Igår tog vi en liten runda till Wanås slott ett par mil norr om Kristianstad. Vi har kört förbi många gånger, men haft oturen att det varit stängt varje gång. De äldsta delarna av slottet härstammar från 1400-talet men under Nordiska sjuårskriget, 1563-1570, skövlades och brändes huvudbyggnaden av svenska trupper.

 

Cirka 1566 återställde Sten Bille byggnaden. Slottet fick sitt nuvarande utseende vid ombyggnaden år 1900. Herrgårdsalléerna och slottsdammen, samt den engelska parken och orangeriet anlades omkring 1800. På Wanås har man skapat en plats där konst, natur och historia kan mötas. Här skapas, presenteras och förmedlas internationell samtidskonst med inriktning på platsspecifika skulpturer och installationer. Varje år bjuds nordiska och internationella konstnärer in för att skapa konst i Parken. Idag finns mer än 50 permanenta konstverk i samlingen.

 

Den lilla “saluhallen” på Wanås är troligen en av de finaste och mest välsorterade jag varit i. På Wanås Deli hittar du vilt från bygden, modern glass, gårdens kött och ekologisk mat från drygt 70 skånska producenter. I shoppen finns kreativa och hållbara kvalitetsprodukter. Ett stor sortiment av design, hantverk, böcker och leksaker. På Fredholm på Wanås fikar man och äter i en fantastisk och inspirerande miljö. Konst och installationer varvat med fantastiska råvaror och gott kaffe. Lamporna på bilderna heter Frö är designade av Elna Jolom och finns så klart i shoppen.

 

    

0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *