– Samarbete med Flightright – 

 

Det är inte alltid så lätt att få igenom krav gentemot flygbolagen. Och ofta har man varken råd, tid eller ork att ta kampen. Men nu finns det hjälp att få. Hjälp som är helt gratis. När du råkat ut för försenade, inställda eller överbokade flyg finns idag flera bolag som kan hjälpa dig att kräva kompensation.

 

Trots våra många resor, har vi lyckligtvis bara råkat ut för försenat flyg några få gånger. Första gången för mig var när jag var sjutton och gjorde min första resa själv till New York. Jag missade mitt anslutningsflyg och stod helt rådvillig på flygplatsen. Då och där fick jag hjälp av en räddande ängel genom en herre som visade mig rätt och hjälpte mig hitta personal som kunde hjälpa mig med ombokning av flyg och övernattning. Andra gången var en försenad resa under tre timmar hem från Asien. Tredje gången var när vi skulle flyga till Kiruna och missade vårt anslutningsflyg i Stockholm på grund av försening, men det fixade SAS med bravur. Hotellnatt, mat och nytt flyg på morgonen.

 

Flightright är ett av bolagen som kan hjälpa dig om du skulle råka ut för förseningar. Inställda flyg kan vara väldigt frustrerande, särskilt om man blivit informerad med kort varsel. Men vilka rättigheter har resenärer som drabbats av inställda flyg? Flygbolagen är skyldiga att så snabbt som möjligt informera passagerarna i händelse av en inställd resa. Flygbolaget ska också sträva efter att hitta en lämplig ersättningsresa åt de drabbade resenärerna så snart som möjligt. Men det är ju inte alltid det blir så. Med ditt tillstånd driver Flightright ärendet åt dig och deras erfarna jurister kräver ersättningen från flygbolaget åt dig. Om det skulle behövas representerar de dig också i domstol. Vinner du fallet får du 70 procent av kompensationen. Om du inte vinner, kostar det inget alls.

 

Kompensation vid försenat flyg

När du äntligen ska åka på den efterlängtade semestern eller ska åka hem efter en weekend så brukar du lita på att du kommer fram i tid. Men mycket kan hända som kan orsaka förseningar, missade byten eller inställda flyg. I sådana fall finns skyddslagstiftning i form av EU-lagen som ger dig rätt till kompensation. Du kan kräva ersättning för flygresor upp till tio år tillbaka i tiden och det spelar ingen roll vad biljetten kostat eller om du redan fått ut en del på försäkringen. Du kan fortfarande ha rätt till ekonomisk kompensation. Det enda du behöver, är att ha din biljett med ditt namn kvar. Redan efter mer än tre timmars försening har du rätt till att bli kompenserad.

 

 

När har du rätt till ersättning?

För att vara berättigad till ersättning måste villkoren i förordningen uppfyllas. Passagerare måste kommit till flygplatsen i tid för att checka in 45 minuter före planerad flygning, om inte annat anges av flygbolaget, och kunna uppvisa giltig biljett. En passagerare har rätt till ersättning om flygbolaget är ansvarigt för förseningen. Detta är vanligtvis fallet när ett flygbolag får tekniska fel, men omfattar inte strejker eller väderrelaterade förseningar. I fråga om en försenad flygning ska ersättning betalas ut efter viss väntetid. Förseningar på mer än tre timmar och inställda flyg berättigar till ersättning från flygbolaget.

 

Hur stor är ersättningen?

Om flygbolaget är ansvarigt har de berörda passagerarna rätt till ersättning på upp till 600€. Storleken på beloppet beror på flygresans längd, inte på biljettens pris. I förordningen anges att passagerare som blir fyra timmar eller mer försenade på en flygning på 3 500 kilometer eller mer är berättigade till 600€ i ersättning. För försenade flygningar inom 1 500-3 500 kilometer ska 400€ betalas ut av flygbolaget. Om längden på flygningen är under 1 500 kilometer, har passageraren rätt till 250€ i ersättning.

 

Fligthright tar hand om ditt krav kostnadsfritt och utan stress för dig

När du kräver kompensation efter en försening uppstår ofta problem då flygbolagen sällan betalar frivilligt. Kraven duckas ofta genom hänvisningar till “särskilda omständigheter” trots att flygbolaget ifråga faktiskt har varit ansvarigt. Det är här Flightright kommer in i bilden. De skyddar dina rättigheter som resenär och kräver kompensation för dig, om det behövs även i domstol. Du betalar bara om vi vinner. Deras erfarenhet och expertis tillåter att de förhandlar mer effektivt än vad du själv skulle kunna. Med Flightright kan du spara både tid och energi.

 

“Någonstans mellan en flygplats, en domstol och ett viktigt möte med en präst, föddes idén
om Flightright. I maj 2009 väntade Phillip Kadelbach på flygplatsen i Tyskland. Flygplanet
skulle lyfta klockan 14.00, men det fanns redan en stor skara människor samlade framför
displayen med flyginformation. På den stod att flyget förväntades avgå tidigast fem timmar
senare, men det fanns ingen garanti. “Det var ett viktigt möte och jag behövde vara i tid,”
säger Kadelbach. Så han satt på flygplatsen och väntade, utan några som helst garantier för
att flyget överhuvudtaget skulle lyfta. Då bestämde sig Kadelbach för att på egen hand boka
ett ersättningsflyg för 300 Euro, vilket minskade hans försening till bara 15 minuter.”

 

Dina rättigheter är värda pengar

För att du ska kunna få ersättning vid en försening eller ett inställt flyg måste vissa krav uppfyllas, flyget måste starta eller landa i ett EU-land. Det betyder att inte bara flyg inom EU kan påverkas. Om du som resenär har en giltig biljett och har checkat in i tid så är du generellt sett på den säkra sidan. Om en flygplats eller ett luftutrymme är avstängt och det orsakar förseningar kan du vanligtvis få din biljett återbetalad, men vanligtvis inte en kompensation. Ett inställt flyg på grund av tekniska fel är en annan historia, då måste flygbolaget bevisa att de inte är ansvariga. Om de inte gör det är du berättigad till en kompensation mellan 125 och 600 euro. Dessutom måste flygbolaget erbjuda tjänster som telefonsamtal och måltider.

 

Vad ska du tänka på och hur ska du göra?

Spara flygbiljetter och alla kvitton från utlägg du haft. Kontakta gärna flygbolaget för att få information om vad som gått fel. Gå till Flightright och fyll i deras formulär för att få reda på om du har rätt till någon ersättning.

 

Lena på Ladies Abroad har skrivit om sin upplevelse med försenade flyg och Daniel på Flying Dryden ger dig ännu fler tips på vad man ska tänka på.

 

 

Translation
Sooner or later it will happen to you too. The flight you are supposed to catch will be delayed or even cancelled. That might give you the right to some financial compensation. If you don´t have the time or energi to apply for those compensations, companies like Flightright will do it for you for a small fee. 

 


Dagens inlägg görs i samarbete med Flightright. 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *