Maldiverna, Malé

 

Vi har lämnat vår paradisö Sun Island bakom oss. Med båt har vi åter tagit oss till Maamigali och därifrån med flyg till Malé. Maldivernas huvudstad. Min nyfikenhet är stor över denna världens minsta huvudstad. Men när jag börjar undersöka staden, blir jag överraskad av rubriker som inte går ihop med de upplevelser landet bjudit på de senaste två veckorna. 

 

Vi har precis landat i Malé. Vi lyckades boka ett plan tidigare för att få mer tid här. I huvudstaden som ska vara världens minsta. I alla fall när det kommer till ytan. Vi tar det lugnt under hela bagageprocessen. Klockan är halv tre på eftermiddagen och vi lyfter inte förrän halv tio på kvällen. Tror vi. När vi är på väg från inrikesterminalen, knappt hundra meter mellan dem, till utrikesterminalen, blir vi stoppade av en kille med en skrivskiva, som undrar om vi ska med “halv-sju-planet” till Doha. “Nej, vårt plan lyfter inte förrän halv tio”. En sekund senare dubbelkollar jag vår biljett. Eh, jo, vi ska tydligen inte alls flyga ut halv tio. För att nu hinna uppleva Malé och maximera vår tid, tar vi taxi istället för färja.

 

Färjorna går förvisso var tionde minut precis utanför terminalen, men varje minut är nu alltför dyrbar. Vi tar oss över den nybyggda bron med taxi. Den har bara funnits här ett halvår och vår chaufför tycker den är för smal. Den 2,1 kilometer långa Sinamalé Bridge, också kallad China-Maldives Friendship Bridge, förbinder Velana [Hulule Airport Island] och Malé, huvudstadsön. Vi närmar oss Malé och jag blir lite uppspelt. Stadens silhuett är som inget jag tidigare sett. Kanske på grund av allt jag läst, men också på grund av bilden som passerar mig precis nu. Närmast vattnet, vid hamnen, håller en ny moské på att ta form. Rund med blått tak. Ja, otroligt nog, byggs det överallt i Malé och ljudet av byggarbetsplats är ofrånkomligt. Bristen på yta och plats verkar inte vara något hinder alls.

 

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

 

NEJ, MALÉ ÄR INGEN VACKER STAD

1,7 kilometer lång. 1 kilometer bred. Större är inte huvudstaden. Ljudet av mopeder, stadstrafik, bilar och människor fullkomligt slår emot en så fort man kommit in i staden. Och ljuden försvinner inte. Vi gångtrafikanter slås om platsen på de smala gatorna med all annan trafik. Trottoarer är obefintliga. Nästan alla bilder måste tas på höjden och alltid är man i vägen för någon. Jag finner mig snabbt i att ställa mig mitt i gatan, ta min bild och låta motorcyklarna väja för mig som vågor för en båt på ett hav.

 

Nej, Malé är ingen vacker stad, men jag är fascinerad och förtrollad. Hur kan så mycket hända på så liten yta? Det är sopor överallt. Och bananer. I stora klasar. Härifrån transporteras allt ut till de vackra resortöarna. Där inga sopor syns. Och det är lugnt. Vi passerar ett fruktstånd där fyra, fem äldre herrar sitter och säljer en frukt vi inte känner igen. Kanske mango?! De börjar bråka. Vi smyger sakta förbi. Jag får för mig att de är arga på oss. Mannen intygar att det inte är så. Affärerna ligger tätt och irrationellt. Matbutiker bredvid bilverkstäder. Barberare bredvid vitvarubutiker. Och där inget utrymme finns, har man slagit upp sin butik i en trappuppgång. Från minareten sänds eftermiddagens bön ut och på något sätt sänder bönen ett tillfälligt lugn över galenskapen som är Malé.

 

Maldiverna, Malé

 

MALÉS OVÄNTADE HISTORIA OCH RUBRIKERNA

Många av rubrikerna är så klart om att det är världens minsta huvudstad. Men rubrikerna som förvånar mig är de om hur starkt fäste IS har här. Om att terrorsekterna rekryterar rekordmånga jihadister från Maldiverna till krigen i Syrien och Irak. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till frågan. Men någonstans landar det bland alla andra tankar om vår närvaro här på Maldiverna. Om att inget är som man tror och att allt alltid har fler sidor än vad man ser och hör om i sin egen lilla sfär. Men jag ska inte gå in för mycket på politik. Jag vill ju gärna uppleva de länder vi är i, så mycket jag kan, bortanför politiken. Men om du är nyfiken kan du läsa mer om Jihadiströrelsen här.

 

Malé är en av världens mest tätbefolkade städer och växer så snabbt att man har tvingats skapa en konstgjord grannö för att ge plats åt invånarna. Världens mest kompakta huvudstad har en area på 1,5 kvadratkilometer där 100 till 150 000 av landets 400 000 invånare bor. Det gör den till världens tätast befolkade ö.  Och trots allt jag läser, vill jag uppleva denna stad. Bilda mig egna intryck och skapa mig egna bilder. Jag försöker komma fram till om det verkligen är världens minsta huvudstad. Någonstans läser jag att det är Seychellernas huvudstad Victoria, men det anges inga siffror. I en annan artikel läser jag att det är Wellington i Nya Zeeland. Undrar lite över Vatikanstaten. Och lite över Vaduz som är Lichtensteins huvudstad. Och i den självständiga nationen Palaus huvudstad Melekoek, fanns det 2005 bara 271 invånare. Får undersöka det en annan gång.

 

Kanske är den minst till ytan, men det spelar mindre roll. Jag har förstått att det är en väldigt liten stad och att jag inte ska förvänta mig för mycket. Avsaknaden av attraktioner och aktiviteter gör att många turister betraktar Malé som en transitplats på väg från den närliggande internationella flygplatsen till resorterna på öarna. Man kan tillbringa en hel dag i staden utan att se någon annan västerlänning. Vi såg väldigt få. Maldiverna blev inte självständigt förrän 1965. Fram tills dess var det ett brittiskt protektorat som styrdes av sultaner. Maldivierna härstammar från sydindier, singaleser och araber, men enas av språket Dhivehi och religionen Islam. Turismen är inte oväntat Maldivernas viktigaste näring och över en miljon turister besöker årligen önationen. Den sunnitiska inriktningen inom islam är statsreligion, och för att få medborgarskap måste man vara muslim. 

 

Maldiverna, Malé

 

FRUKTMARKNAD ISTÄLLET FÖR FISKEMARKNAD

Jag skulle vilja till fiskemarknaden, men vi hamnar istället på frukt och grönsaksmarknaden. Jag går omkring som i ett litet lyckorus och mannen säger “jag vet att du är nöjd nu och att vi inte behöver se mer efter det här”. Sant. Men lite till vill vi väl ändå se? Ovetande, får jag se min fiskemarknad bara ett dygn senare. Hemma i Sverige. I en dokumentär om Maldiverna. Vi börjar bli hungriga och törstiga. Inser att vi inte ätit något alls idag. Men här finns inte så mycket restauranger som man skulle kunna tro. Vi promenerar mitt på ön, lite vilsna, när mannen upptäcker ett jättesött kafé. Vi går in i svalkan och beställer varsin iskaffe, varsin “pizza slice” och vegetarisk samosa. Och en liten, liten cola till mig. 85 Rufiyaa. Knappt 50 kronor.

 

Nöjda, mätta och med förnyad energi, beger vi oss av på nytt. Vi sicksackar mellan mopeder och folk, och sedan dyker helt plötsligt en fotbollsarena upp. På sina ställen är Malé färggrann som få städer, på andra mindre så. Tiden springer iväg och det är bara två timmar kvar till vårt plan lyfter. Men flygplatsen ligger ju bara ett stenkast bort. Precis som taxin vi vinkar in för att ta oss dit. En taxi som verkar ha varit utsatt för just det. Stenkast. Framrutan är som ett spindelnät av sprickor och en halv minut in i resan, inser vi att han bara kan köra i tvåan. Han skyller på vägen. Mannen skrattar. Tur vi inte ska så långt. Han släpper av oss hundra meter från entrén och kör ändå förbi den för att vända. Vi har ju tid. Vi hämtar ut vårt bagage, tar oss igenom säkerhetskontrollen och pustar ut.

 

En iskaffe, en kaffe frappe och en Tom Yom Goong senare sitter vi så på planet. Vi har svettats, vi har upptäckt en galen liten värld, vi har bytt kläder i trånga toalettbås och sitter nu och fryser på planet till Doha. Vilken dag det har varit. Nu ska jag beställa lite rödvin, slå på en film och samtidigt läsa färdigt min Michael Conellybok, för att sedan förhoppningsvis sova resten av vägen hem.

 

NÅGRA SNABBA TIPS INFÖR BESÖKET TILL MALÉ

 • Taxi kostar 100 rupier, 6-10 dollar och går precis utanför den lilla terminalen på flygplatsen.
 • Färjan går var tionde minut och kostar 1 dollar. Hamnen ligger också precis utanför dörrarna på flygplatsen.
 • Bagageförvaring kostar 6 dollar per väska. Det betalas i en “cash register” några butiker bort. Det kan ta lite tid även utan kö. Bläckstråleskrivaren behöver några minuter.
 • Ska du shoppa någonstans på Maldiverna är det här på flygplatsen. Här finns massor av souvenirer och importerad choklad.
 • Förvänta dig inget. Malé är stad man ska besöka utan förväntningar.
 • Sevärdheterna är få. De flesta besöker fiskemarknaden,  presidentens palats, Grand Friday Mosque och Sultan Park där nationalmuseum finns. Man kan också ta sig med färja till andra delen av staden, Villimale för att utforska lugnare sidan av ön, provtagning av traditionell “hedika” [ett salt mellanmål som serveras med svart te].

 

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

Maldiverna, Malé

 

Translation
Malé, The capital of the Maldives, is one of the smallest capitals in the world. Around 150 000 inhabitants share the space of an island size small. It is all about compact living on the 1,8 kilometers long and 800 meters wide island. It is busy. Despite of the lack of space, there is a construction frenzy everywhere. No, Malé is not a pretty city, but it is an interesting and exciting one. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

14 Comments

 1. Var det värt det? Ska man avsätta tid för Male tycker du? (de flesta svarar ju nej) Jag hoppas ju kanske komma iväg nästa år istället för min inställda resa i december.
  Om inte annat får jag väl locka med dottern… :-)

  1. Haha, du har helt rätt. De flesta hade sagt nej. Men jag tror du är lite som mig, du vill uppleva båda sidorna av myntet. Så till dig säger jag ja. Bara att få uppleva kontrasten till det som vi känner som Maldiverna är värt det. Men det räcker med några timmar. Hoppas du kommer iväg nästa år, förhoppningsvis tillsammans med Christoffer. Å så ses vi ju snart :)

 2. Så uppfriskande ändå att se nåt som inte de flesta andra sett Fast det inte finns några häftiga sevärdheter så kan man ju t.ex. betrakta människor och se hur vardagen ser ut på platsen. Och hitta små trevliga detaljer i stadsvimlet

  1. Härligt att höra. Och vi uppskattade verkligen varenda sekund. Även om man efteråt var lite slut av alla intryck :). Vi brukar hoppar gärna över sevärdheterna för att istället uppleva gatulivet.

 3. Jag tyckte absolut att Male var värt ett besök. Spenderade en natt och en heldag där för några år sedan. Men det var förstås tillräckligt så. Och det är ju just en stad där man inte bör ha några som helst förväntningar. Minns en amerikansk tjej framför mig i kön på ett kafé – oj vad arg hon blev när de inte hade sojamjölk till hennes kaffe. Stackars servitören, han hade nog aldrig talats om sojamjölk.

  1. Jag gillade ju med Malé och är superglad att vi besökte staden. Men den är svår att rekommendera för vem som helst :). Alla är inte lika enkla som du, jag och Gunilla ;). För hur klarar man sig utan sojamjölk :D :D :D.

 4. Vilken intressant läsning! Underbara bilder och så spännande att se bilder från Malé eftersom man oftast bara ser bilder från paradisstränderna på öarna.

  1. Åh tack Ann-Louise. Man hoppas alltid att någon ska orka läsa ens långa texter :). Det är ju kontrasterna som gör varje land. Och om jag har tid och ork, vill jag gärna ha intryck från båda sidorna. Och det får man verkligen på Maldiverna :).

 5. Vi satte ikke av tid for å være i Malé. Men gøy å se hvordan det ser ut der. Fine bilder dere har tatt også. Jeg har kun sett byen fra luften :-)

  1. Tack Tack. Det är nog så, att de flesta hoppar över Malé. Det beror ju så klart på vilka intressen man har och hur mycket tid man har. Min man säger att jag är en kulturjunkey :), så jag måste alltid se andra sidan av myntet också. Ha en fin dag.

 6. Tack för intressant reportage! Världens minsta huvudstad!? Sånt här tycker jag alltid är intressant :) Först tänkte jag att det kan ju inte stämma, t.ex. Valletta på Malta och huvudstäderna i Liechtenstein och San Marino har ju betydligt färre invånare. Men sedan såg jag att det stod till ytan! :)

  1. Tack själva som orkade läsa det :). Precis så reagerade jag när jag såg rubrikerna. Så nu har jag, inte helt oväntat påbörjat ett inlägg om just det. Forskning pågår :).

 7. Så fint å få lese litt om Malé også, ikke bare de palmekledde øyene!

  En rask sjekk kunne forresten fortelle meg at det er i hvert fall tre hovedsteder som er mindre i utstrekning enn Malé. I følge tallene jeg fant, er Vatikanstaten 0,44 kvadratkilometer, Valletta er 0,8 kvadratkilometer og Yaren er 1,5 kvadratkilometer. Malé er 1,93 kvadratkilometer. Når det gjelder innbyggertall, er det faktisk 37 land som har hovedstad med færre innbyggere enn i Malé, i følge tallene jeg fant.

  Jeg har brukt denne definisjonen av land: http://glimtavverden.com/hvor-mange-land-finnes-i-verden/

  1. Man behöver kontrasterna :). Jag vet inte hur det kommit fram till att det är världens minsta, men jag tror att de har räknat antal invånare i förhållande till kvadratmeter. Annars finns det precis som du säger flera mindre både till ytan och vad gäller invånare. Men riktigt bra information, tack. Inte helt lätt att hitta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *