England, Bristol

 

Det är vår sista kväll i England och vi har lämnat Cornwall för att ta oss till Bristol. Staden är egentligen inte med på vår resplan, men mannen ska dit i jobb. Jag ser det som en trevlig del i programmet. Ytterligare en stad att upptäcka och lära känna. För mig är Bristol än så länge bara ett namn.

 

Medan Cornwall fortfarande ligger grönt har hösten nått Bristol. Löven är röda och orange och det är strålande solsken. Så jag ger mig ut på en långpromenad. Jag väljer att gå längs med hamnpromenaden, Harbourside walk och Bristols kanal Avon. Förbi Bordeaux Quay och söta Brunel Quay med sin kaffer och restauranger. Jag möter flera löpare, men annars är det inte mycket folk ute. Däremot desto mer biltrafik.

 

Där hamnpromenaden tar slut, vid Nova Scotia Place, tar jag bron över för att ta mig tillbaka via andra sidan. Och här, mitt i, hamndistriktet, Harbourside, hittar jag det mysiga kaffet Pickle. I ett gammalt båtvarv vid Nova Scotia Place har man gjort kafé. Och jag har hittat stället för morgonkaffet. Och det varma vädret har lockat fler till uteserveringen. Med solen i ryggen och de vackra färgglada husen och båtarna framför mig, njuter jag av mitt kaffe och en macka på surdeg, avokado, ruccola och löskokt ägg.

 

De färgglada husen som är en del av Bristols berömda skyline, ser ut som små legobitar. Legobitar i färgskalan pastell. Och någon timme senare kommer mannen till Pickle och gör mig sällskap. Vi fortsätter promenaden med att utforska hamnpromenaden, de gamla skeppen och de enorma båtkranarna. Vi passerar Brunels SS Great Britain. Fartyget från 1843 har restaurerats och är numera museum. Då kallades det ”Det största experimentet sedan skapelsen”. Med ny teknik lade det grunden för framtidens fartyg och anses ha en viktig plats i världens skeppshistoria.

 

 

BRISTOLS HISTORIA

Bristol som tidigare hade dåligt rykte är nu en stad i förändring. Hela hamnområdet håller på att göras om. Gamla båtvarv och båtlager omvandlas nu till gallerier, restauranger, butiker och kaféer. Och trots att det är en stor stad med över en halv miljon invånare [över en miljon i hela kommunen], är känslan i centrum som i en mindre storstad. Stadens historia sträcker sig ända tillbaka till början på 1000-talet, nämndes första gången 1051 i “The Anglo Saxon Chronicle”. Den var den viktigaste hamnstaden efter London från 1300-talet och i slutet av 1700-talet var Bristol Englands nästa största stad.

 

Det dåliga ryktet kommer från slavhandeln som pågick under 1600- och 1700-talet. Då växte Bristol tack vare slavhandeln från Afrika som skapades av Storbritanniens amerikanska kolonier. Den handels bedrevs härifrån och Bristol blev tillsammans med Liverpool centrum för handeln. Idag är det ett minne blott. Bristol är numera hemmaplan för industrier inom tobak, livsmedel, flygplan, grafik och vinbuteljering, konst och kultur. Något av en lokal kändis är hemlige graffitikonstnären Banksy, som sägs komma från staden. 1809 gjordes dessutom hamnen om till en flytande hamn för att komma runt problemen med tidvattnet. Bristol hade världens näst största variation mellan hög och lågvatten. 1975 stängdes hamnen av för kommersiell båttrafik.

 

Mer sightseeing än så här blir det inte i Bristol. Dagen ska bara njutas av. Det är nu jag kan se tillbaka på vår resa här i England. Ända sedan dag ett har jag ständigt förvånats över hur vackert det är här. Över hur fina hotell det finns. Och över hur långa idylliska och pittoreska byar här finns. Jag inser självklart, att det vackra och soliga vädret har påverkat intrycken. Jag var beredd på ett regnigt och grått England. Anledningen till att jag inte lockats att åka hit tidigare. Jag vet inte om vi haft ovanligt mycket tur, men England lär vi besöka igen.

 

England, Bristol

 

17 SAKER ATT SE & GÖRA I BRISTOL

Om du, i motsats till oss, skulle vilja göra lite sevärdheter i Bristol, finns det så klart sådana. Om man är konstintresserad finns det många konstgallerier. Men man kan också leta graffitikonst runt om i staden. Några av de mer klassiska sevärdheter kommer här.

 

1. PROMENERA I HAMNKVARTERET, HARBOURSIDE WALK

En promenad i hamnen är ett måste. Det är här man hittar SS Great Britain, skeppet ”the Matthew” som är en rekonstruktion av skeppet som John Cabot seglade med när han upptäckte Newfoundland, M Shed Museum som är det historiska museet om Bristol och de söta och färgglada husen.

2. BRISTOL CATHEDRAL

Katedralen i Bristol grundlades 1142 men har senare byggts om helt. Östra delen uppfördes 1306-1350 och västra delen 1868-1888. Domkapitelhuset intill utgör en välbevarad byggnad uppförd 1155-1170.

3. CITY MUSEUM AND ART GALLERY

City Museum and Art Gallery hittar du på Queen’s Road. Här finns både lokala arkeologiska fynd, men även kinesiskt porslin, assyriska lämningar daterade 700 före Kristus och verk från de franska impressionisterna.

4. ST STEPHEN´S CHURCH

En av Bristols äldsta kyrkor. Byggdes på 1200-talet, byggdes om på 1400-talet och sedan åter igen på sent 1800-tal. En del prominenta köpmän har begravts här.

5. THEATRE ROYAL 

Theatre Royal på King Street är den äldsta teatern i världen som fortfarande visar föreställningar. Öppnade 1766 där många av tidens stora spelade.

6. CLIFTON VILLAGE

Högst upp på Park Street och nordväst om Wills Memorial Tower finns vackra och eleganta Clifton Village, med spektakulär vy över floden Avon. Här finns också bron Clifton Suspension Bridge, Bristols största symbol, och Bristol Zoo.

7. KYRKAN SAINT MARY REDCLIFFE

Kyrkan Saint Mary Redcliffe är uppförd i gotisk stil och med en 89 meter hög spira.

8. CLIFTON SUSPENSION BRIDGE

Här finns även en 412 meter lång hängbro över Avon, uppförd 1836-1864.

9. DET OVANLIGA BADHUSET LIDO 

På Lido kan man njuta av utomhusbad året om men också av prisbelönad mat. Det gamla badhuset från 1800-talet är fint renoverat och från restaurangen har man utsikt över de badande. Bakom projektet ligger den svenska entreprenören Arne Ringer som även driver den romantiska båtrestaurangen Glassboat.

10. PROMENAD I PARKEN THE DOWNS

Ta en promenad i The Downs, en park med utsikt mot bergsravinen Avon Gorge

11. BRUNELS SS GREAT BRITAIN

Fartyget från 1843 har restaurerats och är numera museum. Då kallades det ”Det största experimentet sedan skapelsen”. Med ny teknik lade det grunden för framtidens fartyg och anses ha en viktig plats i världens skeppshistoria. Läs mer om SS Great Britan och se bilder från insidan hos Maria på Fantasy Dining.

12. BESÖK GAMLA STAN

Ett brsök i gamla stan kan aldrig vara fel. Bland de kullstensbelagda gatorna hittar man några av Bristols äldsta hus.

13. TA EN BÅTTUR

Bästa sättet att se den vackra hamnen är helt enkelt från en båt.

14. MIKROBRYGGERIER

Om man är intresserad av öl, finns det 15 bryggerier som gör Ale. Bristol anses vara en av Storbritanniens bästa ölstäder. Du kan besöka bryggerier som Moor Beer, Bristol Beer Factory, Bath Ales och Butcombe. I Juni är det dessutom en stor ölfestival. Och är det pubar du är intresserad av, ska du ta dig till King Street i Gamla stan.

15. BRISTOL AQUARIUM

Vill man göra något med barnen kan man besöka Bristols akvarium.

16. STOKES CROFT

Här hittar du några av Bristols bästa graffitiverk. Inklusive Banksys. Men här finns också många små specialbutiker.

17. OLD MARKET

Inte långt från Brisols shoppinggator hittar man Old Market. Det är en bohemisk del av staden där historia delar plats med ett levande nattliv.

 

England, Bristol

 

TA SIG HIT & TA SIG RUNT

Till Bristol kan man ta sig på många sätt. Med Momondo kan du hitta billiga flyg till Bristol med SAS och Brussel Airlines från både Stockholm Arlanda, Bromma och Köpenhamn. Du kan också flyga till London och därifrån ta tåg eller buss. Du kan också göra som oss. Flyga till Birmingham från Köpenhamn och sedan hyra en bil från Momondos hyrbilssida. Från Birminghams flygplats till Bristol tar det cirka en och en halv timme med bil.

 

Att promenera i den gamla stadskärnan och längs med floden är enkelt. Men det finns en del branta backar, exempelvis upp till Clifton, och då kan stadens bussar vara ett bra alternativ. Vill du hyra cykel ska du ta dig till Blackboy Hill Cycles i Clifton. Eller varför inte ta en båttur om vädret tillåter.

 

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

England, Bristol

 

Translation
Bristol is colorful and vibrant city. Here is something for everybody. We took a long walk Horbourside on a gorgeus autumn day. But the city offers great food, micro breweries, museums, parks and even an aquarium. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

  1. Jag blev helt plötsligt väldigt sugen på att åka till Bristol och titta på, och fotografera, de ljuvliga färgglada husen! :-)

    1. Men jaaa. Gör det :). Jag tog säkert hundra bilder på de där husen haha. Bristol var verkligen en mysig stad och jag åker gärna dit igen.

  2. Åh vilken charmig liten stad med alla dess färggranna hus :)

    1. Riktigt charmig. Extra kul eftersom jag inte visste något alls om Bristol :).

  3. Ja visst pratas det alltid för lite om Bristol. Det finns ju så mycket kul där. Inte minst Banksy-promenader nuförtiden.

    1. Banksypromenaden hade jag älskat att göra. Händer så mycket här. Finns dessutom så många coola barer och kaféer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *