Namibia är ett av länderna som ligger väldigt högt på min bucketlist. Och bara för ett litet tag sedan var dagens gästbloggare Cathinka där. Jag har tidigare nämnt Cathinkas blogg på På Vift här, för att det är en blogg som jag ofta besöker. Vackra inspirerande bilder och texter. Hennes nästa resa går till Ecuador och du kan följa hennes resa dit och hennes andra resor på Instagram.

Cathinka berättar om sig själv:
Hej jag heter Cathinka och är en riktig resenörd. Jag reser mycket och gärna och har knappt 50 länder i bagaget. En ganska äventyrslysten resenär som gillar resor där äventyr & upplevelser kombineras med sol & bad. Drömresan är att en dag få köra bil genom hela Afrika, från Kapstaden till Medelhavet, den stora frågan är när!

 

cathinka-ingman-horz

 

NAMIBIA, DE ÄNDLÖSA HORISONTERNAS LAND

Att rekommendera en resa till någon annan är alltid ett vanskligt kapitel eftersom vi alla härligt nog är olika. Men nu tänker jag göra det ändå för Namibia är en fantastisk destination! I ärlighetens namn måste jag dock poängtera att om du inte gillar en aktiv semester, inte tycker om att åka bil och tycker tidig uppstigning på morgonen förstör din semester, nej då är det här antagligen inte en resa för dig!

Varför ska du åka till Namibia?

För den storslagna, magiska, kontrastrika, fantastiska naturen! Inte likt något jag har upplevt någonstans. En kärv, ödslig annorlunda skönhet.

För djuren, lejonen, elefanterna, geparderna, surikaterna….

För de fascinerande kulturerna, besök Sanfolket som man tror är ett av Afrikas första nomadfolk eller det fascinerande Himbafolket.

Namibia är dubbelt så stort som Sverige med 2 miljoner invånare. Det gör det till världens näst minst befolkade land. Det är öde!

 

namibia-bild-1 namibia-bild-2 namibia-bild-3


Hur tar du dig till Namibia?

Idag finns flera möjligheter med både Air Namibia (via Frankfurt, snabbaste flygningen) och Qatar om du vill ha en mellanlandning. Kan du tänka dig 2 mellanlandningar finns alla möjligheter i världen via Johannesburg i Sydafrika.

Hur tar du dig runt i Namibia?

De allra flesta turister i landet hyr bil och kör själva. Några allmänna transporter finns i princip inte. Andra alternativ är att hyra bil med guide eller att flyga (små privatplan, ej billigt). Sedan finns såklart olika typer av gruppresor att välja mellan. Att köra själv är inga problem, fina vägar och lite trafik. Enda motståndet är kanske vänstertrafiken. Sedan kan du alltid cykla men då krävs lite mer tid ;)

namibia-bild-4
Hur bor och äter du?

Det finns boenden i alla prisklasser så det är upp till dig och din budget. Det är en bra lägsta nivå så man kan bo ganska enkelt men ändå bo bra. Den äventyrliga hyr bil med taktält och kan utnyttja  alla campingplatser som finns. Du äter där du bor, det är långt mellan ställena. Undantaget är Swakopmund där du har lite mer att välja på.

namibia-bild-5


Hur planerar du din resa?

En klassisk Namibiatur innehåller nästan alltid följande stopp Windhoek-Sossusvlei-Swakopmund-Västra Kueneregionen-Etosha-Windhoek. Allra vanligast är det att köra den medsols som det står ovan eftersom många vill spara safarin i Etosha till slutet. Själv tycker jag sanddynerna i Sossusvlei är höjdpunkten så jag rekommenderar alltid andra hållet. Den här rundresan är ca 180 mil lång.

namibia-bild-6

 Windhoek

Huvudstaden och där du landar. En ganska ocharmig stad där du inte ska lägga mer tid än nödvändigt. Det finns en lite trevlig souvenirmarknad du kan besöka & Hilton har en trevlig takbar men sen finns det inte mycket mer.

namibia-bild-7


Sossusvlei & Deadvlei

Gigantiska sanddyner och en uttorkad sjöbotten låter kanske inte så lockande men det är en magisk plats som måste upplevas!

namibia-bild-8


Swakopmund

Namibias badort nummer 1. Men förvänta dig inte varma sköna bad. Atlanten är isande kallt och når sällan över 17 grader. Men Swakopmund är också Namibias äventyrsmecca. Här kan du åka på delfinsafari, paddla kanot bland alla sälar, köra fyrhjuling, gå på upptäcktsfärd för att leta liv i öknen, åka till Sandwich Harbour….

namibia-bild-9


Kueneregionen

Hemvist för ökenelefanter och en av få populationer av noshörningar som faktiskt växter till antalet. Här lever även Himbafolket.

namibia-bild-10


Etosha

Nationalparken som är stor som Småland och hem till inte mindre än 114 olika däggdjur, 340 fågelarter, 110 olika arter av reptiler, 16 amfibier och 1 fiskart.

namibia-bild-11
Hur mycket tid behöver du?

Åtminstone 10 dagar på plats för rutten ovan men 14 är att rekommendera. Det finns oerhört mycket mer att se så har du mer tid kan du utöka med Fish River Canyon, världens näst största canyon efter Grand Canyon i USA, Kalahariöknen med Sanfolket, Waterberg med vandringsleder, Caprivis våtmarker….

Namibia är en av de mest fascinerande platser jag har besökt med så mycket att se och göra. Med en natur som med sin karga skönhet kryper under skinnet på dig och inte släpper taget. Så du bara vill tillbaka igen och igen och igen!

 

namibia-bild-12

 

Translation;
Todays guestwritter is the the creator of the site På Vift, Cathinka Ingman. Her blog is one of my favourites, much because of here goregeus pictures from around the world. 

 

Foto: Cathinka Ingman / På Vift
Text: Cathinka Ingman / På Vift

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Namibia er et av mine favorittland! Utrolig vakkert, øde og fascinerende!

    1. Marianne, det ligger högt på min önskelista, för än har jag inte varit där. Men efter detta gästinlägget vill jag dit ännu mer.

  2. Verkar vara ett sjukt coolt land!

  3. […] I veckan har jag gästbloggat om Namibia hos resebloggen Discovering the Planet. Läs mitt inlägg Namibia – de ändlösa horisonternas land. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *