När jag ställer mig på balkongen i vår lägenhet, har jag utsikt över vackra Helgeå och Naturum på ett håll. Åt motsatt håll ligger det nya statshuset och fina Hotell C4. Men närmast oss, bara några meter ifrån, är vi granne med Kristiandstads badhus. Det som nu ska jämnas med marken och som fått lämna plats till Kristianstads nya Badrike.

 

Badriket har faktiskt premiär för allmänheten just idag. Vi, [Göran, jag och Malin]  fick möjligheten till en förhandsvisning för några dagar sedan. Med bilderna av det gamla badhuset i bakhuvudet, hade vi väl inga direkta förväntningar eller idéer om vad vi skulle vänta oss. Jag har bara gjort ett besök i det gamla badhuset, och med sina två bassänger kändes kändes det både trångt och nästan klaustrofobiskt. Men det som möter oss nu, är något helt annat. Ett badrike med något för alla och med genomtänkta praktiska detaljer på minsta nivå.

 

Trots att det första spadtaget inte togs förrän 2020, har projektet pågått sedan 2011. Det gamla Tivolibadet invigdes 1957 och dess tekniska status bedömdes redan 2012 som uttjänt. Idag, 30 september, är det dags för invigning för nya badriket. På dagen 65 år efter invigningen av det gamla badhuset. Namnet Kristianstads Badrike är ett namn som på ett lekfullt sätt ska hänvisa till ett badhus som är rikt på upplevelser och är till för alla.

 

LÄS MER: Här finns massor med tips på upplevelser och sevärdheter i Kristianstad

 

 

UPPLEVELSEN BÖRJAR REDAN PÅ UTSIDAN

Upplevelsen börjar redan innan man går innanför dörrarna till det 14 000 kvadratmeter stora badriket. Här möts man av ett badhustorg som dessutom är ett konstverk. Konstverket Hybrid Mutations som breder ut sig i mönstret i plattläggningen. Det är skapat av konstnären Ann Lislegaard och landskapsarkitekten Sophie Sahlqvist. 

 

KRISTIANSTADS NYA BADRIKE

Badriket är 14 000 kvadratmeter fördelat på två plan, källarplan samt en uppskjutande del där rutschkanan ska starta. 8 olika pooler varav två varmpooler. En 32 gradig och en 35 gradig. Här finns ett vattenland med en stor bassäng med ett så kallat strandbad. Och självklart finns också en separat småbarnsdel för de minsta barnen. I vattenlandet finns rutschbanor för stora och små, en strömkanal, trampoliner och hopptorn.   

 

För de som vill motionera och simma finns två 25-metersbassänger med tio banor att träna i. En för vanliga motionärer och en för skolor och föreningar. Utöver det finns ytterligare tre bassänger. En rehabbassäng, en undervisningsbassäng och en varmvattenbassäng. Alla tre bassänger är avskilda från varandra och olika aktiviteter kan pågå samtidigt. Varmvattenbassängen är öppen för allmänheten under speciella tider. 

 

 

RELAXAVDELNINGEN

På övre plan ligger relaxen med olika bastur, kallbad, varmbad och en terrass att koppla av på. Relaxavdelning har sju [tror jag :)] unika bastun med olika effekter. Det finns också en servering så gästerna aldrig behöver gå hungriga eller törstiga. Serveringen når man från både vattenlandet, receptionen och relaxen. Och trots att jag tycker att själva  vattenlandet är otroligt, är detta min favoritavdelning. För här kan man, även om man som jag varken gillar att bada eller basta, ändå komma för att bara njuta av atmosfären med en bra bok och ett glas gott vin. 

 

BADRIKETS NYA MATRIKE

I badriket finns det tre olika restauranger att välja mellan. På nedervåningen kommer det finnas ett kök med två serveringar. En i familjebadet och en i entrén inklusive uteservering. Det kommer att vara ett varierat utbud, som ska passa alla de olika målgrupper som besöker Badriket. I relaxen finns en bar, Penthouse, med lite mat & dryckesrättigheter. Restaurangerna kommer driva av Clubhouse som också driver bland annat Skepparslövs golfkrog och Arenarestaurangen. Men det finns också sittplatser för de som vill äta en medhavd matsäck istället.

 

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

 

BILJETTER & INTRÄDE TILL KRISTIANSTAD BADRIKE

Eftersom detta badrike omfattar olika delar och områden, kan man också lösa olika sorters biljetter. De olika biljettyperna ger tillträde till olika delar av huset och de olika grupperna stöter egentligen inte på varandra. Allt styrs via armbanden som man får när man löser sin biljett. Med hjälp av armbandet låser man sitt skåp, öppnar dörrar och handlar i restaurangen. Betalar gör man när man går ut och lämnar då samtidigt sitt armband. 

 

SAKER SOM JAG REAGERADE POSITIVT TILL

* Många olika badområden och hopptorn separat.
* Armband som går till både dörrar, skåp och registreras ens köp. Betalar gör man på vägen ut.
* Duschar med dörrar, för oss blygsamma :).
* En relax med fuskbrasa och riktig bar.
* Höj och sänkbara fönar.
* Höj och sänkbara pooler.
* Designdetaljer som påminner om vårt vackra Kristianstad. Som uttern i barnpoolen och växter [konstgjorda] men som påminner om vår flora och fauna.
* Att ett årskort för motionssimmare bara kostar 2.600 kronor.

 

Tack Caroline & Åsa för visningen av VÅRT nya fina Badrike. 

 

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

Sverige, Skåne, Kristianstads Nya Badrike

 

Translation
Kristianstad in Skåne is today christening it´s new baths, or “Bath Kingdom” as it is called. Here are several pools, both cold and hot. And a relax area with pools and saunas. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Wow, så fint det ser ut! Och förstås, fina bilder! :)

    1. Verkligen genomtänkt och långt över förväntningarna. Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *