Tjeckien, Prag

 

Vid floden Moldau hittar man vackra Prag. Tjeckiens huvudstad och staden som jag besökt flera gånger, men aldrig spenderat mer än en dag i, varje gång. Den har varit en mellanlandning på väg till att upptäcka andra ställen i Tjeckien. Men har man bara en plan, kan man hinna med mycket på en dag. Vid mitt senaste besök i Prag hade jag en sådan dag. 

 

Prag är den perfekta weekendstaden. Här finns det massor att se och göra. Nöjen, sevärdheter, historia, vacker konst och god mat. Att priserna bara är hälften mot i Sverige är så klart också en klar fördel. Första gången man besöker Prag vill man kanske se de stora och mer kända sevärdheterna, som Karlsbron, Gamla Stadens Torg, Gamla stadens rådhus med det astronomiska uret, Vaclavplatsen och Pragborgen.

 

När man har gjort det, kanske man är intresserad av att utforska andra delar av Prag. Jag fick uppleva en dag i gröna Prag med besök på vegetariska restauranger, ekovänliga butiker och fick uppleva kvarteret Vinohrady som nu är en klar favorit.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Prag

 

Tjeckien, Prag

 

HÄR KOMMER 10 SAKER ATT SE & GÖRA I EKOVÄNLIGA PRAG


#1 BO | HOTEL MOSAIC HOUSE

Vi bor på Mosaic house i Prag 2. Hälften hotell och hälften hostel. 2008 gjordes hotellet om med fokus på eko. Motivationen var inte pengar utan att skapa ett ekovänligt hotell. Det var det första ekohotell i Tjeckien och andra i världen med återanvändning av vatten. Zero carbon footprint är något man jobbar mycket med på detta certifierat gröna hotell. Man har en trädgård på taket och solpaneler.

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

#2 PROMENAD | FRANS KAFKA STATYN & GAMLA STAN

Vi börjar vår dag med att upptäcka parker och konst i Gamla Stan. Vid köpcentret Quadrio hittar man den stora och rörliga statyn av Franz Kafka. Den Judisk Tjecken som skrev på tyska. Vid Lucerna Palace i centrala Prag hittar man den upp och nervända häststatyn av Kung Wenceslas som rider en död häst. Att strosa runt i gamla stan är verkligen en höjdpunkt, även om man får dela upplevelsen med ganska mycket folk.

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

#3 LUNCH | VEGETARISKA RESTAURANGEN ESTRELLA

Estrella är den vegetarisk restaurangen som ligger bara några minuter från Mosaic House. Familjerestaurangen som är väldigt populär och fokuserar på Tjeckisk och internationell mat. Jag äter jättegod gnocchi med spenat.

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

#4 PROMENAD | UPPTÄCK DEN GRÖNA STADEN MED GREEN GUIDE

Jenny är en av författarna av boken Green Guide. Tillsammans med henne går vi en guidad tur där vi får upptäcka de bästa guldkornen när det gäller grönsaksmarknader, hållbart mode, zero waste shopping och veganska kaféer. Vi besöker bland annat Bezobalu som ligger dolt på en innergård. För att bli insläppt ringer man helt enkelt på. Dit tar man med sina egna behållare som man fyller med ekomärkta råvaror.

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

#5 FIKA | RAW FOOD DESERTER PÅ SWEET SECRET OF RAW

Jag har aldrig testat rawfood och ser därför fram emot vår fika. På Sweet Secret of Raw blir vi serverade fem olika sorters tårtor familjestil. Vi hugger in på de fem tårtorna gjorda av bland annat olika frukter, agavesirap och mandelmjöl. Det bästa av allt är, att de här tårtorna kan man inte äta hur mycket som helst av. De är så mäktiga, att lite räcker långt.

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

#6 SHOPPING | GRÖN SHOPPING I VACKRA KVARTERET VINOHRADY

Vi befinner oss i kvarteret Vinohrady. Namnet som betyder vingård, kommer från att det på platsen under 1300-talet grundades många vingårdar här. Vackra pastellfärgade byggnader, kaféer, barer och secondhandbutiker som erbjuder kvalitets second hand och kläder från lokala designers i en och samma butik. Det ligger nära stadens centrum, men många färre har hittat hit. Det är en historisk plats och Prags största tågstation ligger ligger i utkanten av kvarteret. Här finns också många vackra parker och några av stadens bästa kaféer och restauranger hittar man här.

Mer bilder längst ner i inlägget.

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

#7 MIDDAG | VEGETARISKA RESTURANGEN LEHKÁ HLAVA

Lehká Hlava är en populär vegetarisk restaurang och jag förstår varför. Jag saknar inte proteinet för en sekund. Allt vi äter är riktig gott och har massor med smak. Personalen är jättetrevlig, miljön jättemysig och priserna bra. Men boka bord. Restaurangen är jättetrendig just nu, så att bara droppa in kan vara svårt. Du hittar den vid Staré Město. 

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

#8 SOLNEDGÅNG | DRINKAR & SOLNEDGÅNG I LETNA PARK

Från höjden vid Letna Park har man kanske en av de bästa utsikterna över Prag och alla broarna. Förutom för utsikten och parken, kommer många hit för att ta en drink, titta på skejtboardarna eller titta på någon av alla gatuartisterna. Nästan som en liten after work med underhållning. Den ligger vid Prag 7.

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

#9 GLASS | VEGANSK GLASS PÅ CREME DE LA CREME I GAMLA STAN

Efter besöket i parken är vi alla sugna på lite glass. I gamla stan, hittar man en av de populäraste glassbarerna, Creme de la creme. Enligt Evelina är det den godaste veganska glass hon någonsin ätit.

 

#10 DRINKAR 

Avsluta dagen med en drink på någon av alla Prags Barer. Om man vill dricka på en typisk tjeckisk pub och äta tjeckisk mat ska man ta sig till området Zizkov där det kryllar av traditionella tjeckiska pubar. Några av de populäraste barerna just nu är Hemingway Bar, Green Devil’s Absinth Bar & Shop och Clock Tower Bar Crawl.

 

Gamla stan

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Vinohrady

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

Translation
Here are my best tips on how to spend a day in a green and ecofriendly Prague. 


Denna resan är en PR-resa i samarbete med Czech Tourism under kampanjnamnet #visitczechrepublic. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Jättefina bilder! Jag är till och från väldigt sugen på att åka till Prag och efter att ha läst detta blev jag riktigt sugen :-) Bra med ekotips också.

    1. Tack Ann-Louise! Prag och Budapest är båda vackra städer och enkla att ta sig runt i. Dessutom billigt storstadsalternativ :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *