Maldiverna känns som ett oerhört enkelt resmål. Man bokar en “charter” och får sol och strand. Vad kan vara komplicerat med det. Men det visar sig att min research dagen innan avresa kommer löna sig. Både mentalt och ekonomiskt. Utöver Förenade Arabemiraten, har vi nog aldrig behövt en sån här lista.

 

Det var någon liten grej som fick oss att börja googla Maldiverna och därifrån blev det en snöboll som bara rullade framåt i rasande fart med all information vi hittade. Och självklart delar vi med oss av det vi hittat och som verkligen varit nyttigt på plats. Kanske du har ännu fler tips på saker som vi inte stött på än.

 

#1 TA SIG TILL SIN PARADISÖ

Räkna med fem etapper om du inte ska stanna i huvudstaden Malé. I vårt fall flyg från Köpenhamn till Doha och från Doha till Malé. Inne på flygplatsen finns informationsbås för de som ska flyga vidare. Bara fråga om du är osäker på vilket bås du ska välja. Från Malé till Maamigili [30 mintuters flygtid]. När man landat leds man till minibussar som står och väntar. Dessa tar oss till den lilla båthamnen. Vår sista sträcka görs med speedboat. All transport mellan öarna sker med Dhoni [lokal motorbåt], speedbåt eller svävare. Och bagaget behöver du inte fundera på så mycket, det finns personal som tar hand om det.

 

Maldiverna

 

#2 FLYGTRANSFER MELLAN ÖARNA

Tänk på att det inte är charter du bokar när du reser med bolag som Ving. Det är paket med reguljärflyg. I dessa ingår inte flygtransfern till just din ö. Du kan boka den via dem, men blir inte förvånad över transfertillägget. Det tillägget ‎kostar cirka 300 dollar tur och retur per person. Samma som på plats.

 

Maldiverna

 

#3 HOTELLENS EGNA SPECIALERBJUDANDEN

Om du bokar resan själv kan det löna sig att gå till de olika resorternas egna sidor och söka efter specialerbjudanden. Ju längre man stannar, desto fler dagar får man på köpet. När vi gjorde vår resa till Mauritius bodde vi gratis vår tredje vecka tack vare ett sådant erbjudande.

 

#4 ALL-INKLUSIVE, HELPENSION ELLER HALVPENSION

Undersök vad som ingår eller inte ingår på resorten. Annars kan du drabbas en astronomiskt hög utcheckningsnota. Det kan löna sig att boka ett hotell med halv eller helpension. Priserna på restaurangerna på vår ö, låg på 20 USD och uppåt. En tips är att alltid läsa på innan man bokar.

  • Skillnaden mellan AI och helpension på vår resort var bara att alkohol och dryck ingick.
  • Enda restaurangen som ingick var buffén. För alla tre varianterna.
  • Skillnaden mellan standardrum och superiorrum var fem kvadratmeter, badkar och en soffa på uteplatsen.

 

#5 TA MED ALKOHOLHALTIGA DRYCKER

Om du tror att du kommer undan med en flaska skumpa i resväskan lär du bli besviken. Det är den hårdaste kontroll på alkohol vi varit med om. Och klarar flaskan första kontrollen, lär den inte klara nästa. Om allt funkar, får du med dig flaskorna på vägen hem.

 

Maldiverna

 

#6 KLÄDSTIL

Jag var superstressad inför packandet av kläder. Är ju inte bra på det där med finkläder. Insåg när vi kom fram att jag tittat på alldeles för mycket flashiga influencers på Instagram. Nästan alla turisterna på ön hade väldigt casual klädstil ala “charterresan hemma i Europa”. Många går till och med barfota på restaurangen. Om du undrar så bor vi på en fyrstjärnig resort.

 

#7 VATTEN

Det stämmer att vatten inte ingår, väldigt vanligt på Maldiverna. Du får två stycken halvliters flaskor per dag och sen kostar vattnet mellan 3 och 4,50 dollar för 1,5 liter. Ingen dryck ingår förutom juice till frukost. Här kommer prislista för Sun Island Resorts hotellrum. Priserna på alkohol gäller så klart miniflaskor. PS På Sun Island Resort går faktiskt kranvattnet att dricka. Info från chefskocken.

 

 

#8 TA SIG RUNT ÖARNA

Från flygplatsen går hotellens båtar och sjöflygplan till hotellöarna. Guidade utflykter från hotellen görs oftast med båt eller sjöflygplan.

  • Det finns också lokala färjor som går från huvudstaden Malé. Speedboats avgår precis utanför ankomsthallen och med dessa kan man åka till närliggande resorter eller lokala öar. Priset varierar från 25 dollar och uppåt.
  • Från flygplatsen finns taxibåt som går till Malé för 2 dollar. Eller tar man buss/taxi till Hulhumale.

 

Maldiverna

 

#9 VALUTA OCH KREDITKORT

Man använder Rufiyah [MVR] och Amerikanska Dollar [USD]. På hotellöarna visas priserna i USD, medans de lokala öarna visar summan i Rufiyah. På hotellöarna rekommenderar man att använda USD, då Rufiyah inte går att växla i förväg. Tänk på att US-dollar är den gångbara valutan på hotellöarna. Det går bra att betala med kort på Maldiverna. De flesta hotellöar accepterar alla möjliga betalkort. MEN, på det flesta resortena behöver man aldrig kontanter. Allt skrivs upp på rummet och det kan man betala med kort. Vid utflykter till lokala byar däremot, kan kontanter var behändigt.

 

#10 PASS OCH VISUM

Svenska medborgare erhåller turistvisum med 30 dagars giltighetstid vid ankomst till Maldiverna. Ditt pass måste vara giltigt 6 månader efter inresa i landet.

 

 

#11 VACCINATIONER

Man rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Vaccination mot gula febern krävs för dig som nyligen besökt ett land med risk för gula febern. Rekommendationerna och kraven varierar beroende på vem du är och hur du ska resa. Well, vi följer inte alltid våra egna råd ;). Vi har inte gjort något av ovan och mår än så länge bra ;).

 

#12 ELECTRICITET

230V, 50HZ. Adapter kan behövas. Det är det brittiska modellen som gäller. Men vår resort hade adapter på rummet.

 

#13 INTERNET

De flesta resorter har internet, varav de lyxigaste har förvånansvärt bra internet. Ofta ingår det i priset, men det kan vara bra att dubbelkolla vid bokning. Inne i Malé finns internetcaféer och på de lokala öarna finns numera internet på flera restauranger och hotell. Wifi på vårt hotellrum är bland det bästa vi varit med om, och ingick dessutom. Tycker dessutom de har varit mycket smarta genom att inte ha wifi i hotellrestaurangen :).

 

Maldiverna

 

#14 DRICKS

Många restauranger och hotell lägger till serviceavgift på notan, vilket i praktiken innebär att du inte behöver dricksa. Självklart är det inget krav, men många förväntar sig åtminstone 10% i dricks. På vår resort ingick det, men vi lämnar alltid lite första dagen till städpersonalen ;), och sista dagen till vår huvudkypare.

 

#15 MYGGOR

Stor varning för myggor på stranden på Maldiverna! Lite beroende på period. Läs mina tips om myggor å sånt här. Myggmedlet Soffel som jag tycker är bäst kan man köpa här. 4 dollar för en stor flaska.

 

 

#16 SOLKRÄM

Är hutlöst dyrt. Från 200 kronor och uppåt. Köp hemma. Och tro inte att ligga i skuggan skyddar. Inte ens om det är mulet. Ta också med en med hög solskyddsfaktor om du ska ut och snorkla. SPF 15 är nästan som att inte ha något skydd alls.

 

#17 CHIPS & SNACKS

Beroende på hur priskänslig man är och hur kräsen man är, kan det vara idé att ta med sina favoriter. På resorterna kostar ens favvisar tre gånger mer. Se prislistan på vatten ovan.

 

#18 VATTENVILLA ELLER STRANDVILLA

Innan vi kom hit, hade jag sett otaliga bilder på vattenvillor på Maldiverna. Och självklart var det så jag ville bo. Det var inte förrän vi kom hit, som jag insåg att jag inte alls ville bo så och var så glad för att vi valde den billigare varianten beach bungalow istället för water bungalow. Är du en person som vill hoppa i och bada och sedan ligga på din fina uteplats, eller är du en person som vill ha sand mellan tårna när du vaknar?

 

 

#19 FASTA PLATSER PÅ RESTAURANGEN

Denna fråga upprör mycket känslor. Både i olika forum innan resan och på plats. Vår resort har det och enligt flera forum kör också andra resorter denna modellen. Varje rum har sitt eget bord i bufférestaurangen och man får inte byta. Självklart jobbigt om man hamnar på en tråkig plats. Å andra sidan, så skönt att veta att man har sitt bord, inte behöver leta bord eller slås om platser.

 

Maldiverna

 

#20 SNORKLA

Att snorkla är så klart gratis på Maldiverna. Men många gånger vill man kanske boka sig på någon utflykt som hotellet ordnar för att se större djur. Som mantor, valhajar, delfiner och sköldpaddor. På vårt hotell [Sun Island Resort] började dessa turer från 57 USD. Men de flesta gick på 75 USD per tur. Vill man spara pengar ska man boka en kombinerad tur. Vi valde “3 sites snorkeling” för att se mantor, valhajar och sköldpaddor på en och samma dag. Den gick på 99 USD och då ingick snorklingsutrustning, handdukar och lunch.

 

 

Translation
Are you going to the Maldives? Here are a few things good to know before you go.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

12 Comments

  1. Väldigt många bra tips! Att det skulle var dyrt var kanske inte en överraskning, men fasta bord och myggor hade jag inte räknat med. Hur kändes inrikesflyget ur flygsäkerhetsskäl? Inrikesflyget är mitt största hinder för att åka till Maldiverna…
    Ps: Ni ser ut att ha det väldigt gött :)

    1. Fanns ju en del att fundera på :). Tror du skulle fixat det. Mindre plan med cirka 30 platser. Inte så sköna sätten direkt, men bäkte fanns :). Flygtiden är så kort att man inte hinner tänka många tankar. Skulle du vilja åka till en mindre ö, kan det ju bli sjöflygplan. Det kanske är jobbigare?! Vi stortrivs. Pratar redan om nästa gång :)).

  2. Så många bra tips! Maldiverna har stått överst på min bucket list i alla år. Skulle gärna vilja åka dit nästa år när jag fyller jämnt men oroar mig för transfern. Lider av klaustrofobi i vissa situationer och är inte säker på om jag skulle klara av ett litet flygplan även om det är en kort flygresa…

    1. Till Sun Island, som vi är på, var det ett 30-mannaplan och kändes inte värre än att flyga Kristianstad Stockholm :). Skulle det ändå vara jobbigt, kan du kanske välja båt. Tar lite längre tid, men kanske värt det i ditt fall. Hoppas verkligen du får fira din dag här. För det är verkligen fint.

  3. Aggi says:

    Hej och tack för många bra tips! Vi åker till Sun Island i februari. Ser att de matar hajar och rockor vid stranden på kvällarna. Syns de inte till på dagtid då man badar? Vill njuta av det kristallklara vattnet och inte behöva oroa mig för att trampa på en rocka…
    Rekommenderar du att ta snorkelutrustning med hemifrån eller går det att låna på plats till ett rimligt pris?

    1. Kul att du hittat hit :). Rockorna ser man inte dagtid. Men runt ön i skymningen och kvällen. De stora hajarna likaså. Men mindre hajar ser man nästan hela tiden när man badar. Man behöver inte alls oroa sig för att trampa på rockorna. De är ganska känsliga för rörelse och flyttar sig flera meter innan vi ens hinner se dem :).

      Vad gäller snorkelutrustning, man kan hyra, men har du utrustning som du är bekväm med, hade jag tagit med den. Du kommer sällan snorkla så mycket som här.

      Du har en magisk resa framför dig.

  4. Li says:

    Hej!
    Funderar lite på Sun Island resort & Spa som ni varit på. Bokade ni genom resebolag, typ Ving eller gjorde ni er egen resa och isåfall med vilket flygbolag?

    1. Efter att ha räknat på det, insåg vi att det blev mest prisvärt att boka med Ving och helpension. Då stannade vi två veckor. Starkare drycker ingick inte.

  5. Maria Coroll says:

    Tack för bra tips! Tänkte bara meddela att när man bokar paketresa med TUI så ingår alltid inrikesflyg, sjöflyg eller speedboat. Ving däremot tar en extra transferkostnad som kan bli ganska dyr.

    1. Kul att du hittat hit. Ändrar så klart på studs. Vi åkte helt rätt med Ving :).

  6. parv says:

    Hej!
    Är priserna generellt dyrare på Mala? Ska åka dit i september och vi har bokat halv pension, frågan är om vi gjorde ett misstag som inte tog helpension eller all inclusive? Tacksam för svar!
    Mvh Parv

    1. Om det är huvudstaden Malé ni ska till, så är priserna generellt lägre än på öarna. Det på grund av att allt ute på öarna måste transporteras från just Malé. Ute på resortöarna blir det oftast bra billigare med all inklusive. Önskar er en trevlig resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *