Om Agnes Edin

Jag heter Agnes Edin och är en 28-årig resefantast som gärna läser resetidningar och springer en tur när tillfälle ges. På min blogg hamnar lite av varje, men i huvudsak reseberättelser och tips, en del inredning och en del sport. Min nästa resa blir en långhelg i Europa i juli till ännu okänd destination. Om ni vill veta mer besök min blogg Todaylifestyle.

 

MALAYSISKA BORNEO

Efter att Daniela berättade att hon har planer på att resa till Borneo har jag fått äran att dela med mig av min reseberättelse därifrån här. Jag besökte Borneo för något år sedan och efter att ha gjort större delar av Sydostasien blev detta snabbt en favorit. Borneo är en fantastisk naturupplevelse; full av aktiviteter för den äventyrslystne. Du kan enkelt hålla dig sysselsatt i två veckor på ön. Jag hade själv bara en vecka och valde då att fokusera på aktiviteter i området Sabah.

 

Rent geografisk är det världens tredje största ö vars areal är uppdelat mellan tre olika länder: Malaysia, Indonesien och Brunei. Jag besökte den Malaysiska delen, som är den mest resvänliga. Malaysiska Borneo är uppdelad i två delstater Sabah och Sarawak. Höjdpunkterna i Sabah är Mt. Kinabalu och den omgivande nationalparken, Sepilok Orangutan Reserve, Sipadan Island och Turtle Island.

 

Mt. Kinabalu

Min personliga favorit när jag besökte ön var att bestiga Mt. Kinabalu. Berget ligger i nationalparken Kinabalu och reser sig 4095 meter över havet. Det är en intensiv bestigning. Du tar dig på cirka 6-8 timmar upp till 3000 meters höjd, där man övernattar för att gå de sista 1000 meterna i gryningen. Det är rekommenderat att boka bestigningen innan avresa, men jag stötte även på en del resenärer som ordnat det på plats några dagar innan.

 

Rent praktiskt bör man vara i okej form. Det är ansträngande men huvudsakligen för att höjdstigningen går fort och det finns viss risk för höjdsjuka. Jag ordnade själv höjdsjuketabletter av sorten Diamox som finns att köpa i lokala apotek, men många gör det inte. Annars är ett par rejäla kängor med bra fäste att föredra, speciellt för den sista kilometern mot toppen.

 

En regnjacka är också bra, då den höga luftfuktigheten gjorde att det regnade större delen av de första kilometerna. Andra etappen mot toppen är kall och det är mörkt. Eftersom man ska nå toppen innan gryningen och därför är både mössa och pannlampa att rekommendera. De sista hundra meterna mot toppen måste man nå innan kl. sex på morgonen- Då stänger grinden på grund av att molnen senare drar in och sikten blir för dålig.

 

De första 2 kilometerna kantas av vacker regnskog för att sedan övergå i kal terräng. Och när man når övernattningslägret på 3000 meter är det så gott som bara gräs och sten kvar. De sista 500 meterna mot toppen påminner om ett månlandskap, helt kalt och befriat från vegetation. När man står på toppen och ser solen gå upp inser man att det var mödan värt besväret.  Vilken magnifik syn när solen börjar gå upp och man har utsikt över hela berget ända ner till Kota Kinabalu.

 

 

Strandupplevelser

Jag själv hann inte med att ta mig ut till Gaya Island. Men efter att ha hört otaliga historier om ön, är jag tvungen att nämna den för alla strandlystna resenärer som vill ta en paus från hiking och njuta av strandlivet.  En annan ö att besöka om man befinner sig i Sabah är Sipandan utanför östkusten. Känt som en av världens bästa dykplatser.  Dock är antalet dykare per dag begränsat till 120 stycken för att bevara naturen, så man ska gärna ha lite framförhållning.

 

Resa och Bo på Borneo

En naturlig utgångspunkt är Kota Kinabalu. Dit flyger man enkelt från Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Dit det går direktflyg från både Arlanda och Kastrup. Från Kota Kinabalu tar man sedan sig runt enklast med buss. Vägarna är relativt bra och från ”huvudstaden” är där täta förbindelser med de flesta andra större städer/sevärdheter. Det går även inrikesflyg till Sandakan, utgångspunkten för besök på Turtle Island.

 

Beträffande boende hade jag hittat hotell på Expedia före avresan. Och det var extra skönt att ha ett lite mer komfortabelt boende efter att ha bestigit Mt. Kinabalu. Man ska inte planera in så många aktiviteter den första eller andra dagen efter bestigningen. Då var i varje fall jag rimligen skakig och illamående.

 

På Turtle Island bokar man ett paket med båtresa, boende, mat och ”sköldpaddeupplevelsen” i ett. Detta är för att bevara omgivningarna och där finns strikta regler i hur man får röra sig på ön. Speciellt kring midnatt när sköldpaddorna kommer upp på land för att lägga ägg. Det är en kul upplevelse för alla djurintresserade, men dock är känslan lite turistig när alla springer runt på stranden och försöker få en skymt av sköldpaddorna.

 

Hoppas detta gav mersmak, om du har frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta mig!

 

 

Text: Agnes Edin, Bloggen Today Lifestyle
Foto: Agnes Edin, Bloggen Today Lifestyle    

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *