Ölguide till Slovenien

 

Har du hittat till Slovenien så passa på och njut till fullo. Åk inte hem utan att prova några av deras utsökta öl. Även om landet är känt för sina viner så finns också superba hantverksöl och minst 30 aktiva bryggerier.

 

Det speciella med ölstilarna här i Slovenien, är att man tillsätter vinjäst till en del öl och att man generellt är intresserad av just jästen. Man kan säga det i dess dubbla bemärkelse, då slovenerna är gästvänliga och enkla att få kontakt med. Huvudstaden Lubljana bjuder på trevlig arkitektur och mysiga små gator med restauranger, som dessutom ofta har ett antal hantverksöl på tapp eller åtminstone flaska. Besök ölbaren Lajbah Craft Beer med hela 22 kranar fulla med öl. Här hittar du både slovenska men även svenska och andra europeiska hantverksöl.

 

Ölguide till Slovenien

 

ÖL I LJUBLJANA

Inne i stan ligger ölbutiken Beer Shop Ze V Redu som har tio tappar redo för törstiga kunder. Här finns över 200 olika öl på burk och flaska att köpa med till picknick eller resväskan. Den bästa bryggeriupplevelsen får vi hos Tektonik Brewing som ligger inne i stan och erbjuder bryggeriturer på fredagar samt åtta olika öl på tapp och många på flaska. Här finns både passion och lidelse. Tektonik vill tillgängliggöra bra öl för alla och försöker hålla sig under fem euro för en halvliter ipa, porter eller suröl.

 

Etiketterna är lekfullt designade men det finns mycket allvar bakom jobbet som deras två italienska bryggare utför. De är en av de största i Slovenien. Prova den utmärkta lokaltrafiken och ta en buss till Loo-Blah-Nah Craft Brewery som har tio öl på tapp i puben som är ansluten till deras bryggeri. De gör stabila klassiker som ipa, porter, suröl och ales och även en del mer lekfulla öl med frukt och fatlagring.

 

Ölguide till Slovenien

Tektonik

Ölguide till Slovenien

Ölguide till Slovenien

 

ÖL ATT HÅLLA UTKIK EFTER NÄR DU BESÖKER EN PUB I SLOVENIEN

Reservoir Dogs Brewing är kanske det största bryggeriet och de har gjort över 50 olika öl och blandar öl och vinjäst. De ligger i Nova Gorica vid italienska gränsen men distribuerar sina öl både i och utanför landet. Deras signum är öl lagrade på tunnor som lagrat tequila, rom, whiskey eller vin innan. En del öl får jäsa med både öl och vinjäst och uppnår en rejäl styrka och smak efter att de lagrats i nästan två år. De har nästan två hundra fat med öl som lagras och många unika blandningar.

 

Ett annat lite mindre men ändå liknande bryggeri är Barut Brewing and Blending som bjuder på härliga suröl och de forskar aktivt i jäststammar och hur man på olika sätt kan blanda jäst för att få intressanta smaker. Suröl kan vara lite speciellt men gör några försök, be personalen förklara hur de bryggs och vilka smaker man strävar efter.

 

Bryggerierna Pivovarna Pelicon och Maister Brewery tillhör de bättre i landet. Det anrika HumanFish Brewery som var med och startade ölvågen 2016-2017 har över 40 olika öl och ett måste att smaka. Här bör även Maister Brewery nämnas. Sen finns det väldigt många fler men detta är de mer kända just nu.

 

Skål / Jonathan / Abu Dhabi Beer

 

Ölguide till Slovenien

 

Translation
Here is a small beer guide for your trip to Slovenia. Tips for crafts beer shops, bars and brewerys.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *