Sverige, Stockholm, Haninge, Gudö

 

Tack, det är ett LB hus från Bromölla”. Jag rycker till när mannen framför mig svarar på min kommentar om vilket fint hus han har. Dels för att mina föräldrar har arbetat på LB hus, men också för att det ligger i Bromölla där jag kommer ifrån. Var detta ett tecken att jag ändå var ”hemma”, den där allra första dagen och promenaden i Gudö?

 

Tre månader tidigare hade jag blivit sjuk och det var starten på mer jobbigt på flera olika plan. Visst hade jag lekt med tanken på att ”åka hem till Skåne”, vilket hade känts tryggt och som en enkel lösning. Men längtan att få lite lugn och ro var större och när jag fick en öppning till boende i Gudö, tog jag den.

 

Jag upptäckte snabbt att Gudö inte var så stort. Jag tog nya stigar i skogsområden men platsen jag återkom till mest var klippan vid Långsjön. Insikten att jag gått vilse i livet var ledsam men någonstans fanns också en nyfikenhet på vad som väntade härnäst. Jag har tidigare hållit kurs i Mental träning och plockade nu fram den, fastnade speciellt vid alla frågor. Jag började öppna upp, lyssna inåt och skrev mina svar på dessa frågor samtidigt som jag kände hur min väg framåt började formas.

 

 

GUDÖ, SMULTRONSTÄLLET MELLAN HANINGE & TYRESÖ

Jag bodde vid kanalen som skiljer Haninge från Tyresö kommun. Det var en enorm frihetskänsla när jag gick barfota de 50 stegen nerför backen med min SUP bräda. Beroende på vad jag ville uppleva, så paddlade jag till vänster ut i Drevviken och fick se solen gå ner. Paddlade jag istället till höger, kom jag ut i Långsjön, och såg ”min” klippa från brädan och njöt av solen som var på väg att väcka dagen.

 

Det var också Långsjön jag gick runt när jag ville ha en långrunda, cirka sju kilometer. Ville jag ha en ännu längre skogspromenad, vek jag in i Tyresta Nationalpark. Och ville jag bara gå en snabb promenad så var det bara att följa Bondvägen, vika av till vänster och ta Hakvägen tillbaka mot Gudö Åväg där jag bodde. Samma runda varje gång.

 

Enformigt ´men jag gillade att känna igen mig, området och människorna. Man sa hej, stannade till, småpratade. Och med vissa blev det längre samtal och ofta fick jag höra gammal historia från förr. Bland annat om det nergångna tvätteriet. Att de förr i tiden tvättade åt de som bodde inne i stan och under min tid i Gudö kunde jag följa processen hur det nergångna tvätteriet såldes, revs och byggdes upp till lägenheter.

 

 

ÅKA UT PÅ LANDET

Det var inte bara tvätten som Gudö tog hand om, utan även människor från stan som ville ha lite lugn och ro. för dem var Gudö att åka ut på landet och där hade  man sitt sommarboende. En av många historier är från Kjell. Hans mormors mor, tog ångloket från Södra station och till Drevviken, därifrån färjan vidare till Gudö terrassen och så gick hon sista biten. Anna som var hennes namn, tillbringade flera somrar på Tutvikens gård, varpå bonden Calle Rosing och frun Klara tyckte att det var dags att hon skulle ha ett eget hus. Så de styckade av mark, sålde till henne för ett pris på 2500 kr. Köpet skedde 3:e oktober 1926, hon byggde upp sitt hus och idag bor Kjell där med sin fru.

 

Här landade jag. Bland gamla hus, historier och något man bevarat och det var fantastiskt att gå i kvarter med nybyggda hus och så plötsligt dök det upp en gammal sommarstuga mitt bland dem. Som en påminnelse att allt inte behöver gå framåt, bytas ut eller förnyas, ta tillvara på det som finns. I dagens samhälle när det går snabbt, både i livet och tillverkning, allt ska vara lönsamt och effektiviserat, tror jag att det är viktigt att stanna upp och fråga sig om man vill fortsätta på den banan, och hur mycket som är okej för en själv. Som jag gjorde. Som även Fanny och Rasmus gjorde, som också bor i Gudö.

 

 

PÅ BALI KOMMER IDÉERNA

De var på Bali för några år sedan där Fanny fick en ide som hon bestämde sig för att arbetade vidare på. Till en början som en lösning för alla blöta kläder man bär med sig som blöter ner resten av packningen. Men sedan också som ett sätt att leva ett mer organiserad och enkelt liv där man även tänker på miljön. Det blev väskan GO-DRY. De lever och vill också inspirera människor till mer rörelse, frihet och ett mer aktivt liv. Men också ta sitt ansvar som företag.

 

Ta ansvar mot vår planet och människorna som finns här, därför var det viktigt att man även tänkt på miljön. Det var med stolt röst jag hörde att deras lösning var att använda återvunnen textil och att all tillverkning sker här i Sverige. När de berättade sin historia och tankar så kände jag det samma. De har inte heller bara kört på framåt och tagit en väg eller produkt som hade varit lätt att genomföra, utan de vågade lyssna inåt på det som var viktigt för dem och vågade gå sin väg.

 

Jag har nu lämnat Gudö. Bär min GO-DRY väska [som är alldeles för snygg för att bara användas till blöta kläder] och påminns på så sätt om tiden i Gudö. Jag har också minnen i min mobil med väldigt många foton på soluppgångar från min klippa. Men de flesta minnen bär jag inom mig och jag är stolt över att jag vågade dra i livets handbroms, ta och ge mig tid att landa, LADDA OM, för att hitta min egna väg framåt. Hej Vanlife!

 

Tack Gudö för allt, du var och kommer att förbli mitt smultronställe.

 

 

HITTA TILL GUDÖ & ATT GÖRA DÄR

  • Vill du besöka Gudö? Från Stockholm central, ta tunnelbanan till Gullmarsplan, därefter bussen till Gudö
  • Att göra i Gudö: Kanotuthyrning vid Gudö Åväg rekommenderas, liksom promenad runt Långsjön, in i Tyresta Nationalpark.
  • Vill du också ha en vattentät väska som värnar om miljön och hjälper dig organisera din packning? Läs mer och beställ din GO-DRY – HÄR
  • Önskar du frågorna som hjälpte mig framåt för att själv komma framåt, går de att ladda ner här.
  • Här finns en utförlig guide för saker att göra i Stockholm om du vill upptäcka huvudstaden lite mer.

 

Sverige, Stockholm, Haninge, Gudö

Sverige, Stockholm, Haninge, Gudö

Sverige, Stockholm, Haninge, Gudö

Sverige, Stockholm, Haninge, Gudö

 

Translation
Stockholm is the capital of Sweden. And while most people visit the old park and the archipelago, there is so much more the explore if you are adventourous. Like the small village of Gudö, in Haninge Kommun. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Malin Gustafsson

Det började med fyra gästinlägg om Thailand och nu är Malin en av våra residenta skribenter. Malin är den som kommer skriva mer om aktiva resor, aktiv semester och personlig utveckling. Utöver här hos oss, hittar du Malin på LADDA OM. Företaget där hon erbjuder tjänster som mental träning, att starta företag, föreläsningar och mycket mer.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *