Hong Kong

 

Jag sitter på flyget på väg till Barcelona med mamma och syster. Medan de vilar läser jag ett av våra större fotomagazin. Allt för att utvecklas och bli en bättre fotograf. Men fotografi är egentligen en ganska subjektiv konst och alla har olika åsikter om vad som är rätt och vad som är fel, precis som med vilken konst som helst. Dock är ju kamerans teknik, teknik och den fungerar ju som den gör oavsett åsikt.

Är inne på min tredje artikel när jag blir lite konfunderad. Artikeln handlar om nattfotografi. Och jag citerar;
“… man måste komma ihåg att en bild bara är klar till hälften när den kommer ut ur kameran. Den blir inte färdig innan bildbehandlingen är klar.”

Så jag går tillbaka till förra artikeln som handlar om gatufotografi. Här säger fotografen istället;
“Det finns en journalistisk bas i gatufoto, vilket innebär att du inte ska hålla på och trixa med bilden i efterhand. Krävs det för mycket bearbetning så har du misslyckats med bilden.”

Men alla regler är till för att brytas [eller ja kanske inte riktigt alla]. Men många regler har undantag. Och inom konst hittar många sin egen väg och lyckas trots att de brutit mot varenda regel i regelboken. Och kanske just därför… För ett tag sedan lyssnade jag på en pod om en frilansfotograf som livnär sig på sina bilder trots att han inte kan mycket om teknik eller internet. Och inte redigerar sina bilder alls. Det i ett fotografisamhälle som nästan kräver att man kan redigera sina bilder, vet vad raw är och photoshop är. So, there you go…

Om jag bara lär mig tekniken, kan jag sedan göra lite som jag vill… Men ofta är det också så, att ju mer man lär sig, desto högre krav ställer man på sig själv, och ser oftare stora fel med bilderna än förr. Mina två bilder här är gjorda tvärtom. Hong Kong bilden är inte redigerad, medan min gatubild är ganska redigerad.

 

Paris

 

Translation;
It is not always easy to learn the art of photography. Different photographers gives you different set of rules. But I guess not all photographers follow them and you can choose what´s right for you.

 

Foto: © Discovering The Planet 

 

0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *