Turkiet, Bartin, Amasra

 

Ett isande regn häller över oss. Det går  rätt igenom min tunna jacka och jag kan inte stoppa skakningar som går genom kroppen. Våra omtänksamma guiders försök att avhjälpa situationen med  paraplyer, hjälper tyvärr inte min situation jättemycket.

 

Jag är oerhört temperaturkänslig, men bara när det kommer till kyla. 45 plusgrader har jag inga problem med. Det är först när fina resekollegan Johnny undrar om jag inte ska gå in och hoppa över den guidade turen, som jag inser att de ofrivilliga skakningar även syns för andra. Men min vilja att upptäcka och rädsla för att missa något, är större än rädslan för förkylning och lunginflammation. Vi befinner oss i Amasra i norra Turkiet. På Svartahavskusten. En gammal fiskeby och hamnstad vid Svarta havet i Bartınprovinsen. Som förr hette Amastris.

 

Homeros brukade däremot benämna staden som Sesamus eller Cromna. Vi har precis avnjutit en otrolig lunch där vi fått testa mängder av mezerätter från regionen. Meze är motsvarigheten till Spanska tapas, och används för smårätter bland de flesta av Medelhavsländerna och i Mellanöstern. Även om det från början är ett Turkiskt ord. Att jag fryser påverkar så klart min upplevelse av Amasra, men bara lite. Jag kan ändå se framför mig hur denna stad lever upp under sommarmånaderna.

 

Turkiet, Bartin, Amasra

 

DET MYSIGA CENTRUMET I AMASRA

Vår tur börjar vid stadens fästning. Det finns så klart en här, precis som i många andra städer i Turkiet. Den byggdes av Romarna, men dess nuvarande murar är från den Bysantinska eran och Genovesiska. Dess östra murar är 60 meter långa och dess södra 300 meter långa. I de små gränderna vi passerar ser vi de mest unika sätt att smycka trädgårdar. Att göra om stövlar till blomkrukor har jag sett för. Likaså bildäck. Men aldrig har jag  väl  sett en toalettstol användas till samma syfte. Eller en vask. Inte heller har jag sett träd dekoreras med flip flops. Hotell och hem delar utrymmet med stadens murar. Och mitt i allt detta, finns den lilla Bysantinska kyrkan.

 

Att Amasra idag är mycket uppskattad för sina stränder och naturliga miljö, förvånar inte. Hit kommer turistande Turkar varje år för att njuta av både kultur, historia, fina moskéer, badstränder, promenadstråk, natur och trekking uppe i bergen och nattliv. Trots att det är lågsäsong, håller flera butiker i det basarliknande centrumet öppet. Mysiga små butiker som erbjuder både krimskrams och fantastiska lokala hantverk i trä. Och för den med nyfikna smaklökar, finns det mycket gott att ta med sig hem.

 

 

VÄGMONUMENTET KUŞKAYASI & AMASRA MUSEUM

För den historieintresserade är kanske ett stopp vid vägkantsmonument Kuşkayası ett måste. Man hittar det strax utanför staden Amasra, i Bartın-provinsen. Det uppfördes under den romerska kejsartiden och är unikt för Turkiet. Det enda exemplaret i hela landet. Det byggdes av Gaius Julius Aquila, prokonsul av Bithynia et Pontus, till ära av den Romerska kejsaren Roman Tiberius Claudius Germanicus, AD 41-54. På monumentet hittar man graverat texter både på grekiska och latin.

 

På Amasra Museum kan man utforska områdets historia närmare. Byggnaden som man hittar museet i, var från början menat att husera det Marina gymnasiet, 1884. Men bygget avslutades aldrig. Det övertogs av kulturministeriet 1976 och blev efter renoveringarna ett museum som öppnaden 1982. Här finns fyra olika utställningar. Två etnografiska och två arkeologiska. I museets trädgård hittar man arkelogiska stenar från Hellenistiska perioden, Romerska, Byzantinska, Genovesiska och Ottomanska perioden. Som alla en gång dominerat staden.

 

Turkiet, Bartin, Amasra

 

DEN STORA GRUVOLYCKAN HÖSTEN 2022

Bara en månad innan vi tar mark i Amasra fylls nyhetsprogram världen över om en olycka i just Amasra. En gruvolycka på tre hundra meters djup. Samlade restgaser tros ha antänts medan 110 gruvarbetare bröt kol. Dödssiffran slutade på 41, sedan räddningsmanskap lyckats ta sig till en förolyckad gruvarbetare inne i schaktet, med hopp om att finna honom vid liv. Det var den siste som var kvar i djupet. Turkiet har varit med om svåra gruvolyckor tidigare. 301 gruvarbetare omkom i en olycka i Soma i västra delen av landet 2014.

 

9 SAKER ATT SE & GÖRA I AMASRA

1. Vägkantsmonument Kuşkayası.
2. Shopping och promenad bland stadens  kullerstensgränder i centrum.
3. Strandliv.
4. Amasra Museum.
5. Njut av utsikten från Kemere Bridge och ta bilder på stadens bukt och Rabbit Island.
6. Fiskelunch på någon av stadens alla restauranger.
7. Se solnedgången från någon av alla klippor som omger Amasra.
8. Ta en båttur runt Rabbit Island.
9. Besök den lilla Bysantiska kyrkan.

 

TA SIG HIT

Vi tog oss hit med buss från Istanbul, cirka fyra timmar. Det eftersom provinsen Bartin inte har någon flygplats. Hem tog vi flyg från Zonguladak. Närmaste andra flygplats är Ankara och därifrån kan man ta bussen hit som tar ungefär 4 timmar. Man kan så klart också bila hit.

 

Turkiet, Bartin, Amasra

Turkiet, Bartin, Amasra

Turkiet, Bartin, Amasra

Turkiet, Bartin, Amasra

Turkiet, Bartin, Amasra

Turkiet, Bartin, Amasra

Turkiet, Bartin, Amasra

Turkiet, Bartin, Amasra

Turkiet, Bartin, Amasra

 

Translation
In the north of Turkey, you can find the small fishing village of Amasra. A cute and pitoresque village that mainly houses Turkish tourists. But here, you can enjoy beaches, nature, culture and good food. 

 


Denna resa var en PR-resa arrangerad av Go Turkiye.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *