Maldiverna, Snorkla med manta och valhaj

 

 

Maldiverna. Denna drömdestination som fyller resetidningar, resesidor och bröllopsmagasin. När man varit här förstår man varför. Maldiverna är ingen plats man förknippar med att “göra saker”. Här solar man, badar och upptäcker livet under ytan. Semesterparadiset Maldiverna välkomnar en med kritvita sandstränder, turkosblå laguner och kristallklart vatten.

 

Även om de flesta av oss som reser hit väljer att bara ta det lugnt och njuta, råder här definitivt ingen brist på saker att göra. Maldiverna har bland världens bästa dykning och snorkling, och det som lockar mest är de vackra korallreven och de färgglada tropiska fiskarna. Men, skulle man bli “uttråkad” av att hänga på vita stränder hela dagarna [förstår inte riktigt det där], finns det ändå lite annat att hitta på. Lite annat då. Med fokus på lite. Det går inte att göra några listor på femtio saker att se på Maldiverna. Så här kommer min elva tips.

 

1. LÅNGA PROMENADER PÅ STRANDEN 

Jamen jo! Det här måste vara med på listan. För det här kan man väl inte tröttna på? Vi tröttnade inte och lyckades gå nästan en mil varje dag på vår lilla ö som var 1,6 kilometer lång och 440 meter bred.

 

Maldiverna

 

2. SNORKLA MED VALHAJAR & DJÄVULSROCKOR

Rädd för hajar, men ändå lite imponerad och fascinerad av deras storlek. Här på Maldiverna kan du spana in dessa magiska och ofarliga djur på nära håll. Vi hade turen att få snorkla både med en djävulsrocka [manta] och med en valhaj. De är verkligen imponerande och det kan vara en av de största reseupplevelserna vi någonsin haft.

 

Maldiverna, Snorkla med manta och valhaj

 

3. SNORKLA & DYKA

Vattnet runt Maldiverna är fullt av liv. Det är bara att ta på cyklop och snorkel och flyta runt och njuta av undervattensspektaklet. Du måste inte ha simfenor och du måste inte simma ner. Jag är usel på att snorkla. Men här på Maldiverna räcker det att strosa i vattenbrynet för att uppleva massor av liv i vattnet. För dig som är intresserad av dykning kan det vara bra att välja en ö som har mycket att erbjuda när det gäller livet under vattenytan. Chaaya Reef Ellaidhoo är en lite mindre ö med ett populärt dykcenter. Här kan man dyka direkt från stranden och behöver inte åka ut med båt, vilket är mycket uppskattat. Och om du vill lära dig att dyka, är Maldiverna det perfekta stället att göra det på.

 

Maldiverna, Snorkla med manta och valhaj

 

4. BESÖK EN AV ÖARNA DÄR MALDIVIERNA SJÄLVA BOR

Bara cirka 200 av republikens 1 192 öar är bebodda och cirka hälften av dessa är resortöar och har därför ingen naturlig befolkning. Det samhälle du möter där som gäst, är helt utformat för dig. Får du chansen följ med på en båtutflykt till en “vanlig” ö där Maldivierna själva bor så får du se en glimt av det riktiga Maldiverna. Några av dessa är Maafushi, Dhigali, Gulhi, Aduu City, Dangheti, Rasdhoo, Thulusdhoo och Felidhoo.

 

Maldiverna, Malé

 

5. BESÖK KÖKSTRÄDGÅRDEN PÅ DIN Ö

Om du bor på en resortö, prata med din kypare och fråga om du får besöka köksträdgården. Vi fick en privat tur av öns chefskock och fick möjligheten att ställa alla frågorna vi hade om Maldiverna.

 

Maldiverna, Sun Island Resort, trädgård

 

6. SPENDERA EN DAG PÅ LYXRESORT

Även om man inte bor på en lyxresort, kan man faktiskt besöka en. Många av hotellen hjälper gärna till att boka en dag på en av lyxresortöarna.

 

 

7. BESÖK HUVUDSTADEN MALÉ

Trött på att ligga under en palm och känna hur solen värmer skönt på din kropp? Uttråkad efter allt för många dagar i hängmattan, läsandes en bok? Bege dig till huvudstaden Malé och spana in den lokala fiskmarknaden och vardagslivet på gator och torg. Malé är landets enda större stad med ungefär hundra tusen invånare och här finns mycket att se för dig som vill få en inblick i de vanliga invånarnas liv. Besök fiskemarknaden, det konstgjorda stranden, se matningen av rockor i hamnen, nationalmuseet, Mulee’aage Palace och frukt och grönsaksmarknaden.

 

Maldiverna, Malé

 

8. FÖR DE AKTIVA

Om du är en aktiv person som gillar att röra på dig, erbjuder de flesta resorterna flera olika aktiviteter. På Sun Island, där vi bodde, fanns tennisbana, squashhall, volleybollbana, minigolf, cyklar att låna, gym och en badmintonbana. Utöver det fanns det biljardbord och flera olika turneringar man kunde vara med på.

 

9. SE NÄR HAJARNA OCH STINGROCKORNA MATAS

På många av resorterna matar man hajar och stingrockor med fiskrester på specifika tider och platser. Jag kunde inte få nog. Framför allt matningen av stingrockorna var fascinerande. På Sun Island där vi bodde samlades rockorna och hajarna 17:30 varje dag. På olika platser :).

 

 

10.  BESÖK UNDERVATTENSHOTELLET CONRAD MALDIVES

Kanske budgeten inte räcker för att på bo på Conrad, men om man vill göra något lite annorlunda kan man boka en middag på hotellets undervattensrestaurang, Ithaa. Hur mycket en middag går lös på, framgår tyvärr inte av menyerna på deras sida. Men med hjälp av vår vän Google, hittade jag att priset för en lunch, för boende på hotellet, startar på 120 dollar. Två glas champagne? Ungefär lika mycket.

 

 

11. NJUT AV SOLNEDGÅNGARNA

Ja, ibland kan man göra det enklaste av det enkla. Att njuta av stunden. Och solnedgångarna på Maldiverna är något speciellt. Efter fem börjar dyker det dessutom upp fler fiskar vid vattenbrynet. Bara det i sig är en upplevelse. Solnedgången i horisonten och små hajar runt fötterna.

 

 

Translation
Well, there isn´t a massive list of things to do in the Maldives. But there are more to the island than just sun bading and snorkeling. Here are my nine best tips. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Gode tips ! Gøy å se at du kan gjøre andre ting enn å “bare” nyte strandlivet :)

    1. Haha. Men det är det jag är bäst på. Strandlivet. Det är nog därför jag gillar slow travel. Lång tid på samma plats, ger möjlighet att upptäcka och vila i lagom takt. Tre till fem veckor är optimalt för mig :).

  2. Älskar rockorna! Såå himla fina! :)

    1. Så fina och fascinerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *