Min bild av Skottland och de Skotska högländerna är från filmen Highlander, whiskeyreklam och de stora öppna hedarna från Hem till Gården. Ja, ni förstår, kunskapen är begränsad och lite förvirrad. Hem till Gården var inte ens i Skottland. Men förväntningarna är rätt stora. Alla som besökt “landet” är inget annat än överförtjusta.

 

Vi landar i ett soligt Edinburgh och tar spårvagnen från flygplatsen in till centrum. En resa på cirka en halvtimme. Jag vet inte riktigt vad jag förväntat mig, eller kanske mer inte förväntat mig, men absolut inte vad jag landar i. Edinburgh fångar mig med hela sin charm och jag vet redan efter en timme att det är en av de där städerna jag kommer vara tvungen att återvända till. Det är dessutom en fotografs dröm. Runt vartenda hörn finns något nytt man måste fånga på bild. En medeltida byggnad, artister, fina fönster med blommor, små roliga butiker i guld och svart, folk med helt unika stilar och kläder och så de där gotiska byggnaderna.

 

EDINBURGH CASTLE

Edinburgh är huvudstad i Skottland och är den näst största staden, efter Glasgow. Under vår promenad till Edinburgh Castle, går det inte att undgå att Edinburgh är en gammal stad, för den medeltida känslan i Gamla Stan är så påtaglig. Men också i den Nyare delen av stan, där det är gotisk och georgianska arkitektur från 1700-talet känner man sig som om man befinner sagofilm, eller lite som att man är i en Harry Potter film. Kanske inte så konstigt, eftersom det sägs att J K Rowling satt i närheten och skrev ner första delen av sin äventyrssaga just här. Trots sitt namn, är området New Town inte särskilt nytt, utan är till stor del från 1700-talet.

 

Uppe på klippan av en 350 miljoner år utdöd vulkan i Old Town tronar det hemlighetsfulla slottet Edinburgh Castle som är äldst i staden och har stått på sin klippa i dryga tusen år. Det var också härifrån som husen en gång började sprida sig nerför kullarna. Old Town och New Town-distrikten är av UNESCO klassade som världsarv tack vare de mer än 4 500 bevarade historiska byggnaderna. Old Town har sina kullerstensgator och medeltida byggnader medan New Town till större delen är uppförd i Georgiansk stil, det vill säga från tidsperioden 1720-1830.

 

 

THE ROYAL MILE

Från slottet går den medeltida paradgatan och huvudturiststråket Royal Mile ända bort till Holyrood Palace. Runt omkring vinglar små gränder och ovanför tornar stora gotiska hus upp sig. Parallellt med Old Town ligger New Town och det är dessa två områden som utgör Edinburghs stadskärna och här ligger de flesta pubarna, restaurangerna och nöjena.

 

Under vår promenad längs med the Royal Mile passerar vi den ena gatuartisten efter den andra, alla där för att underhålla oss turister. Säckpipeblåsaren, en karaktär från Braveheart, en kvinna med en örn, den obligatoriska såpbubbleblåsaren och de röda telefonkioskerna. Och jag kan inte hjälpa att jag tycker det är så charmigt och liksom tillför lite till stämningen och atmosfären.

 

 

CALTON HILL

Vi tar oss till Calton Hill, en av Edinburghs utsiktspunkter, som ligger helt på andra sidan slottet. Istället för utsikt från slottet, får vi härifrån utsikt över Edinburgh med slottet. Det skymmer och staden börjar lysas upp och staden visar ännu en sagolik sida. Vi är på väg ner från kullen när vi nästan går på ett gäng Kinesiska ungdomar. Och den Norska journalisten i vår lilla grupp kan inte låta bli att börja prata med dem. Han frågar dem var de är ifrån och vad de tycker om Edinburgh. Och en av killarna svarar…

– Where are you from?
– We are from Beijing in China, but I am an exchange student here. My family is visiting and they like it a lot. They think it is so quite here.

Well, tänk vad relativa saker kan vara. Edinburgh är Skottlands näst största stad med närmare en halv miljon invånare. Och vi tycker inte att den är så tyst direkt, tvärtom är det en del trafik, men inte så det stör alls. Det är bara inte tyst enligt oss. Men så kommer vi från småstäder i Skandinavien. Kristianstad med sina 40 000 invånare, Edinburgh med en halv miljon, medan Peking har 21,5 miljoner invånare.

 

Vi lämnar Edinburgh med glädje för att vi fått uppleva staden, men med sorg för att vi inte är klara med den. Men det är dags att ge sig vidare för att uppleva lite av de Skotska Höglandet och det Skotska landskapet. Vi ska ta oss vidare först till Inverness och så småningom till Aberdeen.

 

 

16 SEVÄRDHETER I EDINBURGH

Förutsatt att man har lite mer tid än vi hade i den fina staden, finns det fler sevärdheter att pricka av än de vi hann med. Vi var glada att vi hann med Edinburgh Castle, Gamla stan, The Royal Mile och Devil´s Advocat, men det finns ju fler. Här kommer några av dem.

 

1. EDINBURGH CASTLE
Att besöka Edinburghs slott är ett måste även om du inte är historieintresserad. Slottet har en miljon besökare om året. Var du än befinner dig i Edinburgh ser du slottet som är byggt på en slocknad vulkan. Förutom att det är intressant ur en historisk synvinkel erbjuder slottet även en vacker utsikt över Edinburgh.

2. THE ROYAL MILE 
När ni är färdiga med turen på slottet är det en bra idé att ta en promenad på The Royal Mile som leder er till hjärtat av Edinburgh. Gatan som går rakt ner från slottet, består av ett flertal pubar, restauranger och butiker och en bit bort kan du hitta marknadsplatsen Grassmarket. Grassmarket är fyllt med glada människor och eklektiska butiker och dess atmosfär gör att det är ett av de mest älskade områdena i Edinburgh.

3. THE  REAL MARY KINGS CLOSE – Edinburghs underjordiska värld
En gammal ”hemlig”underjordisk stadsdel under the Royal Mile. Det finns inte något liknande någon annanstans i världen säger dem som vet. Mary Kings Close var ett myllrande område i Edinburghs Old Town mellan 1600 och 1800-talen, små gränder och upp till tio våningar höga hus. Men på 1800 talet blev stadsdelen överbyggd av modernare byggnader och stadsdelen, nu underjordisk, blev öde och tom.

4. SCOTTISH PARLIAMENT BUILDING
Scottish Parliament Building är huvudkontoret för det skotska parlamentet. Byggnaden invigdes år 2004 och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Scottish Parliament Building har väckt stor medial uppmärksamhet och starka känslor hos befolkningen. Anledningarna till att byggnaden kom att bli så kontroversiell beror på dess placering, arkitekturen och designen. Utseendet är minst sagt häpnadsväckande och väldigt nytänkande. Syftet med både designen och arkitekturen var att försöka konstruera en byggnad som representerade den skotska naturen, lokalinvånarna, kulturen och slutligen själva staden Edinburgh.

5. PALACE OF HOLYROODHOUSE
Inom slottets väggar har Skottlands drottning Mary och Storbritanniens drottning Victoria promenerat. Den nuvarande brittiska drottningen vilar gärna ut här. Trevligt strosande bland flera århundradens utsmyckningar och föremål utlovas.

6. ROYAL BOTANIC GARDEN  
The Royal Botanical är kanske är en av de vackraste sevärdheterna som staden har att erbjuda. Parken startade som ett vetenskapligt projekt där olika växter skulle odlas för att användas i medicinskt syfte, men idag har det kommit att bli ett centrum för vetenskap och studier av olika växter och blommor. Trädgården försöker att stärka den mångfalden bland växter samtidigt som den blivit ett populärt besöksmål för både lokalbefolkning och turister. En av två kungliga botaniska trädgårdar i Storbritannien och grundades redan på 1670-talet.

7. SCOTCH WHISKEY HERITAGE CENTRE 
Om du tycker om whisky bör du ta tillfället i akt att besöka Scotch Whisky Heritage Experience. Du kan exempelvis få en guidad tur som ger dig chansen att lära dig mer om olika whiskysorter.

8. ROYAL MUSEUM & NATIONAL MUSEUM OF SCOTLAND  
Ytterligare en sevärdhet, som både är gratis för allmänheten och dessutom intressant, är National Museum of Scotland som invigdes år 2006 genom att slås ihop med Museum of Scotland. Turistattraktionen innehåller mängder av kultur och historia i form av bland annat skotska klenoder medan det angränsande museet istället innehåller både teknik, vetenskap och forskning. Byggnaderna står placerade intill varandra mitt i centrum i den skotska huvudstaden.

9. KUNGLIKA YACHTEN BRITANNIA | Royal Yacht Britannia 
Royal Yacht Britannia brukar även kallas för HMY Britannia, som står för Her Majesty’s Yacht Britannia. Mellan 1954 och 1997 var detta kungafamiljens privata yacht och många av världens mäktigaste människor har gästat skeppet genom åren det var i bruk. Sedan yachten slutade att användas har det kommit att bli en populär och prisbelönt sevärdhet i Edinburgh. Båten ligger permanent förtöjd i en av stadens hamnar och lockar mer än 300 000 turister årligen, vilket är anledningen till att detta anses vara Skottlands absolut bästa sevärdhet. Att stiga ombord på Britannia är som komma tillbaka till 50-talet och man kan också avnjuta afternoon tea i salongen.

10. FARMER MARKETS
Varje lördag är det en farmer market med råvaror från lokala odlare och producenter. Men även rätter som tillagas på plats så det är även ett ställe för härlig lunch eller fik.

11. ST GILES CATHEDRAL  
St Giles Cathedral, som även brukar kallas för High Kirk, är en historisk kyrka belägen i Edinburgh. Katedralen har varit en viktig religiös mötesplats i Skottland i drygt 900 år, men har sedan sin konstruktion genomgått ett flertal reparationer och renoveringar. Kyrkan utmärker sig mycket på grund av sitt torn, som har kommit att förknippas starkt med Edinburgh och Skottland överlag. Katedralen tillägnades landets skyddshelgon och kallas många gånger för presbyterianismens moderkyrka. Katedralen är gratis för alla besökare, men det är rekommenderat att skänka ungefär tre euros till kyrkan när man befinner sig i den.

12. CAFÉ HUB
Café Hub ligger på Royal Mile och ingår i Edinsburghs internationella festivalcenter. Den vackra byggnaden var ursprungligen var en kyrka. Här kan ni avnjuta en rad olika maträtter och allt är hemlagat, eller som de säger: ”hubmade”. Café Hub är ett perfekt ställe att koppla av efter en shoppingdag.

13. GLADSTONE´S LAND 
På The Royal Mile kan du även besöka Gladstone’s Land. Här kliver du in i the Royal Miles äldsta bevarade byggnad som byggdes på 1620-talet. Delar av byggnaden har gjorts om till museum vars syfte är att visa 1600-talets borgare. Lägg märke till och beundra byggnadens unika och vackra takmålningar.

14. INCHCOLM ABBEY
En bit ifrån Edinburghs hamn ligger den vackra ön Inchcolm Abbey. Inchcolm Abbey bjuder på härlig natur, två stränder, häftiga ruiner och en hel del spännande historia. På ön finns även en liten souvenirshop, toaletter, ett turist center och har man tur kan man få se lunnefåglar och gråsälar.

15. CALTON HILL 
En av Edinburghs utsiktsplatser. Härifrån har man fin utsikt över hela staden och slottet.

16. GLASGOW
En viktoriansk 1800-talsstad som också karaktäriseras av sin historia som sotig arbetarstad. Nu allt mer polerad med modern design och konst, dessutom bra shopping. Passa också på att besöka Glasgow Science Center och Gallery of Modern Art.

 

 

 

 

Translation:
Edinburgh sure is a pretty town and you do feel like you are entering a Harry Potter movie. I also know I have to go back soon. 


Denna resan var en pressresa arrangerad av Visit Brittain.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Härligt inlägg!
  Jag har bloggat om Britannia om du vill se hur den ser ut. Ett garage på ett fartyg borde alla ha till sin Rolls Royce, haha.

  1. Jag förstår nu din passion för Storbritannien. Men bättre sent än aldrig. Så klart jag vill se. Lägger till länken i din kommentar med :).
   https://barabrittiskt.wordpress.com/2014/07/06/royal-yacht-britannia/

 2. Vill så gärna åka till Skottland! Edinburgh verkar vara så vackert.

  1. Jag är övertygad om att du hade älskat naturen där. Hur var det vid sjöarna?

 3. Underbara bilder på en väldigt trevlig och härlig stad! Vi skrev precis ihop en liten guide vi med på vår blogg.

  Kika gärna in om ni vill!
  http://www.thewholemap.com/darfor-bor-edinburgh-vara-din-nasta-weekendresa/

  1. Visst är det en riktigt mysig stad. Får in och kika så klart :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *