.

 

Vid stranden i Aberdeen, i slutet av strandpromenaden Esplanade, vid utloppet för floden Dee och vid mynningen av Aberdeens hamn, hittar man den lilla fiskebyn Footdee. Byn som på Skotska uttalas”Fittie” och inte riktigt känns rätt att säga för en politiskt korrekt Svensk. 

 

Men namnet till trots, är det svårt att inte fångas av den pittoreska fiskebyns charm. Och jag går mest runt med ett litet fånigt leende och en lite halvöppen mun. Det lär ha funnits bebyggelse här redan på 1300-talet, men den nuvarande byn byggdes 1809. Då bodde det fiskare här och ursprungligen bestod byn av 28 envåningshus med halmtak. Man skulle lätt kunna tro att det bara är sommarbostäder, men i den nuvarande byn, bor det folk året runt.

 

Det är ett riktigt charmigt område. Man ser att de som bor här, har en fascination för att pyssla om sina hus och tomter. När man går omkring här får man en liten känsla av koloniområde fast med en överdådig känsla för att trädgårdsprydnader och lite annorlunda figurer. Byn består av stenhuslängor. Små söta gamla stugor. Uthus och små trädgårdar. Allt färgglatt dekorerat och pyntat med blommor och alla möjliga dekorationer och prydnader. Husen är vanliga bostäder och väljer att flytta hit, får man räkna med att få turisterna på köpet.

 

Området är inte stort och snart är man tillbaka på stranden. Baksidan av husen mot havet är utformad som en vågbrytare, att det behövs kan man förstå för trots att det är en ganska lugn och stilla dag så blåser det en hel del här nere vid stranden och för fem år sedan färgades hamnen vit av skum under en storm.

 

När det är dags för oss att lämna den lilla byn, har solen precis börjat gå ner över stranden och den lilla fyren. Under några minuter färgas himlen lila, rosa och magiskt blå. Och det är stunder som denna, som är avgörande för om man återvänder till en plats igen eller inte. Till Aberdeen och Footdee vet jag att jag kommer återvända ganska snart.

 

 

 

Translation:
Footdee is an adorable little fishing village in Aberdeen. I would believe it is a must see if you ever come to Scottland and Aberdeen.

 


Resan var en PR-resa som arrangerades av Visit Britain.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Vackra bilder! Takk for tips :)

  1. Tack Christine. Och så lite så :).

 2. Så pittoreskt och gulligt!

  1. Var det verkligen. Skulle gärna se byn på sommaren, då jag gissar att det är ännu mer pyntat :). Gott Nytt år Jeanette

 3. Men åh så fint!
  Jag har nyligen upptäckt Skottland och märker att jag blir så barnsligt förtjust så fort jag ser att någon visar bilder och berättar om sina resor.

  1. Visst är det :). Jag är i England för första gången just nu och har lite samma känsla. Hittar ställen som gör mig barnsligt glad :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *