Tokyo, Tsukiji Fish Market (33)

 

Truckarna far förbi oss i en hastighet som om det vore på en motorväg. Klockan är tio i Tokyo och en av världens största fiskmarknader lider mot sitt slut.

 

Truckarna far förbi oss i en hastighet som om det vore på en motorväg. Klockan är tio och en av världens största fiskmarknader lider mot sitt slut. Fiskemännen har varit här sedan klockan fem på morgonen och sålt av nästan all den nyfiskade fångsten. Vi är några få turister som inte orkat gå upp klockan fem och nu suger i oss resterna av marknaden och duckar till höger och vänster för truckarna, skotrarna och de små lastbilarna. Synen av många för oss nya varianter av fisk och skaldjur, den livliga atmosfären, säljare och köpare som skyndar runt gör Tsukiji Fiskmarknad till en av de största turistattraktioner i Tokyo.

 

Marknaden som ligger vägg i vägg med det snofsiga området Ginza har funnits här sedan 1923. Då, öppnades den här som ersättning för fiskmarknaden i Nihonbashi, som likt resten av Tokyo, blev totalförstörd under den stora Kantojordbävningen. Marknaden delas upp i två delar, den inre och den yttre marknaden. Den inre marknaden är numer stängd för turister fram till klockan 09:00, då den värsta kommersen är över. Nästan var sjätte fångad fisk i hela världen säljs här, 2 000 till 2 500 ton fisk och marina produkter per dag, och man får en spännande inblick i japanernas kärlek för havets alla läckerheter. Om man vill uppleva marknaden får man passa på de närmaste åren. Planerna att flytta marknaden har funnits länge. Men nu vill man genomföra det helst innan OS, till Tokyo Bay.

 

 

SUSHI I EN AV SUSHIBODARNA

Efter att ha gått rader upp och rader ner och fascinerats av marknaden är det dags att smaka några av specialiteterna. Runt fiskmarknaden finns många matbodar som så klart serverar fisk i alla dess former. Många av dem är så små att man nästan sitter utanför restaurangen. Vi bestämmer oss för en av sushibodarna som inte har någon kö utanför. När vi kommer in är varenda stol upptagen och längs väggen sitter folk och väntar. Trots det tittar sushikocken på oss, ler och vinkar in oss. Jodå, visst går det bra att komma in. Vi går in och väntar bara några minuter innan vi får plats framför de två sushikockarna. Och det är verkligen något speciellt med att sitta och titta på när kockarna gör sushi i en galen hastighet. Och att de har koll på vem som ska ha vad. Alla har valt olika menyer och ändå hamnar allt framför rätt person efterhand som det blir klar. Det pratas och skrattas och även om vi inte förstår vad som sägs, dras vi in i stämningen och skrattet.

 

Efter lunchen går vi runt och upptäcker området Tsujiki. Så klart är det fullt av små butiker som säljer fisk i alla dess former, små sushibarer och väldigt lite utländska turister. Vi ser stora fiskhuvuden, katter som ligger och sover under fisk och folk som oss som bara strosar runt och insuper atmosfären. Precis utanför grossistmarknaden finns en blomstrande “Yttre Marknad” som består av små butiker och restauranger som tillgodoser produkter till allmänheten. Här hittar du alla typer av livsmedelsrelaterade varor, knivar, grönsaker och fisk till salu i mindre portioner än hos partihandlarna.

 

Tokyo, Tsukiji Fish Market (61)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (3)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (54)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (23)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (6)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (22)

 

LITE ATT TÄNKA PÅ INFÖR DITT BESÖK PÅ FISKEMARKNADEN I TOKYO

Eftersom partihandeln i området bedriver försäljningsverksamhet är det viktigt för besökare att inte störa detta genom att följa följande regler:

 • Gå inte in på områden som är begränsade till behörig personal.
 • Blockera inte trafiken.
 • Ta inte med stora väskor eller resväskor in på marknaden.
 • Fotografera inte med blixt under tonfiskauktionen.
 • Gå inte in på marknaden i högklackade skor eller sandaler.
 • Ta inte med små barn och husdjur.
 • Rök inte på marknaden.
 • Rör inte fisken.
 • Olika problem har uppstått i samband med det ökade antalet turister. Som problem med sanitet, temperaturkontroll som orsakas av in och utpassering av större antal obehöriga, och problem med besökare som hindrar auktionen och andra aktiviteter. Detta särskilt tidigt på morgonen då auktionen med tonfisk hålls i partihandelsområdet. Av dessa skäl är turister för närvarande inte tillåtna komma in i delen med partihandel av tonfisk. Endast 120 personer släpps in varje morgon i grupper om två, från 05:25-05:50 och 05:50-06:15, men det är “first come first served” som gäller och man ska helst vara där redan klockan 5.
 • Stängt på söndagar, helgdagar och vissa onsdagar.

 

HUR MAN TAR SIG DIT

 • Tsukiji Fiskemarknad ligger på ny plats, men yttre butikerns finns kvar. Tsukijishijo Station på tunnelbanelinjen Oedo Line. Alternativt en 5 minuters promenad från Tsukiji Station på tunnelbanelinjen Hibiya Line. Den närmaste JR stationen är Shimbashi, där du kan gå till marknaden på ca 15 minuter.
 • Från Tokyo Station ta Marunouchi tunnelbanelinjen från Tokyo till Ginza, 3 minuter, och byt till Hibiya tunnelbanelinjen för att komma till Tsukiji Station, 3 minuter. Biljettpriset är cirka 160 yen.
 • Från Shinjuku Station ta Oedo tunnelbanelinjen direkt från Shinjuku Station till Tsukijishijo Station. En enkel resa tar 20 minuter och kostar ca 260 yen.

 

 

NYA FISKEMARKNADEN I TOKYO, TOYOSU

Tsukijis marknad i Tokyo var världens i särklass största fiskmarknad. Mer än 2500 ton fisk såldes dagligen här. Marknaden fanns på samma plats sedan 1923, då den öppnades som en ersättning till fiskmarknaden i Nihonbashi som, likt resten av Tokyo, blev totalförstörd under den stora Kantojordbävningen. 2001 togs ett beslut att flytta marknaden. Men det skulle ta 17 år innan fiskemarknaden slutligen flyttade.

 

Marknaden stängde den 6 oktober 2018, men området utanför, den “yttre marknaden” med restauranger. Över 600 fiskhandlare följde med under flytten, men många andra hade helt enkelt inte råd att följa med och beslutade att lägga ner sin verksamhet. Tsukiji fiskmarknad flyttades till Toyosu. Anledningen var bättre luftkonditionering och en möjlighet för marknaden att växa. Innan man ens hunnit börja bygga marknaden stötte man på det första problemet. Där Toyosu fiskmarknad ligger fanns tidigare anläggningar tillhörande Tokyo Gas.  Undersökningar avslöjade att koncentrationen av bensen i marken var 43 000 gånger högre än den tillåtna nivån. Så man fick börja med en rejäl sanering. Mer om nya marknaden kan ni läsa här.

 

LÄS MER: Fler artiklar från Tokyo

 

Tokyo, Tsukiji Fish Market (32)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (34)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (17)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (9)-tile

Tokyo, Tsukiji Fish Market (29)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (10)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (44)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (53)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (40)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (42)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (55)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (56)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (85)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (80)-horz

Tokyo, Tsukiji Fish Market (71)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (66)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (74)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (69)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (76)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (92)-horz

Tokyo, Tsukiji Fish Market (96)

Tokyo, Tsukiji Fish Market (99)

 

Translation
The Tsukiji Fish Market in Tokyo is one of the largest in the world. It is an amazing experince. But you better hurry up. It is about to move out of Tokyo because of the upcoming Olympics. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

5 Comments

 1. Åh – SUSHIHIMLEN!

  1. Hahaha… helt klart den bästa sushi jag ätit :)

 2. Shit pomfritt vad stort och coolt. Men tråkigt att det är så mycket turister att man får problem..

  1. Jag tyckte det var såååå häftigt. Om man kommer efter nio kan man strosa runt
   ganska fritt. Då har de flesta turisterna dragit vidare :)

 3. […] Discovering the planet skriver om Tsukiji Fish Market i Tokyo […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *