Barcelona 3

 

Barcelona har aldrig varit med på min bucketlist. Och även om jag har många vänner som har varit där, har jag ändå liksom aldrig förstått vad som drar till staden. Nu gör jag. Om jag idag skulle jämföra Barcelona med Paris, räknat i antal wow, titta här och kolla där, så vinner Barcelona i min bok. En stad där man kan uppleva romartiden, medeltiden, Gaudís arkitektur, palmkantade avenyer, havsstrand, hus med franska balkonger, god mat och god cava. Det finns ingen anledning att inte besöka Barcelona eller att inte åka dit igen.

 

Det enda jag visste om staden var att den låg i Spanien och att man kunde se Gaudís Sagrada Familia här. Och även om den är världens mest utflippade katedral och man bör ha besökt den, så är inte den det största minnet jag har med mig hem. Däremot de olika stadsdelarna, alla med unik och fascinerande personlighet. Jag blev överförtjust i Gracia med de moderna och vackra butikerna. Men jag blev lika förtjust i de pittoreska gränderna i de Gotiska kvarteren. Vid Barceloneta får man havs och strandkänslan och det moderna Barcelona. Men också galna Ravel, Barcelonas mest multikulturella kvarter strax intill turiststråket La Rambla, imponerar.

 

Medelhavsstaden Barcelona ligger insprängd mellan berg och hav. Här kan man uppleva såväl småstadskänsla som storstadspuls. De 1,6 miljoner invånarna i Spaniens näst största stad jobbar hårt och tar emot 7,1 miljoner turister varje år. Barcelona är världens fjärde mest besökta stad. Räknar man med de närmaste förstäderna är invånarantalet nästan dubbelt så stort, hela 3 miljoner. Barcelona är också en av världens mest tätbefolkade städer med fler än 16 000 invånare per kvadratkilometer.

 

KOLONI TILL KARTHAGO

Enligt en populär legend skall Barcelona ha grundats som koloni till Karthago år 236 före Kristus av den karthagiske generalen Hamilcar Barca. Denna teori har dock förkastats av modern historieforskning som istället tillskriver romarna som stadens grundare. Bevis saknas för att någon stad verkligen existerat innan romarnas ankomst år 15 före Kristus. Vid tiden för romarnas ankomst till iberiska halvön bodde redan en lokal iberisk stam i området runt dagens Barcelona.

 

Detta folk kallades av romarna laetaner. År 10 före Kristus byggde romarna en militärförläggning på kullen Mons Taber där dagens katedral ligger. Förläggningen, med namnet Barcino fungerade som koloni under den romerska tiden. Ruiner från romartiden finns kvar än i dag under ingången till stadsmuséet, men det är kanske medeltiden som efterlämnat ett av de största historiska arven till staden, det gotiska kvarteret Barri Gòtic.

 

I dag är den populära staden tätt förknippad med turism, sol, bad och fotboll. Till stadens stoltheter hör spektakulär modern arkitektur, en vacker medeltida stadskärna och ett fantastiskt läge vid en solig kust.

 

Barcelona 4 Barcelona 5 Barcelona 6

 

Translation;
I have never been drawn to Barcelona. I never understood why so many tourist go there. Well, that has now changed and Barcelona is one of my favourite citys so far. It is charming, fascinating, modern and historical. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *