Barcelona 7

 

Sedan 1987 är Barcelona indelat i tio administrativa distrikt med varsitt styre och rådhus, men som lyder under en borgmästare. Distrikten är uppdelade i 73 stycken barris, kvarter. Flera av dem var tidigare byar som upptogs i Barcelona när staden expanderade i slutet av 1800-talet.

 

Alla stadsdelar bär på sin egen historia och flera av dem präglas fortfarande av den. Staden har ungefär 60 parker, men kan uppfattas som parklös eftersom nästan alla ligger i en ring utanför stadskärnan. En av parkerna, Parc Güell, är utformad av den kände arkitekten Antoni Gaudì och har klassats som världsarv av UNESCO.

 

Sans-Montjuïc

Distriktet Sants-Montjuïc breder ut sig över sydvästra Barcelona. Namnet betyder judarnas berg på katalanska, och härstammar från medeltiden. Stadsdelen ligger på 173 meters höjd och innehåller både flera stora parkområden och Barcelonas huvudstation för tågtrafik.

 

Les Corts

I den nordliga stadsdelen Les Corts ligger Barcelonas universitet och flera högskolor. Les Corts är ett viktigt affärsdistrikt och där finns också därför några av stadens mest exklusiva bostadsområden, hotell och restauranger. I området ligger även Camp Nou som inte bara är Barcelona FC:s hemmaplan utan även Spaniens största arena. Les Corts består av delområdena Les Corts, Pedralbes och La Maternitat i Sant Ramon.

 

Sarrià-St. Gervasi

Sarrià-Sant Gervasi är ett av Barcelonas största distrikt. Stadsdelen utgörs till största del av berg, bland annat Barcelonas högsta topp Tibidabo som når 512 meter över havet. I distriktet ligger också Cosmo Caixa som är ett av Barcelonas mest välbesökta museer och observatoriet Observatori Fabra.

 

Horta-Guinardó

Det nordöstra förortsdistriktet Horta-Guinardó är Barcelonas bergigaste stadsdel och är döpt efter de två tidigare stadsdelarna Horta och el Guinardó. Förr i tiden var området ett riktigt aristokratkvarter, men i dag är det en modern del av staden.

 

Sant Andreu

Sant Andreu är Barcelonas tredje största distrikt och ligger mellan distrikten Nou Barris, Horta-Guinardó och Sant Martí. I öst gränsar stadsdelen till floden Besòs.

 

L’Eixample

Stadsdelen L’Eixample är en utbyggnad av Barcelona som började bebyggas i mitten av 1800-talet. Namnet betyder just utvidgning eller förlängning. Själva utvidgningen blev möjlig först 1854, när Barcelona till slut fick tillstånd att riva stadens ringmur för att kunna växa ikapp med industrialiseringens behov. Den gyllene kvadraten, Quadrat d’Or, ligger i L’Eixample. Barcelonas gyllene fyrkant. Ett område i Eixample med över 150 kulturmärkta byggander, bland annat Casa Batlló och Casa Milá. Området omfattar också Placa Catalunya och Passig de Grácia. Den prestigefyllda shoppingboulevarden som kantas av Gaudis gatlyktor och keramikklädda bänkar. Men här hittar man också den ofullständiga katedralen Temple Expiatori de la Sagrada Famila.

 

Gràcia

Distriktet Gràcia har rötter ända tillbaka till 1600-talet då klostret Nostra Senyora de Gràcia grundades i området av den religiösa Karmelitorden.  I Gràcia finns bland annat flera vackra torg, Barcelonas nya stadsbibliotek och två kända sevärdheter skapade av den berömde arkitekten Antoni Gaudí. Parken Güell vid El Carmelberget och den världsarvsklassade byggnaden Casa Vicens.

 

Ciutat Vella

Ciutat Vella är ett av Barcelonas tio självstyrande distrikt och betyder ”gamla stan” på katalanska. Distriktet omfattar de mest centrala delarna av Barcelona, och utgörs av den medeltida stadskärnan El Gótic, de gamla sjömanskvarteren Sant Pere och Santa Caterina i la Ribera samt den gamla förstaden El Raval och fiskarkvarteren La Barceloneta.

 

Sant Martí

Kustdistriktet Sant Martì har fått ett rejält uppsving de senaste åren, närmare bestämt efter att mässan “Universal forum of cultures” arrangerades i trakten 2004. I området finns också lokala marknader, Jean Nouvels inglasade park och flera skaldjursrestauranger. Här finns också skyskrapan Torre Agbar, [bild ovan], som ligger i kvarteret  Poblenou.

 

Nou Barris

En bit nordost inåt land i Barcelona ligger distriktet Nou Barris. Namnet syftar till de nio kvarter som distriktet från början bestod av. Ett av originalkvarteren är La Guineuta som inte började bebyggas förrän på 1950-talet. Innan dess fanns där bara övergivna vingårdar och ruinerna efter en akvedukt.

 

Barcelona 8

Barcelona 9

Barcelona 10

barcelona kvarter karta

 

Translation;
Barcelona is divided in ten different districts and 73 barris, neighborhoods.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. says:

  Åh, Ciutat Vella låter som nåt jag skulle trivas i!! :)

  1. Daniela says:

   Vi gillade så många av distrikten att det är svårt att välja :).
   Kommer inlägg om Gotiska kvarteret. Det var också jättemysigt :).

 2. El Born med katedralen är min favorit och så gillar jag Gracia.

  1. Daniela says:

   Verkligen en magisk stad där alla kan hitta sina guldkorn,
   eller gilla i princip allt som mig :)…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *