Italien, , Cinque Terre, Vernazza (21)

 

Vi tar tåget från Corniglia till Vernazza. Den fjärde byn i Cinque Terre om man kommer söderifrån. Det är eftermiddag när vi går av tåget och det känns som att det är lite mindre turister här just nu, vilket kan bero på den lite senare tidpunkten på dagen. Vernazza blir snabbt vår andra favorit i Cinque Terre. Och jag kan förstå att många tycker att byn är Cinque Terres lilla pärla. Vernazza är tillsammans med Manarola utsedda till några av Italiens vackraste byar. Ingen vet var byns namn kommer ifrån, men precis som med Corniglia, tror man att namnet kommer ifrån ett vin. Vernaccia vinet. Under romartiden hette Vernazza “Vulnetia”.

Vi strosar fram på huvudgatan Via Roma. Och till vänster om oss ser vi en liten gång i berget. På andra sidan hittar vi, som många andra, en liten strand med otroligt vatten. För tillfället verkar många av Vernazzas besökare ha hittat hit och efter att mannen tagit ett snabbt dopp, går vi vidare. Mot det lilla centrumet vid hamnen och kyrkan. Piazza Marconi. Här öppnar sig en värld av gamla byggnader i hela skalan av pastellfärger. Kläder hänger på tork vid vartenda litet fönster. Båtar. Fiskenät. Gelaterier. Och lata katter.

På restaurangerna sitter man och äter sen lunch. På muren vid hamnen sitter man och äter gelato. På den lilla sandstranden är det fullt med folk som solar och badar. Utöver stranden innanför klipporna finns det en liten sandstrand här, vid hamnen med mycket klippor och ganska djupt vatten. Och på andra sidan, på hamnsidan, sitter folk och tittar på båtarna och in mot den lilla byn. Det är inte svårt att se varför den brittiske kocken Floyd valde att göra ett av sina matprogram här. Ett avsnitt där han lagade kräftor på piazzan.

 

Italien, , Cinque Terre, Vernazza (3)

Italien, , Cinque Terre, Vernazza (18) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (1)

 

Det finns inte så mycket antecknat om Vernazzas ursprung. Man tror att byn tidigare låg högre upp. Sluttningarna som leder ner till byn består i huvudsak av vinodlingar. Historiskt var Vernazza den enda av byarna med naturlig hamn och härifrån gick skepp framför allt till Genova, men också till många andra länder. Tack vare det var det en framgångsrik by med både ekonomisk och politisk makt. Byns rikedomar syns fortfarande i de fina valven och på de fina balkongerna. Idag bor det här 1 189 invånare.

Skulle man ha tid över kan man promenera runt bland byns små gator och gränder. Ta sig uppför någon av de många trapporna för att få en av de fantastiska utsikterna över byn. Längst ut på udden ligger borgen Doria. Också härifrån får man en fantastisk utsikt över Vernazza. Man kan göra ett besök i den gotiska Kyrkan nere vid hamnen som är från 1300-talet. Vi har tur. Precis när vi går in kyrkan, börjar en stor kör sjunga. Och man kan inte annat än att bli riktigt känslosam när den flerstämmiga kören öppnar upp med Ave Maria.

I oktober 2011 drabbades den lilla staden av en förödande översvämning. Staden begravdes i lera och stenar och första våningen försvann i princip i hela byn. Hem och företag drabbades hårt. Men tack vare de hårt arbetande lokalborna och hjälp utifrån, lyckades man återställa Vernazza till sitt forna, vackra jag. Men floden förde också med sig lite positiv förändring. Tack vare den, fick Vernazza en ny stenstrand skapade av naturens krafter. Den man hittar innanför den lilla klippgången.

Vi avslutar vår dag i Vernazza med pizza på det lilla torget framför hamnen. Restaruangen bredvid är stängd och reserverad. En gäng äldre män samlas och en liten stund senare spelas det kort vid flera bord. Vi kommer aldrig fram till vad de spelar, men det ger Vernazza en skön lokal stämning som vi inte fått i någon av de andra byarna. Här möter vi lokalborna, kvarterets katter och får en underbar kväll i en av favoritbyarna.

 

Italien, , Cinque Terre, Vernazza (4) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (5) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (6)

Italien, , Cinque Terre, Vernazza (19) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (20) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (7) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (13) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (8) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (9) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (10) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (11) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (22) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (23) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (24) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (16) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (14) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (17) Italien, , Cinque Terre, Vernazza (25)

 

Translation:
Vernazza in Cinque Terre is consiered to be the little pearl of this region. And no wonder why. It is a charming little village with lots of colors and and a peaceful feeling despite of all the tourists. 

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

9 Comments

 1. Men lägg av så charmigt! Hur är prisnivån på resturangerna i denna del av Italiten?

  1. Lite som hemma och kanske lite över. Men man kan äta billigt också om
   man sätter sig på små fastfoodställen. Lika gott där.

 2. Vilken av byarna ska man bo i tycker du?

  1. Oj! Beror på vad man gillar. Om jag så här i efterhand skulle välja någon av dem att bo i,
   skulle det vara Gamla delen av Monterosso. Men, vi bodde i Bonassola, norr om Monterosso..
   och det hade jag nog valt att göra igen.
   https://www.discoveringtheplanet.com/bonassola-den-lite-okanda-byn-norr-om-cinque-terre/

   1. Tack! Kan bli cinque-terre en sväng nästa sommar…

    1. Låter som en superidé. Undvik bara högsäsongen, är såååå mycket folk då.

 3. Går ju bara älska de där små samhällena längst kusten där nere. Spontanåkte till Portofino för ett dussin år sedan, när vi bodde en vecka utanför Turin, utan att riktigt veta vare sig varför eller vad det var för speciellt. Men shit, vilket ställe det var också.

 4. Niclas says:

  Hej ! vi tänkte åka till italien nästa sommar och vi kommer endast ha semester I juli/augusti. vi är en familj med 2 döttrar(14/17 år). vi tänkte vara borta I 10-12dgr. vi kan tänka oss vara på 2-3 ställen på denna tripp men gärna att minst en av ställena har en strand som funkar bra för bad. Vi brukar ha hyrbil I spanien men här låter det rätt smidigt med tåg o rätt bökigt med bil eller vad tycker du ? Tack på förhand för tips !

  1. Hej Niclas
   Om ni har tänkt er Cinque Terrre, är det nog rätt tänkt att slopa bilen. Man får ändå parkera den utanför byarna och ta tåg dit. Det finns parkeringar, men oerhört svårt att hitta en under högsäsong. Mitt tips är att boka boende strax utanför byarna, i Bonasolla. Jättemysig by och jättefin strand. Härifrån går det också tåg. Enkelt och smidigt. Kolla inlägget om Bonasolla. Tips är också att besöka Portovenere. Jättemysigt och jättefin by. Hit bör ni ta med badkläderna :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *