Vi pratar med de norska grannarna på hotellet här i Calvi på Korsika. De är här för tionde året i rad. Och de bor alltid på Langley Hotel Méditerranée. “– Visst finns det finare hotell på ön, men detta har bästa läget och jättetrevlig personal. Vi älskar Korsika, och det kommer ni också göra…”. Jo, det tog bar några timmar innan vi faktiskt gjorde det.

 

Det lilla stadshotellet ligger bara ett ögonkast från gågatorna i Calvi. Utsikten över havet och citadellet ger en speciell känsla. Calvi Citadell ligger bara 300 meter bort och på lördagar går det en guidad tur upp till Citadellet. Kostnadsfritt för hotellets gäster. Vi har turen att få spendera några timmar med Langleys guide Anton. Det inte Anton kan om Citadellet och Korsika är inte värt att veta. Hans berättarstil gör att man helt plötsligt tycker att krigshistoria och fakta om historiska personer är intressant.

 

Med sina historiska kunskaper och humor, varvat med anekdoter om Korsikas personligheter tar han oss runt citadellet. Efteråt är det fler än vi som är nöjda. Trots den blåsiga dagen är det inte blåsten det pratas om. I gruppen hörs klart och tydligt från flera håll, “vad duktig han var och vad intressant det var”. Korsika är inte bara vackert utan har också en intressant och mycket dramatisk historia. På grund av sina strategiskt viktiga position i Medelhavet har den fått utstå en hel del ockupationer. Hela 27 stycken. Ön har varit ockuperad av bland annat Romare, Greker, Morer, Genoveser, Sarcener, Vandaler och Goter. Redan 10 000 – 8 000 år före Kristus bosatte sig människor här och 500 före Kristus kom Fenicierna till ön och etablerade Alalia som sin huvudstad.

 

Korsika 4

 

CITADELLET I CALVI 

Ordet citadell betyder fort och Calvis fort började byggas 1248 av Genoveserna. Men det tog över 250 år att bygga färdigt det. Under dessa år var det flera arkitekter inblandade och det ledde till de många olika stilarna som fortet har. Antons tur tar oss genom alla dessa stora händelser och epoker. Han berättar om ledare som Kung Theodor den I av Korsika, Pasquale Paoli, Napoleon Bonaparte och om Christofer Columbus, som enligt Korsikanerna är född här. Vilket så klart historiker tvistar om.

 

En rolig anekdot om ön är den om Mc Donalds. Ja, här finns inga. Ett flertal försök att etablera sig har misslyckats då deras lokaler varje gång har utsatts för sprängattentat av den lokala frihetsgruppen Flnc. En annan är den om kärlekshistorian mellan Tao Kerefoff och Prins Felix Yuussoupov som träffades i Calvi. Och Tao verkar ha varit en filosof av rang. Han myntade flera uttryck, bland annat dagens rubrik. Uppe på citadellet finns några kaféer, några restauranger och en fantastisk utsikt över Marinan. Här finns också den lilla katedralen som blivit så viktig att den besökts av påven. Ja,Calvi och Korsika är både mysigt och intressant.

 

“Allt på Korsika är bättre och vackrare än någon annanstans”
– Napoleon Bonaparte

 

Korsika 5Korsika 6

 

Korsika 8 Korsika 9Korsika 10

Korsika 11

 

Translation;
If you want to learn about the history of Corsca, the guided tour with Anton is a must. What he doesn´t know about Calvi and Corsica isn´t worth to know. Resan var en PR-resa arrangeraad av Langley Travel, Svenska Resebloggar, Langley Hotel Méditerranée

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *