– Artikeln innehåller reklamlänkar –

Installera förinställningar, presets, på Lightroom mobil

 

Instagram. Denna app att älska och hata. Ja lade ut min första bild 2013, nionde maj faktisk, så ganska exakt tio år sedan på dagen. Och flödet har blivit en dokumentation av mitt liv. Händelser, stunder och resor. Men också min fotoresa. Utvecklingen av mitt fotograferande och redigerande. 

 

Det var länge sedan jag bläddrade i Instagramflödet, men inför detta inlägget, gjorde jag det. Tänk att det ska behövas en milstolpe som tio år och tio tusen följare för att göra det. När man bläddrar, inser man hur mycket man har varit förunnad att få vara med om. Allt från vänner och familj. Till våra katter. Vissa finns inte med oss mer, katterna alltså. Till min resa med bloggen och min allra första pressresa, första betalda uppdrag och alla våra resor med mannen. Jag är redo att bli gammal äldre :). Min första bild för ganska exakt på dagen tio år sedan…

Min första pressresa som gick till Italien

Mitt första betalda uppdrag gick till Danmark

 

FILTER & PRESETS PÅ INSTAGRAM

För några år sedan… ja, ni vet när Instagram började leka med sina algoritmer, tappade jag som många andra lusten för appen. Kändes meningslöst att publicera bilder och meningslöst att bläddra i ett flöde som sällan visade bilder från de man frivilligt följde. Jag visste inte riktigt vad som skulle krävas för att appen skulle bli underhållande igen. Men det kändes inte som jag kunde lägga ner den. Det är ju ändå en app som är starkt kopplad till min blogg och mitt företag.

 

Jag hade lekt lite med Instagrams filter, och det gjorde väl det lite roligare. Men inte tillräckligt. I samma veva började jag följa en Influencer som heter Kelly Hill på Instagram. Hennes flöde var fantastiskt. Inspirerande, enhetligt och färgkoordinnerat. Hon pratade mycket om Lightroom och presets [motsvarigheten till filter i Instagram, men för fotoredigeringprogram]. Hon gjorde också egna. Så jag köpte några av hennes. Och det var början för vägen tillbaka till Instagram.

 

Installera förinställningar, presets, på Lightroom mobil

 

LIGHTROOM & 123 PRESETS

Först då, fick jag tillbaka glädjen för Instagram. Att kunna leka med bilder och vara mer kreativ. Planera ett flöde. Till och med lite i förväg planera vilken typ av bilder man vill ha med sig hem från resan [även om det inte alltid är möjligt på grund av väder och vind]. Jag började använda Kelly Hills presets runt 2019, tror jag, och mest på resor och upplevelser här hemma i Skåne. Detta ledde till att jag började skapa egna presets. Ett för varje resa. Jag utgår från något jag köpt och gillar och ändrar det sedan till jag tycker passar senaste resan och tanken jag har för flödet.

 

Eftersom Kellys presets hade en specifik estetik, kände jag att jag ville testa några andra. Jag tog hem presets från Freepresets som är en gratis sida. Och sedan från Hashtag, ej gratis. Till sist hamnade jag på en sida som heter 123 Presets. Där är presetsen inte gratis, men sedan jag började köpa min presets där, har jag slutat leta på andra ställen. Man köper 3 grupper av presets, men får 12. Bra deal enligt mig. Några av mina absoluta favoriter är Forest, Vacay och Dreamy Bright. Köper du till exempel de tre, får du välja ytterligare nio set gratis.

 

 

SÅ HÄR INSTALLERAR MAN ETT PRESET I LIGHTROOM MOBIL  

Jag använde Lightroom för Desktop långt innan jag installerade appen. Där använde jag redan presets och gjorde egna förinställningar [som filter kallas]. Men att använda appen kändes mer komplicerat. Och jag erkänner, det är inte helt enkelt de första gångerna man ska installera ett nytt preset i appen. Det tog cirka tio rundor av istallation innan det började kännas naturligt och enkelt. Dessutom, oavsett var man skaffar sig filter eller presets, ingår installationsfiler på hur man gör. Oftast på engelska.

 

Att installera förinställningar på datorn är lite annorlunda. Faktiskt ganska mycket enklare. Men om det en annan gång. Så här installerar man dem i Lightroom mobil. Och skulle det vara så att du har lättare för att lära visuellt, så kommer det inom i dagarna en “short” instruktionsguide på Youtube.

 1. STEG 1
  Ladda ner Lightrooms redigeringsapp.
 2. STEG 2
  Lägg till dina nyköpta presets i ett album i ditt galleri på telefonen.
 3. STEG 3
  Skapa två album i Lightroom. Ett där du kan spara dina presets och ett där du kan lägga dina bilder som du vill redigera.
 4. STEG 4
  Lägg till dina presets, som är bilder, i albumet du skapade för presets. Öppna albumet och klicka på den lilla ikonen för att lägga till bilder längst ner till höger.
 5. STEG 5
  Klicka på bilden för att öppna den. Klicka på de tre prickarna uppe till höger och välj “skapa förinställning”.
 6. STEG 6
  Innan du sparar bilden, klicka på förinställningsgrupp och skapa. Skapa där en grupp som du vill att bilden ska tillhöra. Till exempel “FOREST”. Döp sedan bilden till typ “Forest V1”.
 7. STEG 7
  Nu är det dags att börja redigera bilder med den nya förinställningen. Gå till appens startsida, lägg till bild med plustecknet. Välj bilden. Klicka på ikonen förinställningar i verktygsfältet och välj den preset du vill använda. Bilden kommer nu redigeras efter förinställningen. Spara bilden. Klart.

 

FrankrikeInstallera förinställningar, presets, på Lightroom mobil

England
Installera förinställningar, presets, på Lightroom mobil

Mexiko
Installera förinställningar, presets, på Lightroom mobil

Skåne
Installera förinställningar, presets, på Lightroom mobil

 

Translation
There are tricks to making Instagram more fun. One of them is to use Lightroom for mobile. With presets, that is like Instagrams filters, you can make your gallery match in color for all your pictures or just series of shots in your flow. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *