Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

Turkiet, shopping

 

Jag tillhör inte gruppen av personer som gillar att shoppa. Att gå i affärer är mest jobbigt och att handla kläder ännu jobbigare. Däremot älskar jag att shoppa skor. Så mycket enklare. Men det finns en sida av mig som gillar shopping. Den sidan som hamnar på marknader eller matbutiker när den är ute och reser.

 

Jag älskar att gå på marknader och hitta lite annorlunda saker. Och min förkärlek för saluhallar ska vi inte ens gå in på :). Något jag uppskattar, är att handla med mig godsaker hem. Kryddor, kaffe, nötter, pasta och min kanske största svaghet, färgglad keramik. Hade så mycket att vi var tvungna att köpa en stuga som passade till ;). Just nu kan det vara svårt att fynda och handla billigt. Stigande priser över hela världen och svag svensk valuta gör att det kanske inte är lika billigt för oss som det brukade vara. Men det går att fynda. Och det gjorde jag i Turkiet. Senaste gången blev det en hel del shopping.

 

SHOPPING I TURKIET

Varorna som säljs i Turkiet är ofta av god kvalitet oavsett om man väljer att handla något som liknar en kopia eller inte. I de större orterna är utbudet stort och priserna låga. Här finns allt från stora gallerior till små mysiga butiker och basarer. Denna gång handlade jag uteslutande i specialbutiker. Mycket på grund av bristen på tid. De traditionella basarerna består av små butiker som säljer det mesta. Och det är här jag älskar att shoppa. I ett myller av människor som vill fynda visar butiksägaren upp sina varor både i och utanför butiken. Och att man får provsmaka det mesta, gör det inte lättare att låta bli att köpa med sig godsaker hem.

 

En av de första sakerna du kanske tänker på, när det kommer till Turkiet, är mattor. Andra populära produkter är bland annat lampor, silver, guld väskor, smycken, sjalar, kryddor, skor och kläder. De orientaliska turkiska mattorna är handgjorda enligt gammal turkisk tradition och tar allt från månader upp till år att tillverka. De håller god kvalitet och priset är betydligt lägre än vad du behöver betala i Sverige för samma matta. Men det kräver kanske att man kan lite om mattor för att göra en bra affär. Och ska du handla guld, tänk på att få med ett godkänt äkthetsbevis. Kom också ihåg att pruta rejält för att göra en riktigt god affär.

 

LÄS MER: De kallar oss Valutasvin, en krönika av Karin Wallen

 

 

SHOPPING I TURKIET & KONSTEN ATT PRUA

Detta är en egenskap jag saknar helt. Jag har kanske försökt pruta ett par tre gånger i hela mitt liv och är så obekväm i situationen. Men i Turkiet är det lite av en sport och ofta kan man får ner priset ganska mycket. Utgångspriset är satt med tanke på att det kommer att prutas ner. Jämför priser mellan olika butiker för att få en uppfattning om vad priset bör vara. Och, om du är du skicklig kan du få ner priset till 60 % av priset du först fick av försäljaren. Däremot prutar man sällan i butiker med kassaapparat och på gallerier. Det är faktiskt inte ens tillåtet att pruta där.

 

KRYDDOR & NÖTTER

Kryddor är något jag ofta handlar med mig hem. Inte så mycket för att det nödvändigtvis är billigare, men det är ju roligare. Några kryddor som faktiskt är väldigt mycket billigare i till exempel Polen är paprikapulver och peppar. Denna gång köpte jag med mig ett kvart kilo paprikapulver hem. Ett kilo torkade fikon. Ett kilo kanderade nötter. Och ett kilo nötmix. Mina tre kilo nötter och kvart kilo paprika betalade jag 375 kronor för.

 

KERAMIK

Åh vad jag är förtjust i annorlunda och färgglad keramik. Allt från Engelska blå och vita Wedgewood, grekiska bruna gratängformar till mellanösterns färgglada skålar och muggar. Denna gång besökte vi en keramikmuseum och där hittade jag skålar med ett mönster jag aldrig sett förut. På Guray Pottery Museum i Kappadokien inhandlade jag dessa sex ljuvliga skålar för endast 100 kronor. Och de fyra muggarna [som bara var tre när jag kom hem] och luftballongen gav jag cirka 350 kronor för.

Turkiet, shopping

Dessa köpte jag första gångenTurkiet, shopping

 

TURKISH DELIGHT & BAKLAVA

Turkish delight, baklava och halva är några av de söta delikatesser man bör köpa med sig hem. Om man ska jämföra turkish delight med något, är det kanske den svenska marmeladkonfekten. De kallas också ofta lokum eller loukomi. Det är en konfekt baserad på pektin, socker och någon form av fruktsaft. Väljer man att gå in i en specialaffär, kan man välja och vraka mellan olika smaker och konsistenser.

 

Halva däremot är en variant av konfektyr gjord på mannagryn eller tahini. Halva var ursprungligen ett indiskt recept som spridits över västra delarna av Asien, Medelhavsregionen och Balkan. Och så har vi baklava, den kanske sötaste av sötsakerna. Baklava är ett mycket populär bakverk i mellanöstern. Den kan tillagas på en mängd olika sätt, men den ska alltid innehålla filodeg, smör och nötter och är oftast toppad med en sockerlag. Den är inte riktigt lämpad för de som inte har en riktig “sweet toth”.

Turkiet, shopping

 

INREDNINGSDETALJER

Heminredningsdetaljer finns det gott om i Turkiet. Om du har en begränsad budget, kan du hitta fina keramikvaror som är billigare. Men då får du ofta leva med att de kanske är märkta med namnet på destinationen. Men för inte mycket mer kan du hitta vackra detaljer utan märke. Du kan fynda kuddfodral, tyger i vackra färger och sjalar. En gång, när vi var i Tunisien, fick en enorm fågelbur följa med hem :). Mina tre keramikkulor [varav två ska sitta i julgranen] kostade 400 turkiska lire. Cirka 100 svenska kronor.

Detaljer i vårt hem

 

TE & KAFFE

Denna kategori får alltid följa med hem. Inte bara för att det är en bra affär, utan också för att det turkiska kaffet är godare för att göra just turkiskt kaffe. Finmalda kaffebönor som man kokar kaffe på i en liten kanna. Turkiskt äppelte är bland det godaste jag vet. Inte helt kalorifritt eller sockerfritt, men värmer gott på vintern. Förra gången jag var här, fick jag också tipset om en dryck som heter Instant Saleph. Jag har inte testat den än, men återkommer med resultatet :). Om jag förstått det rätt, så är det en typ av mjölkdryck smaksatt med kanel. Lite som chai. Rätta mig gärna om jag har fel.

Turkiet, shopping

 

Translation
Tureky is the perfect shopping destination. Here you can find beautiful ceramics, spices, coffee and tea, carpets and much more for a good price. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Jag invigde min nya skål från Kappadokien i helgen. Sallad till lördagsgrillen i stugan. :-)

    1. Ska ta ner mina i helgen:). Är ju så fina. Bra köp tycker jag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *