
* Också PC för alla tipsar om hur man skyddar sitt Google-konto.

 

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om vad jag lärt mig av att blogga de senaste tretton åren. Tydligen inte allt om backup och lösenordsskydd. Efter att ha fått bloggen hackad, lärde jag mig skydda den. Men resten av min digitala värld… well… trots mannens många påminnelser, har jag liksom inte riktigt orkat ta tag i det.

 

England, Cornwall, Lands End

 

Translation
My Google account was hacked. That led to me loosing the power of all logins to my apps and other accounts. Like Youtube. The anxiety of losing control. And also the helplesness when Googles helptips doesn´t help at all. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Åå vad trist.. känner igen det där..hände mig på Facebook.. samma visa, finns ingen support, annan e-post inlagd..
    Även Insta började skicka ut meddelande att jag ville ha folks telefonnummer..
    Fick skapa nytt FB, bytte lösen på Insta o Twitter.. verkligen jobbigt..
    Hoppas allt ordnar sig på nästa sätt för dig!

    1. Är ju verkligen trist och tar så mycket energi. Och visst är det konstigt att det finns så lite support när sådant här händer. Man är helt hjälplös. Det värsta är ju att Googlekontot idag styr så mycket på våra datorer och telefoner. Att starta ny Youtubekanal är väl inte hela världen. Men lite ledsen över att ha tappat tillgången till mitt Google Analytics. Är ju ändå kul att kunna se tillbaka på bloggens historia där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *