Ecuador, Utsikt över Ibarra

 

Ecuador ligger högt på min bucketlist och ligger högt bland mina favoritresebloggare gör också nästa gästbloggare, Sanna Rosell. På hennes blogg kan man inte bara läsa om exotiska resmål, men man blir också fångad av otroligt vackra bilder och riktigt bra och välskrivna artiklar. Ett av mina favoritinlägg är om hennes Strutsliv på Mallorca. Följ också Sanna på Instagram.

Sanna berättar om sig själv;
Jag är en frilansande skribent med förkärlek för Spanien och Sydamerika, som helst reser för att lära känna den genuina kulturen på plats. Skrivandet är den röda tråden genom både livet i sig och alla mina resor. När jag skriver mår jag som bäst och resultatet av det hamnar ofta på min blogg om resor. På mina resor samlar jag på intryck och upplevelser, möten med människor och små glädjeglimtar.

 

Ecuador, Skrivuppdrag på fältet

 

Färgstarka Ecuador

Hösten och vintern 2012 tog jag en paus i min utbildning och åkte till Ecuador för att jobba på en dagstidning. Förutom att jag lärde mig enormt mycket på redaktionen och på fältet, fick jag också chans att lära känna Ecuador på riktigt. Ecuador är ett färgstarkt land som, trots sin lilla storlek, är rikt på variation. Här är mina tips för dig som vill upptäcka mitt Ecuador:

Quito

Huvudstaden Quito ligger på svindlande 2850 meter över havet. Avgasdimman ligger tät och bullret från trafiken är öronbedövande. Men Quito är mycket mer än en smutsig latinamerikansk storstad på hög höjd! Som kulturhuvudstaden i Sydamerika 2011, bubblar konst och kreativitet i Quito. Gå på Centro Cultural Metropolitano och Centro de Arte Contemporaneo som har konstverk från både precolombiansk till modern tid. Förutom kulturen ”inom fyra väggar” är gatulivet rena rama konstverken. Graffittin i staden är vågad och förvandlar de tidigare så gråa byggnaderna till färgsprakande ögongodis med tänkvärda meningar. ”Apaga la tele – enciende tu mente” – stänga av TV:n får igång dina tankar, är ett av de talande budskapen.

Strax utanför Quito går ekvatorlinjen som ett knivskarpt streck rakt genom landskapet. Här finns ett experimentcenter där man kan leka sig till lärdomar om rotationsaxlar, geodetiska latituder och andra spännande saker.

 

Ecuador, Ekvatorlinjen går genom Ecuador

Ecuador, Ekvatorlinjen utanför Quito

Ecuador, Graffitti i Quito

 

Ibarra

Ibarra var staden jag bodde och arbetade i. En väldigt vanlig, mellanstor ecuadoriansk stad på gränsen till Colombia. Närheten till grannlandet gjorde arbetsdagarna för oss på tidningen rätt händelserika. Det var ständiga polispådrag, smugglingar och andra fall att skriva om. Men Ibarra är också en fin stad för besökare, som vill åt det vardagliga och genuina. Missa inte helado de paila, glass gjord i en kopparskål, som är stadens specialitet och kyrkogården högt uppe bland molnen på vulkanen.

 

Ecuador, Bland bergen i Ibarra

Ecuador, Utsikt över Ibarra

Ecuador, Kyrkogård i Ibarra

 

Esmeralda

Provinsen Esmeralda i västra Ecuador är som ett annat land. Både människorna, klimatet, maten och kulturen är vitt skild från de andra provinserna. När slavhandeln hade avskaffats i Ecuador, bosatte sig många frisläppta slavar här. De bevarade sen sin kultur så starkt att den har blivit unik i Ecuador. Bara 12 timmar med nattbuss från Quito, är det som att ha kommit till Afrika. Värmen är klistrande het och maten lika brännande [och god]. Människorna är många nyanser mörkare än indianerna och mestiserna och deras dialekt skulle kunna vara ett språk för sig. Bästa stränderna för surf och chill är Tonsupa och Mompiche, men undvik helst Atacames som är ett exempel på massturismens baksida.

 

Ecuador, Esmeralda

Ecuador, Kusten vid Esmeralda

Ecuador, Morgonpigga fiskare i Esmeralda

Ecuador, Tilapia från Ibarras sjö

Ecuador, mat

 

Otavalo och Peguche

En lördag i Otavalo betyder en myllrande massa av hantverkare, turister och en och annan ficktjuv på Plaza de los Ponchos. Torget gnistrar av färger, trots att morgondimman ligger tät bland bergen. Till skillnad från Esmeraldas hetta och afrikanska rytmer, är Otavalo ursprungsbefolkningens knutpunkt. Indianerna värnar om sin kultur och männen går stolta med långa flätor ner på ryggen, som är det yttersta tecknet för indiankulturen. Hantverket är också indianernas stolthet och traditionen bär de med sig från generation till generation.

 

Peguche är den lite mer anonyma men så mycket finare alternativet till Otavalo. Byn ligger bara 20 minuters bussresa från Otavalo, men har också marknader och hantverk – om än i mycket mindre format. Här är kulturen mer genuin och vattenfallet i Peguche är en viktig symbol i indianernas naturreligion.

 

Ecuador, Hantverkare i Otavalo

Ecuador, Otavalos indianmarknad

 

Här sätter jag punkt för mina bästa ecuadorianska tips. Men Ecuador är också så mycket mer, som Amazonas djupa skogar, Galapagos unika öar och vulkanernas snöklädda toppar. Men det är en annan resa och ett annat gästbloggsinlägg…

 

Ecuador, Bo billigt på camping

Ecuador, Indiansk kultur

Ecuador, Färskt från havet till lunch

Ecuador, På uppdrag i Tulcán

Ecuador, Uppdrag bland nyfikna barn

Ecuador, Delar av redaktionen på El Norte

 

Translation;
Todays guestwritter is the the creator of the site Sanna Rosell. She is a freelance writer with a passion for Spain and Southamerica. 

 


Foto: Sanna Rosell / Sanna Rosell
Text: Sanna Rosell / Sanna Rosell

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

3 Comments

  1. Så himlars inlägg Sanna. Älskar bilderna. Verkade himla skoj! Vill gärna åka till equador.

  2. Ecuador verkar väldigt spännande!! :)

    1. Tycker jag med. Jag har lite lösa planer på Ecuador nästa vinter :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *