marocko-agadir

 

De vitputsade husen är lite typiska för Agadir. Och framför dem kantas vägarna av palmer. Små palmer. Stora palmer. Å annorlunda palmer. Om gamla amerikanare är den typiska kubataxin är den röda 70-tals Peugeoterna och de orange Mercedes 240D Marockos motsvarighet. De står på rader lite överallt.

 

Agadir är Marockos näst största turistmål, tätt efter Marrakech. Det är hit man åker för att sola och bada. Men här finns så mycket mer att göra än att bara ligga på stranden.

 

Vår guide Hassan säger:
– Agadir was shaken…
Och när ingen förstår, förklarar han:
– Earthquake

 

Staden byggdes upp på nytt 1963 efter en jordbävning 1960. Och då förstår man den vitputsade staden lite mer. 850 000 personer bor i Agadir och Agadirs förorter. Den moderna stadskärnan, Nouveau Talborj, är helt klart olik det färgglada Marocko som jag sett tidigare. Det traditionella Marockanska har här fått ge vika för fyrkantiga vita byggnader, raka gator och öppna ytor. Hur Agadir först blev en bosättning är oklart. År 1505 lät i alla fall en portugisisk köpman bygga en fästning norr om det som är dagens Agadir. Fästningen togs sedan över av Portugals kung Manuel I, som gjorde om den till en garnison. Vid det laget hade Agadir redan hunnit bli en hamnstad.

 

Staden har varit i händerna på portugiser, sadier och berber, som alla satt sina spår i arkitektur, kultur och hantverk. Själva namnet Agadir betyder ”befäst spannmålslager” och är berberspråk. Berberna var landets första kända befolkning och kom till Marocko för över 5000 år sedan, troligen från Mindre Asien. Araberna kom till Marocko med islam i slutet av 600-talet.

 

LÄS MER: Fler artiklar från Marocko.

 

 

11 SAKER ATT SE & GÖRA I AGADIR 


1. KASBAHN, FÄSTNINGEN FRÅN 1500-TALET

Uppe vid muren och Kasban möts vi av de obligatoriska kamelerna och kamelförarna.
– Picture picture.
Och vill man, betalar man en tjuga och får en bild med en kamel. Själv tackar jag med ett “sukran” och går upp på den gamla muren. Det öde landskapet och utsikten över staden imponerar trots att mycket folk hittat hit. Här finns gott om utrymme så man kan hitta sin egen lilla spot. Kasbahn, fästningen, är från 1500-talet och är allt som är kvar av Agadirs gamla delar efter att staden förstördes under jordbävningen 1960.

 

marocko-agadir-5

marocko-agadir-2

marocko-agadir-4

marocko-agadir-8

marocko-agadir-7

marocko-agadir-11

marocko-agadir-9

marocko-agadir-10

marocko-agadir-6

 

2. BESÖK EN AV AGADIRS MOSKÉER

Det ska finns 45 moskéer i Agadir. Bland annat Moské Loubnan.

 

marocko-agadir-13

marocko-agadir-14

marocko-agadir-15

marocko-agadir-16

 

3. BESÖK SOUKEN, DEN LOKALA MARKNADEN

Bland gångarna i Souken hittar man allt mellan himmel och jord. Och det är inget man skojar om. Från hårband till små flickor, till madrasser, möbler, grönsaker, kryddor, keramik, lampor och kläder. Som ett vanligt köpcenter, men ändå inte. Hur någon överlever i den där konkurrensen är något som går långt förbi mitt förstånd. På marknaderna i Agadir och Taroudant är säljarna inte lika intensiva som i Marrakech, trots att souken i Agadir ska vara världens tredje största marknad enligt Getty.

 

marocko-agadir-souk-el-had-9

marocko-agadir-souk-el-had-15

marocko-agadir-souk-el-had-18

 

4. ÄT LUNCH PÅ MARINAN

Restaurang Pure Passion är en fantastisk restaurang med helt klart bästa utsikten över marinan. Räkorna har lite sting och John Doryn ned rödbetspuré är inget annat än fantastisk. La Marina d’Agadir ligger längst ner på strandpromenaden mot fiskehamnen. Den öppnades i september 2007.

 

marocko-agadir-25

marocko-agadir-26

marocko-agadir-22

marocko-agadir-30

marocko-agadir-19

marocko-agadir-24-horz

marocko-agadir-29

 

5. FISKEHAMNEN

Fiskehamnen i Agadir är landets största. Här är det fiskmarknad varje morgon ca kl 07.30-10.00. En trevlig promenad är att gå runt i fiskehamnen och se när båtarna landar den färska fisken eller gå förbi båtvarvet och se hur fiskebåtarna byggs. Ta med passet, vid ingången till hamnen finns en passkontroll. Hamnen räknas nämligen som internationell mark.

 

6. PARADISE VALLEY I IMOUZZER

Ligger i Höga Atlasbergen 60 km norr om Agadir. Trots att det är berömt för sitt vackra vattenfall, lyste det med sin frånvaro när vi var där. På grund av för lite regn. La Vallée du Paradis, Paradisdalen är en grön oas med dadelpalmer, arganträd, olivträd, bananträd och fikonträd.

 

marocko-paradise-valley-2

marocko-paradise-valley-4

 

7. TAROUDANT

Taroudant är den andra staden i Marocko som har en Medina. Muren som omringar medinan är från 1400- talet och är 7-8 km lång. 35000 bor innanför murarna. 40000 utanför. Den ligger cirka 70 km österut från Agadir. Vägen hit dit går över Sousslätten genom apelsin och mandarinodlingar. Taroudant var huvudstad under Saadierrikket i Marocko på 1600-talet. Här finns också en ganska stor souk innanför Medianan där man kan gå och strossa ganska ostört faktiskt.

 

marocko-taroudant-1

marocko-taroudant-4

marocko-taroudant-6

marocko-taroudant-3-tile

marocko-taroudant-8

 

9. TIZNIT

Den här gamla befästa staden är hemvist för en rad kända silversmeder och ett centrum för silverproduktion. Har man mättat ögonen med alla silverföremål kan man alltid se staden ur fågelperspektiv, genom att ta en tur på den fem kilometer långa ockraröda muren som omringar staden.

 

10. TAFROUTE

En bergsby, 1 200 meter över havet i hjärtat av en dal i Antiatlasbergen. Hem för Ameln, den mest kända av sex berberstammar i Antiatlas. De fyrkantiga blekrosa husen är byggda med en innergård och ett torn. Vägen hit från Agadir går genom en av de mest dramatiska och vackra delarna av Marocko.

 

11. STRANDPROMENADEN & STRANDEN

Stranden i Agadir är enligt vissa källor sju kilometer enligt andra nio. Men hur som är den breda sandstranden det perfekta stället för sol och bad. Vattnet är långgrunt, men undervattenströmmar och höga vågor kan förekomma. Strandpromenaden La Corniche, sträcker sig från La Marina d’Agadir ända bort till sista hotellet, hotell Robinson. En strandpromenad som är cirka fem kilometer lång och perfekt avkoppling på kvällarna för både barn och vuxna.

 

marocko-agadir-31

marocko-agadir-17

 

Translation
Here are eleven thing you can do when you are in Agadir in Morocoo. 


Foto av mig: Maria från Ontrip.dk

Resan var en PR-resa och areangerades av Moroccan National Tourist Office Scandinavia.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Dejligt indlæg, Daniela og sikke en masse smukke billeder du har taget. Kom til at savne Marokko og vores rejse sammen, da jeg læste det. Tak fordi du delte alle disse oplevelser :-)

    1. Tack fina Annette. Tror vi kommer få dela fler upplevelser nästa år :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *