Året börjar närma sig sitt slut. Och jag som arbetar med människor och personlig utveckling, hör inte bara hur folk börjar känna av julstressen, utan även hur tankar smyger sig in. ”Blev året som jag tänkt?”. ”Vad vill jag fylla nästa år med?”. Jag lägger även till funderingar på vad man saknat som man vill ha mer utav.

 

Två av de bästa minnena jag tar med mig från 2019 skiljer sig markant från varandra. Det ena är när jag och kärleken vandrade, mer klättring egentligen, i Tatrabergen i Slovakien. Och det andra när jag efter SÅ många år pratat om att färga håret blått och äntligen gjorde det! Snart 2020 och vi som tillhör kategorin “att alltid starta saker på måndagar”, ser inte bara storheten i nytt år utan även årtionde. Vilken nystart! Hej nya tag, mål och verkligen LADDA OM!

 

Så hur gör jag när jag sätter mål? Frågan jag ofta får och här kommer svaret, mina tankar och hur du kan tänka

  • Tittar jag på de olika delarna som finns, jobb/ekonomi, familj/relationer/hem, Malin/personlig utveckling, hälsa är delarna jag känner att jag har.
  • Gör en liten brainstorming. Vad vill du fylla mitt år med inom varje område? Utan att fundera, tänka så mycket på vad som går, är smart eller vad andra ska tycka, utan spontant skriv ner det du kommer på. Sikta gärna på 5-10 stycken inom varje del.
  • Nästa steg är att välja 3 steg som du känner pirrar lite extra, eller känns rätt, som du verkligen känner hade varit kul och som du velat. Sätt en cirkel vid sidan om dem. Nu är det dags att numrera dessa 3. Skriv 1, 2 och 3 i cirkeln och i den turordning det känns att du vill ha dem i.

 

 

För mig blir det så tydligt när jag bryter ner det så här.  Att se vad jag vill ha för mål, vilken väg som är rätt för mig. Givetvis ställer jag också målen i en grupp mot en annan grupps mål, för om dessa kommer ställas mot varandra – vilken ska jag då välja? Låt mig ge ett exempel. I höst har jag haft två stora mål, ett företagsmål och ett hälsomål. Det var lätt att tänka att dessa två skulle gå att köra samtidigt och länge gjorde det precis det. Men så för någon vecka så krävdes företagsmålet lite mer tid och då fick jag tänka om. En sådan omställning kan kräva både tid, vara jobbig och ta energi innan man fattat ett beslut. Men eftersom jag har min prioriteringslista, så var valet enkelt. Jag la inte ner mitt hälsomål, jag landade det bara lite coolt och förblev att hålla mig stabilt kvar.

 

Hur gör man sedan när man har ett mål, hur orkar man hålla fokus hela vägen så att man klarar dem?

 

Här använder jag 9 olika delar för att behålla fokus och på så sätt också se till att resan till målet blir hälsosamt och hållbart. Är det så att du nu har lyckats hitta dina mål inför 2020 men vill ha lite verktyg och tips hur du kan hålla fokus så att du faktiskt når dem, så hittar du de 9 delarna HÄR.

 

Inför höstens mål tog jag fram tre bilder från förr. En som stod för mitt företagsmål, ett för mitt hälsomål och den tredje för att visa, att jag trots mina mål ändå hade fokus på att hålla balans och må bra under tiden. Inget mål är värt stress, må dåligt utan åter igen – resan till målet kan, och ska enligt mig, ändå vara mer åt det bekväma än stressiga hållet. Med de 9 delarna blir det precis det.

 

Jag önskar dig stort lycka till inför din personliga resa inför nytt år!

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Malin Gustafsson

Det började med fyra gästinlägg om Thailand och nu är Malin en av våra residenta skribenter. Malin är den som kommer skriva mer om aktiva resor, aktiv semester och personlig utveckling. Utöver här hos oss, hittar du Malin på LADDA OM. Företaget där hon erbjuder tjänster som mental träning, att starta företag, föreläsningar och mycket mer.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *