Gardens by The Bay var mitt enda stora måste inför besöket i Singapore. Varenda gång dessa gigantiska stålträd dök upp på Instagram kände jag att jag var tvungen att se dem i verkligheten. Så vi bestämde oss för att lägga en hel eftermiddag och kväll där och ta oss den tid som behövdes.

 

Man hade en internationell tävling om designen för parken och fick in 170 bidrag från 24 länder. Den invigdes så sent som 2012. De stora träden hittar man centralt precis bakom Marina Bay Sands. Målet med parken var att förändra Singapore från en “Garden City” till en “City in a Garden” och jag tycker nog att de har lyckats extremt bra. Eller så kanske jag är väldigt lättimponerad. Trädgården är en del av den 1,010,000 kvadratmeter stora parken i centrala Singapore och består av tre trädgårdar; Bay South Garden, Bay East Garden och Bay Central Garden.

 

De 18 jätteträden som är 25 till 50 meter höga är sammankopplade med gångbroar emellan på 22 meters höjd. Supertree Grove med sina upp till 50 m höga konstgjorda “superträd” är ett försök att bygga en trädgård på höjden. På dagen ger de ibland välbehövlig skugga, och på kvällen används de för en ljusshow. Överallt i parken hittar man dessutom stora skulpturer av djur och insekter. Här har inte sparats in på något. Parken är öppen från 05 på morgonen till 02 på kvällen, och det är gratis att gå in i själva parken.

 

 

GLASVÄXTHUSEN FLOWER DOME OCH CLOUD FOREST

 

Parken består dessutom av två stora glasväxthus och flera mindre avdelningar och trädgårdar. Växthusen representerar olika delar av världen och har olika klimat och här kostar det lite att gå in. Det största glashuset är Flower Dome. Det är ett växthus med medelhavsklimat och här visar man växter från bland annat Australien, Kalifornien och Medelhavet. Det består av sju olika trädgårdar. Kupolen är 38 meter hög och håller en temperatur mellan 23°C och 25°C.

 

Det andra växthuset är The Cloud Forest och det växthus som vi valde att besöka. Med sin 35 meter höga bergssida visar man blommor och växter som vanligtvis återfinns på lite högre höjd och i tropiska bergsklimat. Här finns också världens högsta vattenfall inomhus. Områden som representeras är Sydöstra Asien, Central och Sydamerika. Högst upp finns en jättefin trädgård där många passade på att ta både selfies och fina minnesbilden. Ganska underhållande.

 

Det var väl trevlig att gå där inne, men inte lika stor wow-faktor som träden utanför. Solceller driver nattbelysningen och bioreaktorn och ser till att anläggningen är koldioxidneutral. Aska från bioreaktorn används som gödning i trädgårdarna. Inspirationen till hela skapelsen kommer bland annat från Karri-träden i Australien. Otroligt spännande arkitektur, inte minst på natten då dessa superträd lyses upp av otaliga lampor.

 

Jodå, hit vill jag nog igen…

 

 

0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Profilbild

    Så himla häftigt! Blir jättesugen på Singapore, funderar på att åka dit en weekend när vi ändå är i Thailand. Tål att tänkas på.

    1. Daniela

      Tycker jag absolut att ni ska göra :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *