Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Georgien är verkligen ett spännande land som gått från fattigt och eländigt till charmigt och fyllt med optimism. Optimismen och framtidstron går inte att ta miste på redan när man passerar gränsen från Armenien med buss. De långa raderna av europeiska flaggor varvat med georgiska vittnar om landets starka ambitioner.

 

Förutom att de är kandidater till både EU och NATO så är de numera en populär turistdestination. Kanske den mest populära i regionen. Georgien var väldigt fattigt och korrupt för 20 år sedan, men man har rensat upp och utvecklats i en imponerande takt. Det är tryggt att resa runt och turismen är väl utvecklad, men det är fortfarande exotiskt. Lagom att besöka innan det blir för etablerat. Om man jämför med Albanien och Bosnien så skulle man kunna säga att Georgien är nånting däremellan.

 

Trevlig befolkning, modernt men ändå ett land där stad och landsbygd har enorma skillnader. Man kan gå på 3D-bio i Tbilisi och njuta av koreansk mat. Men också sitta i en nedgången lokalpub på landet och dricka öl för 10 kronor glaset.  Georgien har influenser från Ryssland, Europa och grannländerna men har det senaste året alienerat sig från Ryssland allt mer och man möts av ukrainska flaggor överallt i huvudstaden. Även ryssarna som flytt dit uttrycker stöd för Ukraina vilket vittnar om den dragning åt väst som landet just nu befinner sig i. 

 

 

TA SIG TILL GEORGIEN & ÄTA GOTT

Man kan enkelt resa dit med wizz air från Budapest för under 1500 kronor eller åka med minibuss från Armenien för någon hundring om man besöker båda länderna i ett svep. De båda länderna är mindre än hälften av Sveriges yta tillsammans men bergiga så likt på Balkan, tar det lite tid att resa runt. Maten passar utmärkt till öl och är bastant. Dumplings och rejäla degknyten fyllda med flytande ost, khachapuri, lämnar ingen oberörd. Inlagda grönsaker serveras ofta vid sidan och en hel del smakrika sallader är vanliga. Däremot serverar inte alla barer mat, men då kan man beställa från någon restaurang i närheten. 

 

För den som är intresserad av vin och öl finns mycket att upptäcka. Men har man bara ett par dagar får man nöja sig med en av dessa ädla drycker. Bara att prova hälften av alla tillgängliga öl tar åtminstone ett par dagar. Det finns även otaliga vingårdar och riktigt bra vinbarer. Så läs på lite om de lokala druvorna innan ni reser dit. Men för att inte närma oss bokform i denna artikel så får ölkulturen i Georgien sammanfattas kort och koncist så här kommer allt man behöver veta. 

 

 

ÖLKULTUR & SURÖL MED SALTGURKA

Ölkulturen är utvecklad och bryggerierna tävlar om vem som kan brygga den fräckaste ölen. Suröl med saltgurka eller tomatöl bryggs av flera och gillar man ipa så finns otaliga stilar av ipa att tillgå. Namnen på ölen kan vara både lokala och mer internationella. Men ölmenyerna är på engelska så man slipper lära sig det snirkliga georgiska alfabetet som är en konst i sig. Det finns ett tiotal intressanta bryggerier som gör riktigt bra öl. Däremot finns en liten hake som vittnar om att landet fortfarande är under utveckling. Betalningarna sköts inte som de borde så många barer måste betala innan de får ny öl med konsekvensen att det oftast saknas ett antal öl.

 

Leveranserna verkar också vara oregelbundna men i regel bör ölen finnas på fredagar medan man kan räkna med tomma kranar på måndag. Men kan man klaga när priserna ligger på mindre än en tredjedel av de i Sverige. Ett glas ipa för 25 kronor är helt fantastiskt. Tbilisi har ett litet centrum men busstrafiken är utvecklad och det är enkelt att ta bussen till de olika områdena. En del ställen ligger några kilometer från turistområdet. Däremot om man tar tunnelbanan ut till förorterna så blir det kanske lite väl exotiskt. Vilda hundar, enorma förorter där fattigdom gör sig påmind vittnar om landets utmaningar. Men håller man sig inne i stan och några kilometer ut så känns de relativt modernt om man jämför med södra Europa. 

 

 

DE BÄSTA BRYGGERIERNA I GEORGIEN

Det finns flera vanliga bryggerier som tillverkar olika lageröl och andra enklare mörka öl. Men det är en helt annan sak. Här behandlas bara hantverksbryggerierna, de som brygger i mindre mängder med fokus på smak och variation. Megrobrebi är det bästa bryggeriet just nu och de har bryggt över 60 olika öl. Deras husbar heter Tsota Tsota och serverar i stort sett bara sina egna öl på tapp. Deras mest populära öl är surölen Khinkalien som är bryggd på kryddor från georgiska dumplings, Khinkali, med en rejäl dos koriander. De exporterar sin öl till flertalet länder och det kan vara svårt att få tag på deras öl då den säljer slut fort.

 

Deras signum är hybrider, det vill säga ölstilar som blandas. Suröl inspirerad av porter eller ipa blandat med mjöd. Naturale är ett annat framstående bryggeri som bryggt fler än 50 olika öl och gärna experimenterar med stilar och smaker. Deras lilla och mysiga husbar heter Naturale Bar och ligger en liten promenad bort från Tsota Tsota. Väldigt trevlig och personlig atmosfär så ett perfekt ställe om man vill ta en öl i baren och träffa människor. Seahorse brewery är ett av de mindre bryggerierna men gör riktigt bra hantverksöl och deras husbar är bohemiska SMA bar. På SMA står en piano redo att spelas på och ungdomar från olika subkulturer möts där över en ipa för att umgås och spela brädspel. 

 

 

DEN POPULÄRA MICROBRYGGDA ÖLEN TAR SNABBT SLUT

Lost Ridge brewery har bryggt ett 20-tal öl men saknar husbar i Tblisi så de får man köpa i någon av ölbutikerna eller i vissa barer. Bevri är ett annat bra bryggeri som håller på att växa. Maximus är ett annat bryggeri som ligger nära staden Kutaisi men får man tag på deras öl blir man nöjd. Bryggeriet 9 MTA gör en handfull öl men har också en utmärkt bar med samma namn där man även kan få tag på nordisk öl. De importerar från många länder så ölen blir något dyrare än den lokala. Bryggeriet 2 Tons är också intressant och de har en restaurang där man kan se bryggverket i full action. 

 

Två geologer startade bryggeriet Underground med ölnamn som alla refererar till geologiska termer och fenomen. Bryggeriet tillhör en av de mindre vilket betyder att de brygger 300 liter per gång. De flesta små bryggerierna i Sverige eller runtom i Europa brygger 1000 liter per gång. Brygger man 300 liter så innebär det att man får brygga tre omgångar för att fylla en 1000 liters jästank. Varje bryggning tar runt fem timmar så det blir mycket arbete. De flesta i Georgien brygger 500-1000 liter per bryggning så vi kan tala om mikrobryggerier och man förstår att ölen snabbt tar slut när man möter de törstande georgierna.

 

Samtliga bryggerier har i stort sett växtvärk så de skulle behöva skala upp men kostnaderna är enorma, därav bristen på öl som är märkbar. Vissa populära öl som fått höga betyg kan vara riktigt svåra att få tag på. Tbilisi är riktigt trevligt men nästan lite väl turistigt för den som gillar exotiska resmål. Men det är få turister som hittar till ölbarerna så där träffar man i huvudsak georgier. Staden har dessutom flera kullar och berg så man kan enkelt få ordentligt med vardagsmotion mellan provningarna.

 

Fler av Jonathans artiklar hittar du här. Annars kan du följa honom nedan.
WEBBSIDA | www.abudhabibeer.com
INSTAGRAM | Jonathan_beerman

 


Jonathan själv till vänster.

 

Translation
Georgia is an interesting country. And the micro brewery beert culture is growing. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *