– Dagens artikel presenteras i betalt samarbete med Nordic TB & Polen Travel – 

 

Det Polska köket är inte av det minimalistiska slaget. Man gillar att äta en stadig och rejäl måltid. Många rätter och mattraditioner delar man med närliggande länder som Tyskland, Tjeckien, Slovakien och de östslaviska staterna. 

 

Men det Polska köket har också spår från tider då Judar, Litauer, Ukrainare och Tatarer levde sida vid sida i fred. Och alla har lämnat sina egna bidrag till den polska mattraditionen. Man bör prova regionala rätterna som piroger, soppan żurek, sill med lök, saltgurka eller bigos med svamp. I Polen fortfarande förtjusta i gamla recept. Åker man till landskap som Podlasie kan man smaka typiska litauiska kibiner [malt fårkött inbakat i potatis] eller kindziuka [originella torkade Carkuterier]. I Malopolska, Lillpolen [där vi befinner oss] är känt för sin Liszkikorv som har tillverkats sedan 1830-talet i Liszki utanför Krakow.

 

Det är inte ovanligt att man äter en trerätters meny både till lunch och kvällsmat. Gärna en soppa som Barszcz [rödbetssoppa av syrade betor], Żurek som även kallas barszcz biały eller vit barszcz [soppa av syrat mjöl] eller Grzybowa [en svampsoppa som lagas på torkad svamp, ofta karljohansvamp]. Men eftersom man gillar soppor finns en uppsjö att välja mellan. Som i många länder det senaste decenniet, finns numera en fine diningkultur med lokala rätter. Och det kan man uppleva på Biela Rosa i Krakow.

 

Mer frånPolen och Lillpolen, Malopolska, kan du läsa här

 

 

RESTAURANG BIALA ROZA I KRAKOW

Vi väljer alla en sexrätters meny. Till de första tre rätterna väljer vi champagne och till de tre följande ett rött vin rekommenderat av huset. Men vanligare är att man i Polen dricker öl [piwo] eller vodka till maten. Vodkan dricks både ren och med olika smaksättningar. Om man ska välja något alkoholfritt är det bland annat kwaśne mleko [syrad mjölk] som gäller. För oss Svenskar är det oerhört prisvärt. Vår sexrätters meny på Biela Roza, inklusive alla dryck [och champagne], gick på 1 500 zloty.  Cirka 800 kronor per person. Själva avsmakningsmenyn kostar 285 zloty, 625 kronor.

 

Till dessert är cheesecake eller äpplepaj vanligast. Kan kännas väldigt amerikanska, men är också väldigt polska. Vill man testa något lite mer Polskklingande, kan man prova pepparkakor från Toruń. En typisk polsk smakupplevelse med rötter i medeltiden. Honungs och örtdoftande kakor i olika former. Ett litet tips.  I Polen gillar man sitt kött well, well done. Oavsett köttsort. Så om du vill ha medium eller medium rare, säg till redan när du beställer. Och gillar du medium, be om rare.

 

 

VÅR SEXRÄTTERS MENY PÅ BIALA ROZA

1. Amuze Bouche, en apitretare

2. Bakad rödbeta, plommonvinäger, fårost och persiljaolja

3. Grillspett

4. Dumplings, pappas öring, grå löpe

5. En mellanrätt, en syrlig klubba

6. Vit borscht, Złotnicki -bacon, vilda svampar

7. Lammskaft, bönor Vacker Hansel, jordärtskocka, morötter

8. En polsk tryffle med vaniljsås

 

 

TRADITIONELLA POLSKA RÄTTER


POLSKA SOPPOR…

# BARSZCZ
En rödbetssoppa av syrade betor. Finns även på betor och blast. Barszcz äts ofta med smetana [en typ av yogurt.

# BORSJTJ
Rödbetssoppa.

# ŻUREK
Kallas barszcz biały eller vit barszcz och är en soppa av syrat mjöl. I norra Polen kan denna soppa förstärkas med rökta korvbitar. I södra Polen serveras soppan med halvor av kokta ägg.

# GRZYBOWA
En svampsoppa som lagas på torkad svamp, ofta karljohansvamp.

# CZARNINA
Czarnina är en soppa på höns eller ankbuljong och blod. Börjar dock bli lite ovanlig, precis som blodpalt i Sverige.

# FLAKI
Flaki betyder tarmar och är en kryddig soppa av torkade strimlor av komage med mejram. Konsistensen påminner om bläckfisk.

# GROCHOWKA
Är en ärtsoppa och klassisk maträtt i husmanskosten som tillagas på liknande sätt i många länder.

 

 

HUVUDRÄTTER…

# GOLONKA
Är en polsk variant av fläsklägg.

# BIGOS
Bigos är en rätt på kål, torkad skogssvamp och alla möjliga blandade kött och korvbitar. Surkål är huvudingrediens i denna polska gryta.

# KASZANKA
Kaszanka är en blodkorv med bovete eller korngryn.

# KIELBASAKORV
I Polen är korv överhuvudtaget en stapelvara och finns i flera olika former. Korven är nästan alltid gjord på fläskkött.

# PIEROGI
Piroger, ingår i det polska köket sedan 1200-talet och kom till Polen från Ryssland och fjärran östern. I den polska varianten är de kokta  precis som dmplingar och fyllda med frukt, bär, svamp, potatis eller kött.

# KLUSKI SLASKIE
Pyzy, knedle, kopytka, liknar österrikiska och tjeckiska rätter med liknande namn och även svenska kroppkakor. De är potatisdegsbollar oftast fyllda med bär eller frukt.

# GOLABKI
Kåldolmar.

 

 

Translation
If you are in Krakow in Poland, and want to try a fine dining version of Polish cuisine, you should pay Bila Roza a visit. 


Dagens artikel presenteras i betalt samarbete med Nordic TB & Poland Travel. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *