Med de många magiska filmlandskapen på näthinnan blir det omöjligt för oss att dröja oss kvar i Edinburgh. Det finns så mycket mer att upptäcka. Det riktiga Skottland, Högländerna och de öppna landskapen och vidderna. Så vi lämnar Edinburgh för att ta oss till Inverness.

 

Tågresan på cirka tre och en halv timme spenderas på det smalaste tåg jag någonsin åkt. Vi sitter två bredvid varandra, med de minsta datorerna i knät framför oss och kan knappt öppna skärmarna. Vattenflaskorna får inte ens plats i sättet mellan oss. På tågets rullande skylt dyker det upp små pittoreska namn som Aberfeldy, Pitlochry, Kincraigi, killiecrankie, Calvine och Aviemore. När tågvärden går förbi tittar han ner på oss och säger något. Och, för första gången i mitt liv, kan jag inte göra mig förstådd med engelska i ett engelsktalande land. Den här Skotskan är helt underbar att lyssna på, men helt oförståelig. När jag för tredje gången säger “what” säger Danica i sättet bredvid mig “no”. Jag undrar om hon förstod, hon säger nej, men förstod ett av orden. There you go.

 

Vi kommer till Inverness sent på kvällen och får inte mycket till intryck just där och då. Staden vars namn på Skotsk Gäliska, Inbhir Nis, betyder floden Ness mynning. Vi checkar in på vårt hotell Best Western Inverness Palace Hotel & Spa som ligger vid floden Ness och kan bara inte sluta le. I entrén och receptionen brinner en öppen eld och runt den är varenda soffa upptagen av gäster i den högre medelåldern som sitter och myser, okej pensionärer i den högre skalan. Runt hörnet kommer musik som låter som om någon sjunger karaoke, men som visar sig vara ett liveuppträde i form av en dragspelsmusikant. Jag kan inte få bort bilden av att vi befinner sig på en brittisk Tv-seriekrog. Jag slocknar en timme senare på mitt rum som får mig att känna mig som om jag stigit in i en gammal Brittisk film. Heltäckningsmatta, murriga bruna möbler och en känsla av svunna tider.

 

INVERNESS

Jag vaknar upp på det lilla pittoreska hotellet till ljudet av måsar. Utanför fönstret ryker det från skorstenarna, himlen är grå och förebådar regn. Rummet som vår lite mörkt igår är inte mycket ljusare nu. Men när man vet att hotellet har anor från 1890-talet, känns det helt plötsligt naturligt. Vi lämnar hotellet tidigt på morgonen för att börja vår upptäcktsfärd av Inverness. Vi börjar med en guidad tur längs den lilla stadens gator tillsammans med vår guide Sandy. Han berättar om de äldsta gatorna här, Bridge Street och Church Street, om häxjakten som var stor här på 1700-talet, om serien Outlander som spelades in här och vid Loch Ness och om stadens historia. Min resekollega Danica är är stort fan av serien och överlycklig över att få lite insideinformation om inspelningsplatserna och om de verkliga personerna bakom serien. Vi avslutar vår tur högst upp i slottet där vi får en helt otroligt utsikt över den lilla staden.

 

Inverness ligger i regionen Highland i norra Skottland där floden Ness mynnar i havsviken Moray Firth. Staden är också av den anledningen en naturlig knutpunkt för transport. Inverness och Loch Ness ligger precis på gränsen för det Skotska höglandet, men många skulle säga att man behöver ta sig ännu längre nordväst för att komma till det “äkta höglandet”. Området hade sedan länge varit bebott av pikter när den missionerande munken S:t Columba kom hit år 565 för att omvända dessa. Med tiden kom skottar att bosätta sig här och sina första stadsrättigheter fick Inverness under 1200-talet. Inverness har idag lite över 45 000 invånare och här talas det så väl skotsk gäliska som engelska och de flesta skyltar runt omkring är tvåspråkiga. Staden har många bra pubar och restauranger. Staden är också den perfekta utgångspunkten för att göra många trevliga utflykter. Är du naturintresserad kan du bege dig till Cairngorms National Park som är Skottlands näst största nationalpark, göra en dagsutflykt till Loch Ness, besöka slott eller Whiskey destillerier.

 

LOCH NESS

Vår dag fortsätter med en tur till Loch Ness där vi ska göra en båttur och leta efter Nessie, men också besöka Skottlands tredje största turistattraktion, Urquhart Castle. Sedan är det dags för whiskey. Vi ska besöka Tomatin som är ett av Skottlands största Whiskeydestillerier. [Mer om allt detta kommer i ett eget inlägg]. Vi lämnar Lock Ness för en annan sjö, Moray Firth. Vi ska åka på delfinsafari i solnedgången.

 

DELFIN SAFARI

Vår båttur går från Inverness Marina och vi åker med Dolphin Spirti Trip. Vi lyckas få några minuter av solljus, men sedan blir himlen grå och blåsten drar i håret. Men den fina naturen ser vi lika bra inifrån hytten. Här skulle man under högsäsong kunna se den nordligaste populationen av Bottlenose delfiner, men idag är ingen bra dag för det. Så här, på årets sista tur, är chansen bara 30 % att få se några, eller noll för oss. Men för mig som gillar att åka båt gör det inte så mycket. Det är ändå en mysig och trevlig upplevelse.

 

CULLODEN BATTLEFIELD

Vi avslutar hela vårt besök i Inverness med att besöka Culloden Battlefield och museet här. Mina två kolleger är lite på hugget och ser fram emot besöket, men de har båda sett serien Outlander. Själv är jag helt oinsatt och har aldrig hört talas om Culloden. Men jag får lära mig att Culloden Moor som ligger inte långt från Inverness, är den plats där det sista slaget på Brittisk mark utkämpades den 16 april 1746. Slaget vid Culloden var det sista fältslag som utkämpades under det Jakobitska upproret då Jakobitska styrkor under Karl Edvard Stuart slutgiltigt besegrades av lojalistiska styrkor ledda under Prins Vilhelm.

 

Nästa Loch Ness…

 

 

 

Translation:
Inverness is a city in the Scottish Highlands. It is the administrative centre for the Highland council area, and is regarded as the capital of the Highlands. It is a great spot for doing roadtrips to Loch Ness, castles and Whiskey Destilleries. 

 

Resan: Denna resan var en pressresa som arrangerades av Visit Brittain
Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *