Vid innanhavet Mar Menor ligger San Pedro del Pinatar och är vårt nästa stopp. Vilken konstrast mot Benidorm. Från att ha befunnit oss i skyskrapornas och hotellens kaotiska värld, har vi nu hamnat i något som är raka motsatsen. Inte ett höghus så långt ögat når. Här har man lyckats hålla bebyggelsen i schack, bara små fina hus och mindre hyreshus.  Den långa stranden är nästan tom på folk. Det är siesta. Charterturisterna är långt bort, här semestrar spanjorerna, och de tummar inte på sin siesta. Vi är smått förälskade. Här skulle vi kunna stanna i flera dagar. Men vi har bestämt, resan måste fortsätta. Men det är inte alls omöjligt att vi kommer tillbaka till San Pedro del Pinatar någon gång i framtiden.

Del Pintar betyder Pinjeskogen och historien går tillbaka till i början av 1700-talet när en eremitboning byggdes tillägnad aposteln St Peter [San Pedro] som var en fiskare. Då staden till stor del bestod av fiskare beslöt man att byta namn på staden efter den helige. Under århundraden har San Pedro del Pinatar överlevt ekonomiskt med hjälp av fiske, jordbruk och produktion av salt. Lagunen Mar Menor har den högsta salthalten i hela Europa. “Parque Regional de Salinas y Arenales de San Pedro” är numera en skyddad naturpark och är ett viktigt område för flyttfåglar och då i synnerhet för flamingos. San Pedro del Pinatar har några intressanta platser att besöka som Arkeologiska och Etnografiska museet, Museo de la Cofradía, Casa del Reloj, våtmarker Centre, Punta de Algos och fiskmarknaden.

San Pedro del Pinatar ligger i regionen Murcia, som ofta kallas för Costa Calida. Provinsen är belägen söder om Costa Blanca och är hela 25 mil. Det är en av de mest orörda kusterna längs den spanska Medelhavskusten, i alla fall ett litet tag till. Mar Menor är en 22 km smal lång udde som sträcker sig utmed fastlandet och bildar ett grunt och salt innanhav. En saltvattenslagun som är Europas största. Mar Menor betyder just mindre hav. Udden är endast 200 meter bred på sitt smalaste ställe och som bredast 1.5 km.

I norr övergår lagunen i ett naturreservat med saltbassänger [Salinas]. När vinden ligger på piskar den upp saltskum på vägen som ser ut som snö. Terapeuter över hela världen rekommenderar Mar Menor för dess läkande effekt på personer som lider av reumatiska problem, acne, luft- eller ledgångsbesvär. Tack vare många och långa soltimmar i kombination med den höga salthalten i vattnet har det skapats en unik lera i en sektion i den norra delen, vid staden Lo Pagán. Här finner man små populära turistorter som San Pedro del Pinatar, San Javier, Los Alcázares, Mar de Cristal och Playa Honda.

San Pedro har en befolkning på ca 25.000 invånare även om den stiger kraftigt under sommaren. San Pedro har ett bra utbud av affärer, barer, caféer, restauranger och inte minst den trevliga marknaden som hålls varje måndag. Här finns också en fin liten småbåtshamn och är ett paradis för olika vattensporter som vindsurfing, segling, dykning och snorkling.

Så har du vägarna förbi Mar Menor, gör absolut ett litet stopp i San Pedro del Pinatar

 

 

Bild: © Discovering The Planet

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *