Förra helgen tillbringade vi på Ystad Saltsjöbad. För mig var det första gången där och defenitivt inte sista. Som spa kan man knappast ha ett bättre läge än man har här. Precis på stranden vid havet. Utöver spa-avdelning med traditionell massage, bad och träning, finns här också upplevelser inspirerade från hela världen.

 

Här finns möjlighet att bada i ett Hamam, [turkiskt bad], där man tvålas och skrubbas på uppvärmda britsar. Du kan också välja The Creek Experince, en upplevelse inspirerad av lagunerna i Amazonas. Men jag väljer något mindre sparelaterat denna gången.

 

Medan mannen är på konferens bestämmer jag mig för att ta en lång promenad längs med den flera kilometer långa strandpromenaden. Dagarna blir allt kortare och jag vill passa på att njuta av solen medan jag kan. Men jag kommer inte mycket längre än 500 meter. Lennart Lundberg, “Pensionist”, kommer lite i vägen. 45 minuter senare snurrar det lite mellan öronen. Här blev det en historielektion som heter duga. Lennart kallar sig själv pensionist och om jag inte förstod det fel, har hans familj haft en plats här sedan 1930-talet och där börjar också min och Lennart resa; Från början var det inte badstugor här utan badtält, sin nya hytt byggde han själv för ett år sedan, arrendet på den lilla tomten är 690 kronor per år, Lennart har alltid skånska flaggan uppe vardagar och den svenska söndagar .

 

Det snurrar vidare i lilla huvudet, östliga vindar, Pommern, garnisoner, slaget vid Leipzig, regemente i Stralsund, krigsherrar marscherade här, skåningarna var danska, Saltsjöbaden brann ner, Skånska regionsregementet, Krig i Finland, något om att Napoleon ingick kompanjonskap med Danskarna, 27000 något, Aken…… Jag är lite osäker på när jag faktiskt började fundera lite mer på min promenad. Jag gillade Lennart, men krigshistoria vill bara inte ta någon plats i minneslådan. När väl jag och Lennart säger hejdå, har det blivit lite kyligare och lite mindre sol. Men jag fick ju min promenad, och faktiskt ganska mycket mer.

 

Trots Lennarts historiekunskap, har tyvärr inte min blivit mycket bättre. Däremot har jag upplevt ännu ett otroligt mysigt ställe här hemma runt knuten. Efter en frestande eftermiddagsfika [som jag kanske borde hållit mig bort från, ler],  avslutades kvällen med bankett, Hasse “Kvinnaböske”Andersson,  och Företagarnas val av Skånes och Blekinges bästa företagare.  Nästa gång, för det blir en nästa gång, är målet ren spaupplevelse.

 

   

 

Foto: © Discovering The Planet

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *