Vi har lämnat Calpe och har idag Almeriá som mål. En liten avstickare förändrar däremot både målet och dagen. Vi hamnar i Benidorm. Mannen “remenissar” ungdomsåren. Själv befinner jag mig i något av en chock, kanske till och med har en liten skräckupplevelse. Vi har förvirrat oss in i en stad full av enkelriktade gator, avstängda vägar och gågator. Jag har lite panik måste jag erkänna, men mannen är cool lugn. Monsterhotellen tornar upp sig överallt runt omkring oss, kilometer efter kilometer. Turistaffärer med krimskrams i vartenda hörn, och snabbmatsrestauranger så långt ögat når. Man hör och ser turister från Nordvästra Europa överallt. Hade det inte varit för en promenad till de äldre delarna av Benidorm, där man hittar något av ett lugn, vet jag inte vad jag hade fått med mig av Benidorm. Men sak vet jag, Benidorm hamnar nog på en delad plats med Tunisien på listan över platser jag nödvändigtvis inte måste återvända till.

Men lite objektiv måste jag ju ändå vara om detta “semesterparadis” för många skandinaver, tyskar, britter och många andra nordeuropéer som söker högt tempo, sol och strand. Samtidigt som det är en ungdomlig semesterstad är den paradoxalt nog också välkänd som semesterort under vinterhalvåret för spanska pensionärer. Diskoteken och nattklubbarna i Benidorm är öppna nästan dygnet runt under sommarsäsongen och ligger nära stränderna. 11 procent av Spaniens turister kommer, tro det eller ej, just till Benidorm. Utan tvekan är stränderna och utelivet Benidorms höjdpunkter. Stränderna sträcker sig utmed stadens utkanter nästan intill det oändliga. Antalet solstolar och parasoll imponerar, omkring 8 000 solstolar och över 2000 parasoll fyller stadens stränder.

Befolkningen som är skriven i staden är till 65 procent spanjorer och resterande 35 procent är medborgare i andra länder [dessa siffror kan variera beroende på källa]. Benidorms turistindustri startade under 50-talet. Då var det spanska familjer från Madrid som sökte sig till kusten under sommarmånaderna. En omtalad sångfestival där till exempel Julio Iglesias karriär startade bidrog till stadens berömmelse, festivalen hålls fortfarande varje år. Efter det har Benidorm vuxit upp till Spaniens enda och ofta kritiserade ”skyskrapstad” Benidorms otroliga utveckling har lett till oro. Skyskraporna väcker kritik. Isla de Benidorm, naturparken,  är redan ett skyddat område och Sierra Helada ska skyddas mot turistindustrins invasion i framtiden. Det nya naturområdet gäller bergsområden och kustlinje som sträcker sig över 1 830 hektar.

Den äldsta stadsdelen är väldigt trevlig och många originella och kuriosa butiker kan vara värda ett besök. De stora shoppinggatorna har allt, från märkeskläder till krams. Statistiken säger att shoppa är den näst mest uppskattade aktiviteten bland stadens besökande turister. Närmare 1 800 butiker står för den delen av underhållningen. Som alla spanska städer och byar har Benidorm sina marknader. Onsdagar och söndagar är traditionella marknadsdagar. Stränderna i Benidorm delas huvudsakligen i två, Levante i öster och Poniente i väster. Festligheterna i den spanska skyskrapstaden är oändliga. Speciellt under sommarmånaderna kan man ta del av konserter, festivaler och andra evenemang. Välkända musiker som till exempel Rolling Stones, Queen och Bob Dylan uppträder ofta i Benidorm.

Bilden med hänglås; På handräcket i trappan upp till kyrkan [the old town headland] mellan de två huvudstränderna, hänger det tusentals hänglås. Här hänger kärlekspar ett hänglås med sina namn och låser fast sin kärlek till kedjan av lås. Efter det kastar man nyckeln som en symbol för evig och oförstörbar kärlek. Denna trend startades i Italien inspirerat av en bok som heter “I want you” [Tengo ganas de ti]. Romantiskt eller hur?

 

 

Bild: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *