Mitt normala genomsnitt för Julbord per år brukar vara två, max tre. Det ena är företagets och det andra med familjen på Julafton. Och ibland blir det också ett med förlängda familjen. I år har det blivit några fler.

 

Så igår när det var dags för det fjärde [egentligen femte, för jag var sjuk när förlängda familjen hade sitt], borde jag kanske ha hoppat över det. Men hur kan man tacka nej till en Jul på slottet. Och jag är så glad att jag övermannade tröttheten för några timmar och var med. Trolle Ljungby Slott ligger några mil utanför Kristianstad och är ett av Skånes Renässansslott. Godset ägs i dag av släkten Trolle-Wachtmeister. Godset som är från 1300-talet hette från början Ljungby och ägdes av familjen Bille. Sedan har slottet haft en brokig historia, som många gods och slott från början av förra århundradet. Bränder, återuppbyggnader och släktbyten. Läs mer om godsets historia på deras sida.

 

I det gamla växthuset hade det dekorerats till fest. Mer Julkänsla än så här är svårt att få. På borden stod öl och cider från Charlis Brygghus. Snöfall. Julefrid. Henri´s. Vilket är en självklarhet här. För här på gården hittar man också just Charlis Brygghus. Kasper som är grundaren och eldsjälen på bryggeriet är en av mannens närmaste vänner och han har följt Charlis Brygghus från när det var ett av Europas minsta microbryggerier till att numera vara ett slottsbryggeri.

 

Och Julmaten får det näst högsta betyget i år. Endast toppat av Julbordet som vi åt på Toftaholms Herrgård för några veckor sedan. Jag som för fem år sedan inte åt sill, men bestämde mig för att lära mig äta lite sill varje år, har detta året ätit mer sill än någonsin. Den varmrökta laxen från Näsum var fantastisk. Janssons kunde jag inte sluta äta. Saftsåsen var den godaste jag någonsin ätit. Och chokladen var så klart från Minas Chokladstudio.

 

Ja, vilken lyxig Jul jag haft detta året och än är den inte över…

 

 

Translation:
Last night I was at a Christmas Dinner at Trolle Ljungby Castle just outside Kristianstad. Great food and great company. 

 

Foto: Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Oj, vilket julbord! Förstår att det var riktig julstämning där.

  Här är det inte så mycket jul än. :) Som egen företagare får jag nöja mig med julbordet hemma med familjen. Det bästa julbord jag någonsin ätit var på Tyrol.

  1. Vi är ju också egna, men sitter på ett kontorshotell. Då kan man snabbt bli många på ett Julbord :)…
   Dessutom var faktiskt det bästa julbordet i år, det som jag och Göran tog oss tid för att åka på själva.
   Jag hoppas att julstämningen kommer och det blir massor med god Julmat och julstämning.
   GOD JUL & GOTT NYTT Anna så ses vi kanske i Stockholm i slutet på Januari.

 2. Svarar här också, hur o-juligt det än är. :)

  Nu var det länge sedan som jag blev spådd av Mr Ketur, men då gick det inte att boka utan man fick åka dit och ta en köplapp och sen vänta, tyvärr. Men om ni tycker väntetiden är för lång hos honom eller att han är för populär (han blev ju väldigt känd efter boken och filmen) så be er driver köra er till någon annan (de brukar vet sådant). Det är ganska vanligt med heliga män som spår eller “healar en” på Bali (särskilt området kring Ubud), så det finns många. Och upplevelsen mellan en icke känd helig man och en välkänd är ganska stor.

  1. Tack snälla för att du tog dig tid. Och perfekt Julklapp till mig här :)..
   Man kanske ska göra det till en grej och göra både och :). Jag var faktiskt
   inte inne på att göra det alls… tills jag läste ditt inlägg. Tack igen
   och ha en underbart GOD JUL!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *