Singapore är det bästa stället att befinna sig på om man är en riktig foodie, eller som oss bara glad i mat. Här finns mat i alla prisklasser och för alla smaklökar. De flesta av världens kök finns representerade här och även många kända kockar har öppnat restauranger här. På två dagar hinner man ju inte testa jättemycket, men vi hann ändå bli överförtjusta i de så kallade Hawker Centers och göra flera besök där. Och det är ett måste att besöka ett Hawker om man är i Singapore.

 

Ett Hawker Center är en “foodcourt” och det finns väldigt många överallt i staden. Man väljer sin mat från ett av de många matstånden och sätter sig sedan på en plats på den öppna, gemensamma ytan i mitten och äter. Dryck köper man oftast också i en separat kiosk. Första gången man besöker en food court är det inte helt lätt att bestämma sig för vad man ska äta. Här finns så mycket gott att välja på från så många olika länder. Japanskt, Malaysiskt, Kinesiskt, Indiskt. Fisk, nudlar, roti prata, nasi goreng och pad thai. En kulinarisk resa genom Asien helt enkelt. En tumregel verkar vara, desto längre kö, desto bättre mat. Singaporeborna kan sin mat och är inte rädda för att köa för att få bästa maten. Det bästa är att man kan köpa flera små rätter och dela.

 

Fenomenet med Hawkers Centers har sitt ursprung i tiden efter andra världskriget. Då fanns det många “Street hawkers”, ungefär som våra svenska mobila korvvagnar, som stod längs gatorna och sålde mat. Fenomenet växte i popularitet och mot slutet av 1960-talet fanns det cirka 24 000 Hawkers i Singapore. Alla dessa Hawkers ledde till problem med bland annat skräp på gatorna och hygien vid matlagningen. Så staten beslutade sig för att registrera alla Hawkers och bygga Hawker Centers där det skulle bli lättare att hålla god hygien. Under 70 och 80-talen byggdes över 140 Hawker Centers och alla Hawkers flyttades bort från gatorna. Nu för tiden inspekteras alla Hawkers årligen för att säkerställa att de håller god hygien.

 

 

Enligt bloggen Expat Edna är Maxwell Road i Chinatown den bästa foodcourten. Och vi var där så klart. Priserna är otroligt låga och maten jättegod, men här finns så många matstånd, över hundra, att man inte vet vart man ska ta vägen. En rätt kostar från cirka 20 kronor. Och kanske är det inte den mysigaste miljön att sitta i, men det händer mycket runt omkring, så det är väldigt underhållande. Min favorit Hawker blev den på Marina Bay Sands. En lite lyxigare miljö och överkomligt antal matstånd. Självklart går priserna upp lite här till cirka det dubbla, men fortfarande ganska billigt enligt oss.

 

Expat Edna´s fem favorit Hawker Centres i Singapore

1. Maxwell Road
Ligger i utkanten av Chinatown och har över 100 matstånd.
2. Newton Circus
Ett av Singapore´s mest historiska Hawker Centres heter egentligen Newton Food Center, men kallas kort Newton Circus. Har funnits sedan 1971.
3. Smith Street
Ingen typisk Hawker. Man hittar Smith Street i centrum av Chinatown. Varje natt när vägen stängs av för gångtrafikanter, ställer butiksägare upp bord och matstånd. Ett litet historiskt steg tillbaka till hur det började.
4. Old Airport Road
Ett av de bästa Hawker Centres ligger vid Old Airport Road.
5. Lau Pa Sat
Ett annat historisk Hawker Center. Anses vara ett nationellt monument och har funnits sedan 1800-talet. Finns i hjärtat av CBD.

 

Några av de populärare rätterna i Singapore är

Chicken rice
Ofta kallad Singapores nationalrätt och består av ångkokt kyckling på ris med olja och goda dipsåser.
Char kway teow
Friterade platta risnudlar och fläsk- eller isterbitar wokade med soja, hjärtmusslor, kinesisk korv groddar och gräslök.
Wontonnudlar
Fläsk eller räkdumplings serverade i en soppa tillsammans med tunna äggnudlar.
Chili crab
Populäraste krabbrätten med kryddstark tomatsås. Chilli Crab är en hel krabba serverad i en tjock chilisås. Det är lätt att bli kladdig när man försöker knäcka skalet på en krabba täckt med sås, men det är det värt för det är en mycket god rätt.
Fish head curry 
Är som det låter ett fiskhuvud som kokats i curry. Den tillagas på lite olika sätt beroende på om det är en indisk restaurang eller en kinesisk som gjort den.
Bakkwa
Torkat fläskkött, ett uppskattat snack att tugga på.
Kway chap
För den som vågar. Överblivna biprodukter av fläsk [mage, tarmar, tungor och öron] bräseras tillsammans med andra ingredienser och serveras som en delikatess.

 

Sedan kan det ju vara rätt så bra att lära sig att beställa rätt sorts kaffe i början av en resa. Inte som vi, när man har kommit hem. Jag fick vid flera tillfällen, trots att jag beställde svart kaffe, kaffe med kondenserad mjölk OCH socker. Till och med mannen som dricker sitt kaffe rätt sött, tyckte det var för sött. Så i Singapore är inte en kopp med “black coffee” lika med svart kaffe. Kopi innebär att du får kaffe med sötad, kondenserad mjölk. Kopi C är kaffe med osötad burkmjölk och socker. Och till sist, det jag så gärna hade velat ha Kopi O, vanligt kaffe med socker.

 

Om ni vill läsa om fine dining i Singapore kan jag tipsa om att gå in på bloggen Guy Eats Food som svenske Johan Magnusson driver. Den är på engelska, men ett måste för alla foodies.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Tack för alla fina mattips! Ska bli så spännande att prova på olika rätter och matkulturer i Singapore :)

    1. Singapore var verkligen ett matmecka för oss. Hoppas du också kommer gilla maten där. Ha en fin resa dit :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *