I början av bloggens historia. Skrev jag om ett ställe som fascinerade mig. Ett ställe som jag bara läst om. The Eden Project. Nu, åtta år senare, får jag en möjlighet att äntligen besöka Eden. Vi lämnar den mysiga herrgården Cornwall hotel & spa i St Austell och påbörjar vår väg mot Eden genom lummiga alléer och gröna landskap.

 

Plötsligt ligger de bara där. Som gigantiska golfbollar i det böljande gröna landskapet. Som stora genomskinliga fotbollar. Edens växthus. Samtidigt som jag är fascinerad kan jag inte låta bli att tänka på bilderna. För genom mitt huvud går tankar som “Vad synd att det är mulet idag. För första gången denna veckan. Bilderna kommer ju inte göra utsikten och vyn rättvisa”. De sfäriska växthusen är enorma och vi står som fastväxta en lång stund vid entrén ovanför kupolerna och bara tar in skapelserna. Eller som man kallar dem på Eden, biomerna. Biom är ett annat ord för vegetationsområde.

 

Här i Cornwall, England, har en gammal gruva för kaolin, blivit platsen för världens största drivhusanläggning. En anläggning som utgörs av 26.000 m² botaniska trädgårdar. De sfäriska växthusen, Eden Project, började som ett hobbyprojekt i engelsmannen Tim Smits huvud i början på 1990-talet. Han föddes i Holland och flyttade till Cornwall för att skriva musik. Men det blev inte riktigt så. Att han skrev musik.

 

Istället påbörjade han en restaurering av den förfallna trädgården The Lost Garden of Heligan. Och det var efter det projektet som han började fundera över den gamla övergivna gruvan. Gruvan som till sist blev Eden Project. När man öppnade räknade man med att ta emot 75 000 besökare per år, men redan under första året hade man runt två miljoner besökare.

 

 

HUR EDEN PROJECT HAR BYGGTS UPP

 

Nicholas Grimshaw Architects utarbetade förslaget på två enorma cluster med geodetiska kupoler, så kallade biomer. På ett minimum av yta omsluter de ett maximum av volym. De upp till 60 meter höga strukturererna restes av galvaniserade stålrör. “Inglasningen” av konstruktionen löstes med luftfyllda kuddar av ETFE-folie [etyltetrafluoretylen]. Detta genomskinliga material är 10 gånger lättare än glas. Tack vare den hexagonala grundstrukturen kunde de båda biomerna passas in organiskt i terrängens varierande topografi. Det utan att man behövde utföra omfattande sprängningsarbeten för utjämning av den delvis bergiga grunden. Dessutom kunde man nu också integrera bergblocken i omgivningen i energikonceptet och utnyttja den som värmeackumulator. ”

 

DET TROPISKA VÄXTHUSET 

 

Det är en vanlig måndag i slutet på Oktober när vi är här, men här är en strid ström av besökare. Och som sig bör, är många av dem barnfamiljer. Vi börjar med att besöka den stora biomen. Regnskogen. Denna gigantiska bubbla som är 55 meter hög och 200 meter lång. Genom slingrande gångar tar vi oss genom regnskog, förbi bananträd och vattenfall i äkta tropisk värme. Vi svettas och kläderna börjar klistra sig mot kroppen. Men vad gör det. Det här är ju bara så fantastiskt.

 

Eden Garden har den största odlingen av kakaoträd utanför Asien. Men här finns också gummiträd, kaffeträd, gigantiska bambuträd, olivträd, mangroveträd och bananträd fulla av frukt. Och uppe bland trädkronorna finns en gungande träbro som man självklart bara måste gå. Högst upp i biomen leder en slingrande trappa upp till den högsta punkten i växthuset. Därifrån har man full utsikt över vattenfall, bananplantor, palmer och tusentals exotiska växter. Det finns inte mycket djur och insekter här inne. Vi ser myror och några roliga fåglar som verkar gilla banan oerhört mycket.

 

 

MEDELHAVSTRÄDGÅRDEN

 

Medelhavsträdgården är raka motsatsen till regnskogen. Det är svalt, friskt och mer öppna ytor. I detta växthuset finns en stor restaurang och här kan man sitta och fika ”ute i naturen”. Okej inte riktigt, men det känns som att man är ute. Medelhavsbiomen är 35 meter hög och  0,65 hektar. Den har ett svalare och torrare klimat som är perfekt för till exempel medelhavsväxter, växter från Sydafrika och ökenväxter. Och här finns också en stor odling med chiliplantor från hela världen. Jadå, några chillisar fick följa med hem. Här finns förutom restaurangen, en berättarhörna och en hel del stora, dekorativa skulpturer bland växterna.

 

TRÄDGÅRDARNA UTANFÖR VÄXTHUSEN

 

Lika mycket omtanke som man lagt på insidan, har man lagt på utsidan. I det gamla dagbrottet utanför växthusen finns en enorm botanisk trädgård. Där det en gång i tiden var gångstigar för att köra porslinslera, är det nu gigantiska gröna trädgårdar. Dagbrott för porslinslera var det ända fram till slutet på 90-talet. Här finns många konstverk utplacerade i de olika trädgårdarna. Några interaktiva och andra bara dekorativa. Som det enorma biet.

 

PROJECT EDENS FABULÖSA SOUVENIRBUTIK

 

Eden souvenirbutik tar hem alla priser för bästa och ljuvligast souvenirbutik. I butiken finns hundratals lokalproducerade varor vackert förvisade genom vacker och genomtänkt skyltning. Allt från lokal öl och gin, marmelader, fudge, honung, handgjorda träredskap och stickade mössor, vantar och halsdukar. Detta är helt klart en butik i min smak, och jag får lite bita mig i tungan för att inte gå loss på inköpen. Jag håller dock shoppingen till att handla varsin fin julklapp till alla syskonbarnen… och öl till mannen. Ge är ju alltid roligare än att få.

 

 

EDEN PROJECT I ENGLAND VERSA GARDENS BY THE BAY I SINGAPORE

 

För några år sedan var vi i Singapore där ett exakt likadant projekt finns. Gardens by the bay. Och det är svårt att inte jemföra när man besökt båda. Helt klart är båda dessa byggen imponerande. Både Gardens by the Bay i Singapore och Eden Project i England är värda ett besök, för de är helt otroliga byggen. Eden vinner på största växthuset. 55 meter versa 35 meter. Estetiskt vinner The Cloude Forest i Singapore. Trädgården utanför kupolerna, vinner hands down, Singapore tack vare sina jätteträd. Däremot vinner souvenirbutiken i Eden. Totalt vinner nog ändå Singapore.

 

 

FAKTA OM EDEN PROJECT 

 

 • Det började som en idé av sir Tim Smit.
 • Eden Project stod klart den 17 mars 2001.
 • De sfäriska växthusen är världens största växthus.

 • Växthusen innehåller biomer, vegetationsområden, från hela världen.

 •  Växthusen ligger fem kilometer från staden St Austell i Cornwall.

 • EU har varit med och finansierat projektet.

 • 2019 öppnade Eden Project ett sustainable-hotel.
 • Grimshaw var arkitektbyrån som fick uppdraget.

 • James Bond filmen, ”Die Another Day” spelades in här 2002.

 • Efter The London Eye, Alton Towers, the Tower of London och Madame Tussaud’s hittar man Eden Project på femte plats på Storbritanniens topp fem lista över turistattraktioner.
 • Sedan öppningen har Eden Project haft 20 miljoner besökare.

 • Ett nytt Eden Project håller på attbyggas i Aoteaora nära Christchurch i Nya Zeeland.

 • Ytterligare ett i Jizhou, Kina, med öppning 2020.

 • Eden Project är självförsörjande på el från vindturbiner.

 • Sedan 2002 hålls det en musikfestival här som heter Eden Sessions som haft gästande artister som Amy Winehouse, James Morrison, Muse, Lily Allen och Manic Street Preachers.

 • På somrarna kan man lyssna på konserter i den stora parken som är uppbyggd i anläggningen.

 

TA SIG TILL EDEN PROJECT I CORNWALL

 

Man kan ta sig till Eden Project på många sätt. Man kan flyga till Bristol med SAS och Brussel Airlines från både Stockholm Arlanda, Bromma och Köpenhamn. Du kan också flyga till London och därifrån ta tåg eller buss. Du kan också göra som oss. Flyga till Birmingham från Köpenhamn och sedan hyra en bil. Men man kan också flyga från till exempel Köpenhamn till Newquay i Cornwall. Därifrån kan man ta buss eller hyrbil.

 

 

Translation
TThe Eden Project is a popular visitor attraction in Cornwall, England, UK. Inside the two biomes are plants that are collected from many diverse climates and environments. The project is located in a reclaimed china clay pit, located 2 km from the town of St Blazey and 5 km from the larger town of St Austell.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Det stället har varit på min lista i flera år nu, med tanke på att det nästa verkar lika bra som Gardens by the Bay, får jag väl helt enkelt ta och åka dit snart! Tack för en bra summering! :)

  1. Precis som för mig då :). Perfekt att besöka i kombination ned Cornwall. Gardens by the Bay är ju tyvärr svårslaget tack vare träden :).

  2. Inte minst alla böcker om miljö och alla fröer och trädgårdsgrejer älskar jag i butiken. Värt att nämna att EU varit med och finansierat projektet.

   1. Eller hur. Helt underbar butik. Tack för tips. Lägger till under fakta.

 2. Vilka härliga bilder! Måste genast skriva upp detta på min bucket list. :-)

  1. Tack Ann-Louise. Tror dina barn skulle gilla det… ja du med :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *