Barcelona 20

 

I mitten på 1800-talen började stadsdelen L’Eixample byggas ut, en utbyggnad av Barcelona, vilket namnet också betyder. Själva utvidgningen blev möjlig först 1854, när Barcelona fick tillstånd att riva stadens ringmur för att kunna växa ikapp med industrialiseringens behov. I L’Eixample ligger också den gyllene kvadraten, Quadrat d’Or, Barcelonas gyllene fyrkant. Det är ett område med över 150 kulturmärkta byggnader, bland annat Casa Batlló och Casa Milá. Området omfattar också Placa Catalunya och Passig de Grácia, shoppingboulevarden som kantas av Gaudís gatlyktor och keramikklädda bänkar. Men här hittar man också den ofullständiga katedralen Temple Expiatori de la Sagrada Famila.

För att hinna med så mycket som möjligt bestämde vi oss för att köpa ett tvådagars pass på de röda hopon hopoff bussarna, City tour. Pass för en dag kostar 27 euro, väljer man två dagar kostar det 38 euro. Vi valde att vår första dag åka den gröna linjen. Det är längs med den som det kanske finns mest arkitektur att se. Och mycket av de som är värt att se är ritat av Antoni Gaudí. Vårt första stopp blev Sagrada Familia. De långa köerna och väntetiderna gjorde att vi bestämde oss för att bara se det utifrån. Ett tips är att köpa alla sina biljetter i förväg eller ett Barcelonapass som ger företräde.

Sagrada Família byggdes mellan 1882 och beräknas bli klart 2026. Och även om de flesta tänker Gaudi när de ser byggnadsverket, har det också varit många andra konstnärer inblandade i projektet. Idén kläcktes på 1860-talet och en katedral skulle skapas till Guds ära. Arbetet startade 1882 av Fransico de Paula del Villar. Året efter tog Gaudí över. Katedralen är ritad som formen av ett latinskt kors, med fem nav och tre fasader. Kanske mest känt är templet för sina tunna torn som höjer sig nästan 100 meter över marken och vars toppar är prydda med keramik.

Gaudí som var en djupt religiös man arbetade under sin livstid med Sagrada Familia med större beslutsamhet än vad han hade visat i sina andra verk. Efter att han antagit uppdraget att bygga katedralen spenderade han varje ledig minut resten av sitt liv på bygget. De sista åren av sitt liv bodde Gaudí i ett av de små skrymslena i Sagrada Familia, så att han kunde spendera så mycket tid som möjligt där. Han ville bli klar med bygget under sin livstid, men mer än 80 år efter hans död, bygger man fortfarande. De fyra befintliga tornen ska kompletteras med ytterliga fyra. Bristen på pengar har gjort att bygget under långa perioder har fått göra halt. Men nu har turistpengar och donationer fått fart på arbetet igen.

 

Barcelona 21

 

Parc Güell är vårt nästa stopp. Den byggdes mellan 1900–1914. Trädgården som sträcker sig över drygt 3 hektar. Läs mer om den upplevelsen i gårdagens inlägg. Vår resa fortsätter mot Passig de Grácia och Casa Milà.

Casa Milá byggdes 1905–1910. Gaudí-klassikerna kallas också för La Pedrera, vilket betyder stenbrottet. Huset är idag ett av världens mest besökta bostadshus. Den böljande stenfasaden är helt självbärande och Gaudi’s nytänkande arkitektur innebar inte bara ”nymodigheter” som öppen planlösning, naturligt luftkonditionering, dagsljus till alla rum och nytänkande kring vattentillförsel och -avrinning, utan också att detta inte bara skulle vara funktionellt utan också både ergonomiskt och dekorativt. Det består egentligen av tre fasader, som i själva verket formar en enda fasad. Det kännetecknas av sina kurviga linjer, ett slags våg av sten, samt de krökta metallstängerna på balkongerna. Längst upp på takvåningen finns en av byggnadens största överraskningar, en skog av skorstenar och skulpturer som kamouflerar ingången till trapphuset och husets vattentank.

Lite längre ner på samma gata, Passeig de Gràcia, hittar man Casa Batlló. Den byggdes 1904–1906 och fascinerar mig mer än Casa Milá. Huset ser ut att vara täckt av mosaik i underbara färger och när man sätter sig ner och bara tittar, upptäcker man nya detaljer hela tiden. Hans arbete med detta hus var ett renoveringsarbete. Han skulle utöka byggnaden med två våningar, och konstruera en helt ny fasad. Kurviga linjer dominerar fasaden som är smyckad med dyrbara stenar. Taket är krönt med ett stort kors och flertalet skorstenar.

Jag vill också nämna ett hus som inte är dedikerat till Gaudí. Huset som ligger bredvid Casa Milá, Casa Amattler. En fantastiskt liten byggnad som är designad av Joseph Puigi Cadafalch. Ett hus som inuti är fullt av färgat glass.

Andra av Gaudí´s verk är;
Palau Güell, Barcelona, Katalonien, 1886–1888
Casa Vicens, Barcelona, Spanien, 1883-1889
Colònia Güell, utanför Barcelona, Katalonien, 1898, 1908–1915
Casa Botines, León, Spanien, 1891–?
Palacio Episcopal, Astorga, Spanien, 1889–1993

Gaudí dog 73 år gammal, överkörd av en spårvagn. Han hade då dragit sig undan offentligheten och var så illa klädd att ingen längre kände igen honom.

 

Barcelona-22

Barcelona 23

Barcelona-24 Barcelona-25

 

Translation;
Gaudi has contributed with a lot of wonderful architecture to Barcelona. La Sagrada Familia is one of them, but also Casa Milá and Casa Battló are amazing sights.

 

Foto: © Discovering The Planet
Källa: [Vagabond][Res][Barcelona][Metro][Wikipedia][Barcelona turist guide]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

 1. says:

  Oj, jag visste faktiskt inte att bygget av Sagrada Família har pågått sådär länge och fortfarande pågår..! Har ärligt talat inte ens läst på om just denna byggnad, så har på nåt sätt trott att det är restaureringsarbeten som pågått då jag sett bilder som andra lagt upp..! :D Kan detta möjligen vara nåt sorts rekord i antal år som det tagit att få färdigt en enskild byggnad..?

  1. Daniela says:

   Många tror ju inte att de kommer bli klara till 2026 heller :). Vet faktiskt inte om det är
   rekord, men det känns ju faktiskt så. Vi hade ju problem med att se stora delar av den, då
   där var massor med kranar och presenningar på flera sidor av den. Finns en intressant video
   på youtube…
   https://www.youtube.com/watch?v=EhxXiy-yo3E

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *