Det är över tio år sedan jag firade min födelsedag. Jag tillhör den där gruppen kvinnor som inte alls uppskattar att bli äldre. Men två gånger per år äter jag middag på fin restaurang med bästa väninnan. Varannan gång tar hon notan. När jag fyller år. Och varannan gång tar jag notan. När hon fyller år. Bästa dealen ever.

 

Bristen på tid denna höst, innebar att vi för första gången, sedan vi startade traditionen, slog ihop födelsedagarna och firade varandra samtidigt förra veckan. Så jag bokade bord på den ny restaurangen Smaca i Kristianstad. Meddelar henne nyheten med ett barns lycka. Bara för att höra att det blir fjärde gången på två veckor hon besöker den :). Ingen överraskning, men jag vet nu att hon gillar den :).

 

Vi får bord vid det öppna köket.  Jag älskar öppna kök. Det gör att middagen blir lite mer av en upplevelse. Dessutom är det rätt trevligt att kunna se sin mat bli tillredd precis framför en. Vi börjar med husets fördrink. Jag som normalt inte är mycket för drinkar bara älskar den här lite sötsura gindrinken. En Normandie Sour med lime, gin, vermouth och lingon. Sedan är det dags för första rätten. Vi har valt Smacas femrätters avsmakningsmeny. Utan att ha sett menyn. Första rätten kommer in. I söt liten glasburk serveras vi en ceviche med dill och rökt äggula.

 

OM SMACA I KRISTIANTAD

 

Smaca öppnade 1 juni i år av Martin Skoog och hans fru Carina. De skrev kontrakt på lokalen i januari och bara sex månader senare stod restaurangen öppen. Att hinna bygga upp en restaurang på sex månader är imponerande. Framför allt i en lokal som tidigare varit butik och inte hade kök. Det designades med hjälp av designbyrån Input, möblerna kommer från ett företag i Malmö, det sattes menyer, inredes och anställdes folk.

 

Vi sitter och pratar med Martin. Och jag är nyfiken på hans historia. Han berättar att han under lång tid jobbade och bodde i England. Vid Lands End i Cornwall. Och han och hans fru besöker Newquay i Cornwall varje år. Vad är oddsen. Vi var ju där förra veckan :). Han flyttade tillbaka till Sverige för tio år sedan. Efter att ha gått kockskola har han jobbat på flera fina krogar och har tjugo års kockerfarenhet. Han har bland annat kockat på fiskekrogen i Göteborg, krogar i Båstad, på Tommarps Gårdshotell i Skåne och på Araslövs Golfkrog.

 

Den nya restaurangen har 70 sittplatser inomhus och under sommarsäsongen även en större uteservering på Lilla Torg. Nästan alla råvarorna handlas lokalt eller via Bondes skafferi. Man tar stolthet i att servera rätter med lokalproducerade råvaror. Albin Ekvall, som är dryckesansvarig, berättar dessutom att alla vinerna väljs med omsorg. Vinet ska gå väl till rätten man valt. Vi dricker det röda husvinet. Och jag och väninnan, som sällan är överens om smakerna på drycker, gillar båda husets röda. För ovanlighetens skull.

 

 

FEMRÄTTERSMENYN AVSLUTAS MED ÄPPELPAJ

 

Vår femrätters avsmakningsmeny blir en sexrätters. Vi har turen att få smaka en av desserterna på kommande avsmakningsmeny. Väninnan älskar den. Jag gör tyvärr inte det. Och det beror inte på att den inte är god. Men den innehåller en av fyra saker som jag verkligen inte gillar. Fänkål. De andra tre? Koriander, brysselkål och sötpotatis. Vi får dessutom den absolut bästa servicen någonsin av vår servitris Johanna.

 

Jag anser att Smaca har lyft kvaliteten på restaurangerna i Kristianstad i samma anda som Pias Kitchen och Cocoon Meetings. Framöver kommer det vara olika temakvällar, AW och även Afternoon Tea på söndagar. Efterlängtat. Dock kommer man pausa just Afternoon Tea nu under Julen. Men gå till Smacas hemsida för att uppdatera er om vad som händer.

 

FEMRÄTTERS MENY PÅ SMACA

1. Ceviche på Hälleflundra, gurka, pepparrot och citron.
2. Kalvhjärta, jordärtskocka, rödbeta och smörad kalvbuljong. Vi väljer också råbiffen, så vi kan smaka båda.
3. Röding, pepparrot, rödbeta och brynt smör med soja.
4. Griskind, kantareller, kantarellsky, färskost och broccoli.
5. Vit choklad med fänkålscréme och havtornsorbet.
6. Äppelpaj. En ljuvlig bonus :).

PRIS 595 kronor för en femrätters

 

Mer tips var du kan äta och vad du kan göra i Kristianstad, hittar du här

 

 

Translation
Smaca is one of the new restaurants i Kristianstad in Skåne. Here you can have an amazing five course tasing menue with choosen wines. On Sundays you you can enjoy there Afternoon Tea. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *